• Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Impreza 50 lat Krakowskiego Klubu Modelarzy Kolejowych | 12 - 14 września 2025

Paweł

Znany użytkownik
KKMK
Reakcje
72 0 0
Drodzy miłośnicy kolei i komunikacji miejskiej.
W tym roku Krakowski Klub Modelarzy Kolejowych obchodzi 50 lat istnienia.
Z tej okazji zapraszamy do odwiedzenia wystawy poświęconej działalności Klubu.
Wystawa odbędzie się w Małopolskim Centrum Nauki Cogiteon.
plakat kolejki kwadrat mn.png

Na powierzchni blisko 400. metrów kwadratowych zbudujemy makietę w skali 1:87 (H0) o długości torów ponad 100m.
Poruszać się po nich będą pociągi pasażerskie i towarowe różnych europejskich zarządów kolejowych, z różnych epok modelarskich.

7711_3.jpg

W sobotę i niedzielę na terenie Cogiteonu będzie można zobaczyć autobusy z kolekcji MPK Kraków.
W niedzielę 14 sierpnia zostanie uruchomiona linia specjalna 550 na trasie:
Nowy Kleparz - Lubicz - al. Jana Pawła II - Stella-Sawickiego - Skarżyńskiego - Cogiteon KKMK.
p8152106eee.jpg

Pozostałe atrakcje:
- Wystawa statyczna modeli kolejowych i komunikacyjnych
- Wystawa wyświetlaczy
- Komunikacja krakowska – zdjęcia i pamiątki
- Artefakty kolejowe
- Kącik małego kolejarza
- Pokaz technik modelarskich, czyli jak zbudować kawałek makiety
- 50 lat klubu – wystawa zdjęć poświęconych działalności KKMK
- Z koleją przez życie - wystawa zdjęć członków KKMK
- Historia kolei modelami ukazana

Szczegóły na stronie wydarzenia: https://cogiteon.pl/cogiteon/aktualnosci/kkmk
Wystawa otwarta w dniach 12-14.09.2025
Godziny otwarcia: 9.00 – 13.00 i 14.00 – 18.00
Bilety do nabycia w kasach i na stronie Cogiteon.

Serdecznie zapraszamy!

Ostatnio edytowane:

Andrzej Harassek

Moderator For Prawdziwa Kolej Koleje Innych Krajów
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
14.141 583 30
Szkoda, że tak późna informacja. Niestety, nie wiem, czy dam radę się pojawić, a z chęcią odwiedziłbym przyjaciół w Krakowie.

Rozjazd

Znany użytkownik
Reakcje
2.284 160 7
Godziny otwarcia: 9.00 – 13.00 i 14.00 – 18.00
Mam pytanie ad godzin otwarcia. Czy mam rozumieć, że bilety kupuje się albo na rano albo na popołudnie? Co się dzieje z oglądającymi pomiędzy godziną 13:00 a 14:00? Wystawa będzie wtedy zamknięta i ludzie wyproszeni? Dziękuję z góry za wyjaśnienie.

KrzysioRut

Moderator Grupy TMM
FREMO Polska
T M M
Reakcje
354 4 0
1757450969455.png

... czy powyższe oznacza, że bilet upoważnia tylko do 30minut zwiedzania makiety i tak krótkiego czasu kontaktu z wystawcami ... ???
... czy może to tylko zabieg organizacyjny Centrum COGITEON mający na celu zwiększenie rotacji odwiedzających prezentacje ludzi ...

Ostatnio edytowane:

KrzysioRut

Moderator Grupy TMM
FREMO Polska
T M M
Reakcje
354 4 0
... czy udostępniony zostanie zaplanowany układ prezentowanej makiety kolejowej oraz rozmieszczenie poszczególnych atrakcji ...

