• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

łańcuch oczkowy prosty

hugwa

Moderator
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
388 26 4
pawelasty44 napisał(a):
130000 baksów zostało gościowi na fajki.
No nie bardzo, bo te 0.1mm to grubość ogniwa a nie drutu ;-)
Poza tym ja wcale nie twierdzę że to jest wściekła okazja.

pawelasty44 napisał(a):
0,1mm już nie brzmi tak mistycznie
Ja wiem...? Kwestia przyzwyczajenia i skali. Schodząc poniżej złotówki łatwiej posługiwać się groszami niż ułamkami złotego.

OP
OP
H

Hoart

Znany użytkownik
Reakcje
2.130 7 0
- i tak powstał problem czy za cenę zdrowia psychiatrycznego niejakiego Sicore z forum Kartonwork , który to dowiódł pokazując efekt na foto , ze z drutu 0.1mm, średnica wewnętrzna 0.2x0.4mm, wykonał łańcuch (w formie pośredniej , między wersją mikronową (Hubert) aczkolwiek szkoda , że nieudokumentowanej za darmo, -a wersją dziesiętno-milimetrową udokumentowaną przez TeERa203 z forum Kozaka , - szacunek wielkości tego elementu w wydaniu Sicore opieram na analizie z fotki i autorowi wierzę w to co podaje ) - jest możliwy !! :idea:
- :arrow: zatem ja mogę zadowolić się tą "wielkością" zadowalającą mnie nawet do wersji (myślę)trzeciej pożądanej -do tych uwięzi korków wyczystkowych na dymnicy , bo na pewno do odciągów sieci trakcyjnej się TA WIELKOŚĆ nadaje, -tylko co ze zdrowiem Sicore?Wcale może nie przyjąć oferty złożenia zlecenia zamówienia na wykonanie kilometra takiego łańcucha dla wszystkich zainteresowanych , - hm....
Jednocześnie na razie Panie Mirek555k 'u proszę o uszczegółowienie wersji" ze złota i wykonaną jakąś czarodziejską techniką" , -czyli poproszę o jakieś szczegóły Pana tezy , jeżeli to NIE TAJEMNICA , ZDAJĘ SOBIE SPRAWĘ Z TEGO , ŻE TAKI SZCZEGÓŁ musi kosztować godnie , jeszcze zrobiony na specjalne życzenie , tak , że szczegóły Szanowny Panie Mirosławie, -Kapitana z Miasta Łodzi poprosiłbym o jak to możliwe foto z odnośnikiem wielkości tego "milinetra",jak to możliwe oczywiście, - z góry dzieki za info i za foto, cały czas czekam na WMmistrza minimetallutdetalu WM MODEL 'a, czekam na jego czad i się doczekam wreszcie :shock:
-Pawelasty44- dzięki za namiar na Sicore łańcuch!

pawelasty44

Nowy użytkownik
Reakcje
0 0 0
hugwa napisał(a):
pawelasty44 napisał(a):
130000 baksów zostało gościowi na fajki.
No nie bardzo, bo te 0.1mm to grubość ogniwa a nie drutu ;-)
Już chyba mam starcze problemy z percepcją. Łeb bym se dał odrąbać, że było napisane drutu.

hugwa napisał(a):
Ja wiem...? Kwestia przyzwyczajenia i skali. Schodząc poniżej złotówki łatwiej posługiwać się groszami niż ułamkami złotego.
Czy ja wiem? Każdy wie, że 20 groszy to 0,2 złotego, a z mikrometrami to różnie bywa.

Hoart, drobne łańcuszki robią łańcuszkarki i żaden jubiler się nie chwyci tego skręcać ręcznie nawet jak mu sypniesz groszem. Zresztą jeżeli np. przy piłowaniu odlewów i oprawie kamieni ma pięć dych za godzinę to zapłacisz mu za 50 godzin dłubania 10cm łańcuszka?
Taki mały łańcuszek robi się tak jak duży tylko trzeba mieć szkła na oczach.
Przy złocie lub srebrze robi się rurkę z lutem w środku i przeciąga na cieńki drucik, następnie nawija na trzpieniku i przecina wzdłuż spirali. W ten sposób otrzymujemy okrągłe koluszka które zahaczamy o siebie. I mamy łańcuszek z okrągłymi koluszkami. Teraz trzeba go podgrzać tak aby lut się roztopił i połapał poszczególne koluszka. To, że koluszka są polutowane pozwoli nam łańcuszek przeciągnąć przez ciajzę (przeciągadło) a ten manewr spowoduje to, że koluszka będą owalne.
Przy takich mikrometrach robiąc łańcuszek z drucika np miedzianego nie będziesz go w stanie ręcznie polutować (no może Władek :roll: ) więc musisz go nawinąć na owal od razu.
To może być kawałek paska tekturki którą to tekturkę można spalić nad kuchenką po nawinięciu. W ten sposób otrzymasz owalną spiralkę. Przecinasz ją wzdłuż wsuwając skalpel w środek i otrzymujesz malutkie koluszka. Teraz dobre oczy, dwie cienkie pensety, seta żeby się ręce nie trzęsły " et voila, c'est tout ".

OP
OP
H

Hoart

Znany użytkownik
Reakcje
2.130 7 0
- 44 , - no ale Łańcuszar Sicore wykonał fizycznie to czego szukam/y, ( Sicore powinien tylko jeszcze raz pomierzyć to i wyeliminować sprzeczności ), - jak się okaże , ze grubość drutu to włos a nie kłak i poza tym wszystko się zgadza , - to pozostaje tylko kwestia , -czy wytrzyma jego psychika, - i to wszystko? czekam/y