• Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

50-letnia kolejka - reaktywacja

shopiK

Nowy użytkownik
Reakcje
0 0 0
Witam szanowne grono Kolegów.

Pierwszy mój post na tym forum i zapewne od razu wpadka - nieodpowiedni dział. Bardzo proszę o przeniesienie w razie czego.

Mój Tato zbliża się do wieku emerytalnego i zamarzyło mu się pobawić z wnukami kolejką, którą jego ś.p. ojciec przywiózł (będzie już z 50 lat temu) z delegacji w Petersburgu. Kolejką bawiłem się także ja i jest w w całkiem zadbanym stanie z wyjątkiem... za moment). Otrzymałem więc zlecenie od szanownego Tatusia na budowę zasilacza. Postanowiłem zrobić analogowe zasilanie z cyfrowym sterowaniem (arduino, shield motor itd) - dzielone tory i takie tam. O tym będzie kiedy indziej.

Najpierw trzeba przywrócić lokomotywę do pełnej sprawności.

Sprawa dotyczy wałów napędowych, które z biegiem lat wypadły i zostały zagubione. Jak widać na zdjęciu poniżej próbowałem jako dziecko radzić sobie za pomocą drutu. Chciałbym jednak teraz wykonać/zlecić wykonanie zamiennika bardziej eleganckiego.

Mam jakieś tam zdolności manualne. Zbudowałem trzy gitary elektryczne, wzmacniacz lampowy, jakieś układy elektroniczne, obecnie kończę prace nad kontrolerem lotu do symulatora.

Mam drukarkę 3d i jakiś tam warsztacik. Jednak zastanawiam się z czego wykonać wałek napędowy. Jesto to kawałek precyzyjnej roboty, więc proszę o podpowiedzi. Z dzieciństwa pamiętam, że wspomniana część powinna wyglądać mniej więcej tak:

Druga rzecz, to w moim sterowniku chciałbym zafundować ojcu sterowanie zwrotnicami. Zwrotnice są takie:

Jeszcze niewiele o nich wiem. Domyślam się, że jest tu sterowanie magnetyczne. Również proszę o podpowiedź - schematy, napięcia sterowania, namiary jak ugryźć temat.

Witam na forum, pozdrawiam i przepraszam jeśli zdjęcia są za duże.

popowe

Znany użytkownik
Producent
Reakcje
2.278 16 2
Witaj. Z tego co ja pamiętam to wałki kardana wyglądały bardziej tak jak na zdjęciu poniżej. ( te są od czegoś innego)
Ale sam kształt bardzo zbliżony. bardzo szybko można takie zaprojektować w 3D.
Tory to generalnie radził bym wymienić na nowe.

piottrw

Aktywny użytkownik
Reakcje
426 9 0
Kolejka dość wiekowa. Krokodylek na kardanach męskich. Oryginalnie były z metalu. Gdzieś takie mam albo wydaje się że mam. Są chyba w sklepie Ad9bis.Reszta w katalogach jakie podał kolega.
Miłej zabawy.

OP
OP
S

shopiK

Nowy użytkownik
Reakcje
0 0 0
Przeglądam sobie literaturę. I dziękuję za podpowiedzi. Jeszcze nie znalazłem informacji o zwrotnicach, ale może trafię - język niemiecki stanowi mocne utrudnienie, ale "obrazki som" :)

Co do wału kardana wydaje mi się, że faktycznie w podanym sklepie jest odpowiedni, choć niedostępny. Przy takich kwotach - w sumie lepiej kupić niż rzeźbić.
http://ptmkz.pl/tt/karty/T02413.2.jpg
http://modele-ad9bis.pl/akcesoria-lokomotyw-tt/1742-metalowy-wal-cardana-diesli-bttb.html
- chyba nie do końca moja lokomotywa ale tak to wyglądało.

OP
OP
S

shopiK

Nowy użytkownik
Reakcje
0 0 0
Bardzo dziękuję. Już mniej więcej wiadomo o co chodzi. Dodatkowe wyjścia są do oświetlenia. Smuci mnie jedynie fakt, że do sterowania zwrotnicami potrzeba 16V, czyli trzeba będzie rozbudować system o dodatkową przetwornicę...