Rozjazd

Znany użytkownik
Reakcje
2.284 160 7
Mam pytanie ad godzin otwarcia. Czy mam rozumieć, że bilety kupuje się albo na rano albo na popołudnie? Co się dzieje z oglądającymi pomiędzy godziną 13:00 a 14:00? Wystawa będzie wtedy zamknięta i ludzie wyproszeni? Dziękuję z góry za wyjaśnienie.
Uprzejmie ponawiam pytanie oraz podłączam się do innego pytania Kolegi @KrzysioRut

Mateusz B

Moderator Grupy KKMK
Zespół forum
KKMK
H0e
Reakcje
368 2 0
Cześć,
W ramach uzupełnienia informacji i odpowiedzi na pytania:

... czy powyższe oznacza, że bilet upoważnia tylko do 30minut zwiedzania makiety i tak krótkiego czasu kontaktu z wystawcami ... ???
Bilet wstępu uprawnia do wejścia na teren wystawy na nieograniczony czas o konkretnej godzinie. Ma to na celu rozłożenie samego wejścia zwiedzających na wystawę, ale już na wystawie można oglądać do woli, nikt nie będzie nikogo wyganiał :) Ze względów organizacyjnych i układu pomieszczeń Cogiteonu, część atrakcji jest w strefie biletowanej (makieta, wystawa zdjęć, pamiątki, Kącik Kolejarza), a część poza (Linia Muzelana wystawa taboru przed budynkiem). O szczegóły i możliwość ponownego wejścia w strefę biletowaną najlepiej zapytać obsługę na miejscu.

Czy mam rozumieć, że bilety kupuje się albo na rano albo na popołudnie? Co się dzieje z oglądającymi pomiędzy godziną 13:00 a 14:00?
Wystawa makiet jest jedną z wielu atrakcji. Same makiety są dostępne w godzinach 9:00-13:00 i 14:00-18:00. Potrzebujemy przerwy technicznej aby wyczyścić tory, ustawić tabor i coś przekąsić. W międzyczasie dostępne są inne atrakcje, w tym specjalnie mamy pokaz "Historia kolei modelami ukazana" o godz. 13:00 aby zwiedzającym zapełnić lukę. Większość atrakcji jest dostępna w godzinach 9:00-18:00.

50-lat klubu – wystawa zdjęć poświęconych działalności KKMK
Krakowski Klub Modelarzy Kolejowych przez cały okres swojej działalności organizował różne wydarzenia związane ściśle zarówno z tematyką kolejową, modelarską i komunikacyjną mając na koncie ponad setkę imprez popularyzujących lokalną kolej i komunikacje miejską. Dzięki zastosowaniu nowoczesnych technik prezentacji w postaci sali wyposażonej w projektory przedstawimy działalność klubu na przestrzeni 50 lat.

Z koleją przez życie - wystawa zdjęć członków KKMK
Krakowski Klub Modelarzy Kolejowych posiada w swoich zbiorach, a także w zbiorach członków stowarzyszenia, niezliczoną ilość fotografii ukazujących kolej i wszystko co jest z nią związane począwszy od lat 60-tych.

Pokaz Historia kolei modelami ukazana
Historia kolei, historia budowy lokomotyw, najszybszych i najcięższych lokomotyw świata, rozwiązań technicznych stosowanych w epoce świetności kolei żelaznej. Historia opowiadana na przykładzie poruszających się modeli lokomotyw z kolekcji członków KKMK. Pokaz będziemy prowadzić o godzinie: 10:00, 13:00 i 16:00 i trwa 45 minut.

Pokaz technik modelarskich, czyli jak zbudować kawałek makiety
Dlaczego trawa stoi? Jak wykonać realistyczne jezioro na makiecie. Jak się robi drzewka na makietę, skąd pociągi pobierają prąd i jak są sterowane. Na te i inne pytania odpowiemy podczas pokazu technik modelarskich, na którym będziemy pokazywać jak powstaje makieta kolejowa i z jakich elementów się składa. Pokaz będziemy prowadzić o godzinie: 11:00 i 15:00.

Wystawa statyczna modeli kolejowych i komunikacyjnych
W gablotach rozmieszczonych w holu MCN będą ustawione ciekawe modele kolejowe z całego świata w różnych skalach modelarskich. Wystawa dostępna w godzinach: 9:00-13:00 i 14:00-18:00.

