• Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

3Aw ep. V

Marcin Wojda

Moderator Grupy H0e
Zespół forum
FREMO Polska
H0e
Reakcje
179 0 0
Ponieważ znakomita większość modeli wagonów 3Aw wykonana została w malowaniu IV i III epoki, postanowiłem wykonać 2 egzemplarze w malowaniu epoki V. Pod koniec lat 90. stosowano już dość swobodne podejście do kolorystki, więc oba wagony będą w innym malowaniu niż klasyczna oliwka.
Na pierwszy ogień poszedł gnieźnieński 00-3800-24450-5. Trochę zabawy było z dobraniem koloru, ale ostatecznie udało mi się uzyskać w miarę zbliżony kolor (podkład Weinert, reszta to akryle Vallejo Model Color i Oesling).

Poza zmianami związanymi z usunięciem drabinek i nadmiarowych gniazd do zasilania (zob. http://forum.modelarstwo.info/threads/wagon-wąskotorowy-3aw-wreszcie-jest-h0e.15287/page-2) do wewnątrz pudła w okolicach drzwi wkleiłem dodatkowe paski z żywicy z nawierconymi otworami, które ułatwią montaż stopni (na zdjęciu w otworach tych są wiertła, na których spoczywa pudło). Dodatkowe paski zostały też wklejone pośrodku wagonu – pełnią one rolę zatrzasków i utrzymują one wewnętrzną część modelu. Zależało mi na możliwości łatwego demontażu, w środku docelowo będzie oświetlenie. Część wewnętrzna pomiędzy obie warstwy podłogi ma wklejony balast wykonany z dwóch warstw blachy 0,2 mm.

Do montażu warto wykonać sobie przyrząd ułatwiający zachowanie odpowiednich wymiarów, jak widać moja wersja nie jest zbyt elegancka, ale działa.

Załączniki

Kpt. Nemo

Łowca cech
Donator forum
Ekspert
Reakcje
21.496 513 29

Gethvar

Znany użytkownik
Reakcje
229 4 0
Niezły pomysł, tylko mała modyfikacja, nie z ołowiu bo nie wytrzyma forma z sylikonu, a ze stopów niskotopliwych, temperatura topnienia około 135 stopni sylikon z Nowej Sarzyny wytrzymuje około 180 stopni.

http://www.innovator.com.pl/stopy_metali/stopy_niskotopliwe/

http://www.silikonypolskie.pl/produkty.php?g=44&i=70
Przy założeniu że korzystali byśmy z formy silikonowej, ja osobiście mam złe doświadczenia ze stopami niskotopliwymi i silikonem, do dziś zalega mi masa stopu Lichtenberga, który niby topi się przy ok 100'C, ale żeby dobrze przylegał do formy trzeba go jednak mocniej rozgrzać...

Kpt. Nemo

Łowca cech
Donator forum
Ekspert
Reakcje
21.496 513 29
Przy założeniu że korzystali byśmy z formy silikonowej, ja osobiście mam złe doświadczenia ze stopami niskotopliwymi i silikonem, do dziś zalega mi masa stopu Lichtenberga, który niby topi się przy ok 100'C, ale żeby dobrze przylegał do formy trzeba go jednak mocniej rozgrzać...
Jaką metodą odlewałeś, swobodnie czy odśrodkowo, formę tez można podgrzać wstępnie.

Nie jest to takie trudne.;)

http://www.koga.net.pl/forum/viewtopic.php?f=10&t=11685

Ewentualnie gips stomatologiczny i metoda na wosk tracony, ale i tak trzeba zrobić formę sylikonową do odlewu wosków.

Gethvar

Znany użytkownik
Reakcje
229 4 0
Odśrodkowo, z przegrzaniem formy i środkami poprawiającymi adhezję...jedynie z woskiem traconym nie próbowałem jeszcze, no ale to było parę lat temu a ja ostatnio niewiele czasu mam na zabawę z formami, z resztą w momencie pojawienia się kilku fajnych typów żywic stop Lichtenberga trafił na tor boczny, aczkolwiek dalej posiadam i być może jeszcze się pokuszę o zabawę z nim, tylko trochę odrzuca to topnienie w 100'C...

OP
OP
M

Marcin Wojda

Moderator Grupy H0e
Zespół forum
FREMO Polska
H0e
Reakcje
179 0 0
Odlewanie pasażerów sobie podarowałem, i tak wykończenie detali zajęło mi za dużo czasu. Najwięcej zabawy było z poręczami. W oryginale wykonane są z rur osadzonych w specjalnych uchwytach. Najprościej jest wygiąć je z jednego kawałka drutu, ale będzie to niezgodne z oryginałem. Druga opcja to zastosowanie uchwytów kulowych Kluby - pomysł ten zasugerował Mateusz i faktycznie wydaje się on być najbardziej optymalny. Niestety uchwyty, których większą ilość kiedyś zakupiłem, gdzieś mi się w domu schowały, wybrałem więc wariant trzeci, czyli samodzielne wykonanie uchwytów z cienkiego paska blachy owiniętego wokół drutu 0,3 mm. Ale dla jednego wagonu trzeba zrobić 16 sztuk (a efekt nie zawsze jest idealny), więc przy kolejnych egzemplarzach raczej będę liczył na to, że uda się w końcu odnaleźć zaginione uchwyty.
Do pełni szczęścia brakuje jeszcze okien (te w ścianach czołowych osadzone są prowizorycznie), ale te będę montował po nałożeniu kalkomanii.

Załączniki

OP
OP
M

Marcin Wojda

Moderator Grupy H0e
Zespół forum
FREMO Polska
H0e
Reakcje
179 0 0
Z powodu braku kalkomanii wagon ciągle nieskończony, za to przybyło oświetlenie od WM-Modela - działa bez dekodera, włączanie odbywa się za pomocą magnesu - dla mnie jest to opcja idealna (więcej szczegółów w wątku http://forum.modelarstwo.info/threads/oświetlenie-wagonów-wg-wm.22835/). Płytka dedykowana specjalnie dla 3Aw dostępna u WM-Modela.

Załączniki

Maslo

Znany użytkownik
FREMO Polska
H0e
PKMK
Producent
Reakcje
419 4 0
Trzeba chyba trochę przytłumić to światło. Musiałoby byc bardziej kameralne :)

OP
OP
M

Marcin Wojda

Moderator Grupy H0e
Zespół forum
FREMO Polska
H0e
Reakcje
179 0 0
Płytka ma regulację jasności, w rzeczywistości nie wygląda to aż tak intensywnie jak na zdjęciach

hjugytf

Aktywny użytkownik
Reakcje
469 47 4
Jakoś hmmm pół roku temu jeden ze sklepów zbierał zamówienie na te wagony do samodzielnego montażu. . Wie ktoś może co to był za sklep? Dzięki.

Sachsen

Aktywny użytkownik
H0e
Reakcje
199 4 1
Witam,
Model 3Aw jest cały czas w naszej ofercie - można go kupić "od ręki".
Kolega być może zapisywał się na model poprzez jeden z modelarskich "funpage'ów", który zbierał zamówienie grupowe - które i tak w zakresie dostawy obsługuje mój sklep.
No cóż....zamówiony towar czeka, ale zamawiający do dziś nie zapłacił, stąd nikt tych modeli nie dostał.
Zapraszam na priv albo maila sklepowego.

Autor wątku Podobne wątki Forum Odpowiedzi Data
Wąskotorówka 38
Wąskotorówka 19
Z
Wąskotorówka 7
Wąskotorówka 35