• Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

2 lokomotywy na jednej pozycji Piko WLAN

jaroamg

Nowy użytkownik
Reakcje
3 0 0
Witam
Mam problem
Kupiłem nowy zestaw cyfrowy startowy Piko Smart control. WLAN
mam na ni 5 lokomotyw. Trzy działają prawidłowo a dwie z nich jeżdżą na jednym adresie (pod jedną pozycją nr 1 u mnie #0003) i nie wiem jak to zmienić? W instrukcji nic nie ma na ten temat.

Załączniki

Kempol

Administrator
Zespół forum
Donator forum
BGM
MSMK
Reakcje
19.251 216 0
Zacznij od zmiany adresu w jednej z tych lokomotyw na inny niż już masz w użyciu w pozostałych.

melonowy

Znany użytkownik
Reakcje
2.062 40 1
No to niedługo dyskusje na forum nie będą potrzebne, bo krótkie spięcie odpowie prawidłowo na wszystko.:ROFL:

A tak najpewniej to wykasuj z kontrolera tą pozycję z dwiema lokomotywami i wpisz obie lokomotywy po kolei na nowo z nowymi adresami CV1 różnymi od tych, które masz w innych lokomotywach (dekoderach).
Każda lokomotywa (dekoder) musi mieć przypisany inny adres CV1.
Dla pewności wszystkie czynności związane z programowaniem wykonuj na osobnym torze do programowania, albo zdejmij z torów wszystkie inne lokomotywy, wagony, czy inne rzeczy wyposażone w dekodery DCC.
Pamiętaj! Programowanie działa na wszystkie dekodery, które są połączone z torami.

Ostatnio edytowane:

Magic

Znany użytkownik
Reakcje
6.459 39 4
Obawiam się, że ChatGPT miałby problemy z prawidłową odpowiedzią na niektóre kultowe tematy z naszego forum, vide prawidłowość ramek okiennych :LOL:

melonowy

Znany użytkownik
Reakcje
2.062 40 1
Dlatego, że może traktuje dwie lokomotywy jako trakcję wielokrotną na jednym adresie CV.
Dlatego weź instrukcję kontrolera, albo obejżyj film (13,30) i zrób to, co napisałem 3 wpisy wyżej.

Ostatnio edytowane:

Andrzej Harassek

Moderator For Prawdziwa Kolej Koleje Innych Krajów
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
13.640 559 30
Jak zmienię którejkolwiek adres w edycji to mie chcą jeździć... Na posałem do PIKO to odpisali tylko,że trzeba w CV1 zmienić ale ja nie kumam tego...
Nie wiem, co znaczy "zmienić adres w edycji", ale zmianę adresu dekodera robi się właśnie przez zmianę wartości CV 1. Domyślna wartość to 3, trzeba ustawić taki adres, jakiego nie ma żadna inna lokomotywa.

SzymonG

Aktywny użytkownik
Reakcje
131 1 0
Cześć. Wydaje mi się, że powinieneś wejść w tryb programowania, a nie edycji.
Możesz podłączyć zasilanie do jednego/dwóch odcinków toru prostego przez wyjście "prog."

Zrzut ekranu 2024-02-25 211312.png

Postaw jedną "zbuntowaną" lokomotywę na tym torze. Wejdź w menu "CV" (numer 5),

Zrzut ekranu 2024-02-25 210103.png

następnie "prog" (numer 3)

Zrzut ekranu 2024-02-25 210212.png

i wybierz CV 1, a następnie wartość.

Zrzut ekranu 2024-02-25 210359.png

I tu - w polu "wartość" - wpisz numer, który będzie adresem Twojej lokomotywy - unikalny, indywidualny dla każdej lokomotywy. Zmusisz ją do przyjęcia nowego adresu. Z drugą "zbuntowaną" zrób to samo. Nadawaj im adresy różne od "3"

Komórka CV 1 określa adres dla lokomotywy. Fabrycznie ta wartość ustawiana jest na "3", a to znaczy, że kupując dwie nowe lokomotywy i nie zmieniając im adresów sterujesz dwoma lokomotywami na jednym adresie. Robi się bałagan i mogą powstawać różne konflikty. Mam nadzieję, że to zadziała i zakończy Twoje kłopoty ;)
Pozdrawiam. Szymon.

OP
OP
J

jaroamg

Nowy użytkownik
Reakcje
3 0 0
Cześć. Wydaje mi się, że powinieneś wejść w tryb programowania, a nie edycji.
Możesz podłączyć zasilanie do jednego/dwóch odcinków toru prostego przez wyjście "prog."

Zobacz załącznik 1038047

Postaw jedną "zbuntowaną" lokomotywę na tym torze. Wejdź w menu "CV" (numer 5),

Zobacz załącznik 1038048

następnie "prog" (numer 3)

Zobacz załącznik 1038049

i wybierz CV 1, a następnie wartość.

Zobacz załącznik 1038050

I tu - w polu "wartość" - wpisz numer, który będzie adresem Twojej lokomotywy - unikalny, indywidualny dla każdej lokomotywy. Zmusisz ją do przyjęcia nowego adresu. Z drugą "zbuntowaną" zrób to samo. Nadawaj im adresy różne od "3"

Komórka CV 1 określa adres dla lokomotywy. Fabrycznie ta wartość ustawiana jest na "3", a to znaczy, że kupując dwie nowe lokomotywy i nie zmieniając im adresów sterujesz dwoma lokomotywami na jednym adresie. Robi się bałagan i mogą powstawać różne konflikty. Mam nadzieję, że to zadziała i zakończy Twoje kłopoty ;)
Pozdrawiam. Szymon.
Witam
Właśnie dzięki Twojej instrukcji udało mi się zmienić adres lokomotywy. Teraz SM42 śmiga osobno.. Wielkie dzięki przyjacielu!!@

SzymonG

Aktywny użytkownik
Reakcje
131 1 0
Cześć. A przed tymi zmianami wszystko działało? Chciałeś zmienić tylko adres lokomotywy? Wprowadź z powrotem stary adres i zobacz, czy zadziała. Im więcej informacji podasz, tym będzie łatwiej pomóc.

Autor wątku Podobne wątki Forum Odpowiedzi Data
DCC 2
DCC 12
DCC 18
DCC 13
DCC 13