Wystawa pojazdów Miejskiego Przedsiębiorstwa Komunikacji w Krakowie.
Sobota: Ogórek techniczny dźwig, MAN SL200, Jelcz 120M, Ikarus 260, Scania ALB
Niedziela: Ikarus techniczny, Scania CR111, Jelcz MEX + P01, Jelcz M121MB, Autosan H6

Specjalna Linia Muzealna
W niedzielę 14 sierpnia będzie jeździć linia specjalna 550 na trasie: Nowy Kleparz - Lubicz - al. Jana Pawła II - Stella-Sawickiego - Skarżyńskiego - Cogiteon KKMK. Słupek przystankowy będzie znajdował się obok pierwszego przejścia zewnętrznego przez budynek od strony szpicu Cogiteonu. Rozkład jazdy: https://muzealna.org/pl/rozklad-jazdy-bus

Wystawa wyświetlaczy
Wystawa wyświetlaczy czołowych i bocznych pochodzących z tramwajów i autobusów. Goście wystawy będą mogli sami zaprogramować część wyświetlaczy i zrobić sobie zdjęcie z wyświetlonym napisem. Pozostałe tablice będą pokazywać stałe napisy.

Komunikacja krakowska – zdjęcia i pamiątki
Wystawa poświęcona krakowskiej komunikacji, a szczególności Krakowskiej Linii Muzealnej oraz pojazdom historycznym. Składać się na nią będzie wystawa zdjęć z funkcjonowania KLM oraz wystawa tablic autobusowych, brygadówek, naklejek tramwajowych i innych elementów ze zbioru KKMK dotyczących krakowskiej komunikacji.

Artefakty kolejowe
Wystawa zgromadzonych przez KMKM elementów wyposażenia stacji, lamp kolejowych, czapek, które niegdyś były codziennością na kolei, a dzisiaj przywołują wspomnienia dawnej kolei.

Kącik małego kolejarza
Kącik małego kolejarza to miejsce, w którym najmłodsi miłośnicy kolei (pod opieką rodziców) mogą spróbować swoich sił w prowadzeniu modelu pociągu w skali G (1:22,5), uzyskując jednocześnie dyplom małego maszynisty. Dodatkowo najmłodsi otrzymają styrodurowy model lokomotywy do pomalowania kredkami oraz arkusze kolorowanek o tematyce kolejowej.

... czy udostępniony zostanie zaplanowany układ prezentowanej makiety kolejowej oraz rozmieszczenie poszczególnych atrakcji ...
W załączeniu podsyłam układ makiety i rozmieszczenie atrakcji. W wersji roboczej, ale liczę że na forum kolejowym nikt się o to nie obrazi :)

Dla tych, którzy z różnych przyczyn nie dotrą na wystawę, zapraszamy 28-30 listopada na Wystawa Makiet Kolejowych do NCK!

Załączniki

Ostatnio edytowane:

Rozjazd

Znany użytkownik
Reakcje
2.284 160 7
@Mateusz B - dziękuję serdecznie za wyjaśnienie, niemniej godziny otwarcia wystawy na plakacie (z tą przerwą) oraz przedziały czasowe w systemie sprzedaży biletów są nieco mylące ;). Mam jeszcze pytanie, czy bilet można nabyć przed wejściem, w kasie? Pozdrawiam i do zobaczenia zartem :)!

Mateusz B

Moderator Grupy KKMK
Zespół forum
KKMK
H0e
Reakcje
368 2 0
Mam jeszcze pytanie, czy bilet można nabyć przed wejściem, w kasie?
Tak, bilety można nabyć w kasie.

Cogiteon to nowa instytucja, też potrzebują czasu, aby nauczyć się organizować takie nietypowe wydarzenia. Dla nas to też duże wyzwanie organizacyjne i coś nowego, aby oprócz makiety przygotować dodatkowe atrakcje. Choć obchodzimy okrągłe 50 lat, nasz Klub to nadal po prostu garstka pasjonatów. Trzymajcie za nas kciuki i do zobaczenia! :)