Marqus

Moderator Poznańskiego Klubu Modelarzy Kolejowych
PKMK
Reakcje
457 8 0
Dodatkowe wyjścia są do oświetlenia. Smuci mnie jedynie fakt, że do sterowania zwrotnicami potrzeba 16V, czyli trzeba będzie rozbudować system o dodatkową przetwornicę...
Może nie do oświetlenia, a do sygnalizacji, w którą stronę jest ustawiona zwrotnica.
Przy sterowaniu analogowym zawsze są dwa rodzaje zasilaczy. Jeden jest regulowane od 0 do 12V prądu stałego, do zasilania lokomotyw oraz drugi 16V prądu przemiennego, do zasilania akcesoriów.
Starym, dobrym zasilaczem, może być np. FZ1.

Alana

Aktywny użytkownik
Reakcje
270 2 1
Popieram przedmowce - FZ1 rzadzi. A co do rozjazdow starego typu z napedem elektromagnetycznym to powinny zadzialac z 12V stałego.

piottrw

Aktywny użytkownik
Reakcje
426 9 0
Tak to ten kardan, innych metalowych nie było. Ot gospodarka planowana: jest taki to resztę doróbcie rzeby działało. Stare zeuke ma to coś. Sam trzymam z sentymentu br23 i v180.
Jak coś więcej to służę pomocą. Tak jak koledzy napisali kupiłbym zasilacz FZ1 pociągnie z 5 lokomotyw i 4 zwrotnice na raz przełączy. Sam mam taki i spisuje sie w analogu super. Zresztą teraz 2-4 grudnia do obejrzenia w akcji na wystawie w Krakowie.
Mekieta TT zasilana analogowo przez FZ1 z automatem na procesorze do zadanej jazdy automatycznej w obu kierunkach od stacji po szlaku jednotorowtym.

OP
OP
S

shopiK

Nowy użytkownik
Reakcje
0 0 0
Zasilanie robię swoje, bo takie jest zamierzenie - taki prezent - "laurka wykonana samodzielnie" :)
Natomiast martwi mnie jeszcze ten wał kardana. W sklepach jeśli w ogóle jest widoczny, to jest niedostępny - a z racji na fakt iż widoczny jest towar "używany" to pewnie oczekiwanie na dostawę może się wydłużyć do "świętego Nigdy".

piottrw

Aktywny użytkownik
Reakcje
426 9 0
To poszukam i mogę ci za dobre piwo wysłać. Jak znajdę dam na pw znać. Zobacz może co jeszcze w nim nie działa. Może będę mógł pomóc
Pozdrawiam

OP
OP
S

shopiK

Nowy użytkownik
Reakcje
0 0 0
W tak zwanym międzyczasie na szybko narysowałem i wydrukowałem coś na kształt kardana (dla testów). Oczywiście przy montażu "musiałem" wygiąć blaszkę i czeka mnie rozkręcanie. Wałek wymaga dopracowania, działa w stylu japońskim, czyli jakotako no ale działa.

OP
OP
S

shopiK

Nowy użytkownik
Reakcje
0 0 0
Czyli patrz, z pamięci mój rysunek odtworzyłem - po jakiś 20 latach - i nawet jest podobne :) No chciałbym być skromny, ale... :)
Dzięki wielkie

OP
OP
S

shopiK

Nowy użytkownik
Reakcje
0 0 0
Sterowanie już prawie zrobione. Jeszcze kosmetyka zewnętrzna (pokrętła) i w kodzie (nie podoba mi się praca enkoderów).
Z sterowania zwrotnicami na razie zrezygnowałem. Czas goni - ma to być prezent na gwiazdkę.

Co potrafi:
zasilanie 4 indywidualnych odcinków
regulowane opóźnienie przyspieszania/hamowania (wspólne)
zmiany kierunków (z zabezpieczeniem - najpierw hamuje)
hamulec bezpieczeństwa - wyłącza zasilanie dla wszystkich torów.

Oczywiście - wszystko wyjdzie w praniu - testy już na żywym organiźmie pokażą problemy. Wiadomo. że jest to prosty kontroler. Jeśli np. lokomotywa wiedzie nagle na tor o przeciwnym kierunku, to ją szarpnie..., Ale tym niech się już maszynista zajmuje :)

Andrzej Harassek

Moderator For Prawdziwa Kolej Koleje Innych Krajów
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
12.883 526 30
Dla mnie to tryumf techniki nad zdrowym rozsądkiem. Ale ja stary jestem, nie znam się....

PS. Co to jest opóźnienie przyspieszenia?