Brejlovec

Moderator Działu Imprezy
Zespół forum
Donator forum
FREMO Polska
SMK Katowice
Reakcje
1.011 16 0
Witam,
Udało mi się dzisiaj podjechać na wystawę. Dziękuję za sympatyczne przyjęcie i rozmowy.
Ucieszył mnie zwłaszcza widok Grzesia ze swoją stacją.
Cogi05.JPG

Sala nie była duża ale zmieściła się w niej całkiem spora długość szlaku.
Cogi01.JPG
Cogi02.JPG

Manewry na stacji Przemyśl.
Cogi03.JPG

Na ścianach wokół makiety prezentowane były postery ukazujące działalność sekcji komunikacji miejskiej oraz klimatyczne zdjęcia Andrzeja i Borysa (kilka przykładów poniżej).
Cogi06.JPG Cogi07.JPG
Cogi09.JPG Cogi10.JPG

Piko zaprezentowało niemal gotowy model "tekatki". Brakowało tylko ostatecznego, czarno-zielonego malowania.
Cogi tkt1.JPG
Cogi tkt2.JPG

Z informacji Grzegorza wynika, że gotowe modele już płyną i powinny być dostępne już w październiku!

Cogi tkt3.JPG
Cogi tkt4.JPG

cdn.

Brejlovec

Moderator Działu Imprezy
Zespół forum
Donator forum
FREMO Polska
SMK Katowice
Reakcje
1.011 16 0
Na wystawie miał swoją premierę budynek dworca kolejowego stacji Przemyśl, autorstwa Roberta (MK Film).
Trzeba przyznać, że ostał odwzorowany z rozmachem.
Cogi p2.JPG
Cogi p4.JPG
Cogi p1.JPG
Cogi p3.JPG
Cogi 11.JPG

Na torach makiety zagościł też nietypowy pojazd. W ten sposób koledzy z sekcji tramwajowej zaznaczyli swoją obecność.
Cogi16.JPG
Cogi14.JPG

Na zakończenie jeszcze parę ujęć, które udało mi się zrobić podczas tej krótkiej wizyty.

Cogi12.JPG
Cogi13.JPG
Cogi15.JPG
Cogi17.JPG

Jeśli ktoś ma możliwość to zachęcam do odwiedzenia wystawy!
Czynna jeszcze dzisiaj i jutro.

old_jawa

Znany użytkownik
Reakcje
1.942 63 1
Koledzy zaprezentowali już zdjęcia z wystawy lecz wystawa w Krakowie nie składała się wyłącznie z makiety modułowej. Pierwsze zdjęcie po wejściu, tak się zaaferowałem, że dopiero po przejściu przez bramki zobaczyłem ramię semafora kształtowego:

IMG_20250912_171047.jpg

Były także kolejowe "artefakty":

IMG_20250912_165754.jpg

IMG_20250912_172014.jpg

Oraz piękne modele w okazałych wielkościach:

IMG_20250912_165721.jpg

IMG_20250912_165744.jpg

Tablice kierunkowe i wyświetlacze z tramwajów i autobusów oraz kasowniki:

IMG_20250912_171910.jpg

IMG_20250912_171257.jpg

Modele w gablotce:

IMG_20250912_171945.jpg

IMG_20250912_171948.jpg

IMG_20250912_171005.jpg

IMG_20250912_171011.jpg

Oraz kilka zdjęć z wystawy makiety modułowej:

IMG_20250912_170331.jpg

IMG_20250912_170447.jpg

IMG_20250912_170645.jpg

IMG_20250912_170430.jpg

Rozjazd

Znany użytkownik
Reakcje
2.284 160 7
Jak dotrzeć na wystawę z dworca kolejowego Kraków Główny?
Autobusem nr 129 i wysiąść na przystanku "Os. Akademickie PK" - ok. 20 minut jazdy. Z przysztanku już pieszo trasą na żółto, ok. 900m. Nie wiem czy można iść krótszą trasą pokazaną czerwoną przerywaną linią. Teren nie jest ogólnodostępny - akademiki PK. Ja dzisiaj robiłem trasę właśnie autobusem 129 oraz pieszo na żółto.
1757787086612.png
PS. Na "googlach" jest jeszcze ściernisko, ale budynek jest "odjechany". Życzę przyjemności.