• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

ŁKMK - III Wystawa Makiet Kolejowych - Łódź Fabryczna 31 maja - 01 czerwca 2025 roku

dgajus

Moderator Grupy SKMK
SKMK
Reakcje
4.265 42 1
(...) stojąc przy stacji Darka Gajusa mówisz że „dupy nie urywa”…
Małe sprostowanie. To nie była moja prywatna makieta (Darka Gajusia) lecz makieta klubowa członków Sopockiego Klubu, do której powstania przyczyniło się kilkanaście osób. Natomiast, szkoda komentować wypocin twórcy tego filmu, skoro twierdzi, że "dupy nie urywa" , myli podstawowe pojęcia (trakcja a sieć trakcyjna to dwa różne aspekty itd.).
Po ilości publiczności przy makiecie i ich reakcjach, emocjach, uśmiechach i wspólnej interakcji poznasz czy to się podoba czy lepiej to schować gdzieś w piwnicy, aby nie widziało światła dziennego. No ale cóż, jeszcze się taki nie narodził co by wszystkim dogodził ...

Harry Potter

Znany użytkownik
H0m
Reakcje
3.430 85 12
Małe sprostowanie. To nie była moja prywatna makieta (Darka Gajusia) lecz makieta klubowa członków Sopockiego Klubu, do której powstania przyczyniło się kilkanaście osób. Natomiast, szkoda komentować wypocin twórcy tego filmu, skoro twierdzi, że "dupy nie urywa" , myli podstawowe pojęcia (trakcja a sieć trakcyjna to dwa różne aspekty itd.).
Po ilości publiczności przy makiecie i ich reakcjach, emocjach, uśmiechach i wspólnej interakcji poznasz czy to się podoba czy lepiej to schować gdzieś w piwnicy, aby nie widziało światła dziennego. No ale cóż, jeszcze się taki nie narodził co by wszystkim dogodził ...
Ogólnie przeszedłem się wokół makiety ( tu piszę zbiorczo o całym układzie torowym- dodaje dla uścislenia) i ogólnie było wiele smaczków jak np. sieć trakcyjna, co prawda na łączeniach segmentów były przerwy, ale świadom jestem kilku aspektów z nią się wiążących, więc na to poprawkę wziąłem...
Największe wrażenie na mnie zrobił budynek dworca w iście PRLowskim klimacie...
Niestety autor omawianej publikacji chyba myśli, że taka stacja to zestaw Happy Meal z Mc Shita i powstaje w 3 minuty...
Panowie, Chapeu Bas za całokształt...
I pytanko..., czyjej roboty był ten ŁKowy 36WEh, co gdzieś mi śmignął na szlaku..??
Mimo, że widziałem go z daleka to i tak robił wrażenie...

Pozdr,...

Reakcje
218 0 0
Łuk z trakcją dostał połączenia w sobotnie popołudnie. Zapomniałem o tych łączeniach i dopiero później dojechały.
Myśe że sieć elektryczna pod "elektrowozy" to bardzo trudny temat, tym bardziej wielki szacun dla modelarzy którzy odtwarzają ją na swoich modułach/makietach. Nawet jeśli są jakieś niedociągnięcia i braki to my jako oglądający powinniśmy to docenić. albo spróbować sami coś zrobić.

Harry Potter

Znany użytkownik
H0m
Reakcje
3.430 85 12
Myśe że sieć elektryczna pod "elektrowozy" to bardzo trudny temat, tym bardziej wielki szacun dla modelarzy którzy odtwarzają ją na swoich modułach/makietach. Nawet jeśli są jakieś niedociągnięcia i braki to my jako oglądający powinniśmy to docenić. albo spróbować sami coś zrobić.
Generalnie tak, Robert doprecyzował i tym większe ukłony...

Pozdr,...

Tomasz Sauer

Znany użytkownik
FREMO Polska
H0m
Reakcje
2.343 103 4
np. sieć trakcyjna, co prawda na łączeniach segmentów były przerwy, ale świadom jestem kilku aspektów z nią się wiążących, więc na to poprawkę wziąłem...
Największe wrażenie na mnie zrobił budynek dworca w iście PRLowskim klimacie....
Pozdr,...
Koledzy zwyczajnie zapomnieli odcinków łączących sieć między modułami, ale w niedzielę wszystko już było ok.
Dworzec to dzieło Darka z Podlasia i odwzorowuje w 100% realny budynek stacyjny w Bielsku Podlaskim
Bielsk.jpg

Reakcje
218 0 0

M.A.feldbahn

Aktywny użytkownik
Reakcje
271 0 0
W imieniu drużyny Wąskotorowej Kolei Polowej dziękujemy organizatorom za przygotowanie wspaniałej imprezy, za zapewnienie komfortowych warunków oraz za wyrozumiałość dla stworzenia środowiska dla naszej kolejki. Dziękujemy także za super atmosferę współpracy. Impreza była bardzo, bardzo udana. Pokaz makiet, modeli i jeszcze prawdziwego taboru - suuuper J

Dziękujemy także za zorganizowanie pomocy przy rozładunku a w naszej skali jest co robić (pomagali uczniowie i klubowicze )

Bardzo miło było także współpracować z uczniami Technikum Kolejowego a także ich koleżankami i kolegami z innych szkół. Uczniowie z zapałem wcielali się w role maszynistów i obsługi naszego przystanku dbając przy tym o bezpieczeństwo najmłodszych. Trenowali umiejętności wyprawiania pociągów i manewrów używając sygnałów a także radia. Było prawie jak na kolejkach pionierskich. Także z tego miejsca pozdrawiamy uczniów.

Pozdrawiamy także naszego formowego kolegę Harrego Potera który przyjechał na całą sobotę i działał z nami.

Jeszcze raz dziękujemy organizatorom i trzymamy kciuki za kolejne imprezy.

for 0.jpg
for 5.jpg
for 6.jpg
for 7.jpg
for 9.jpg
for 10.jpg
for 12u.jpg
for 13u.jpg
for 14u.jpg
for 15u.jpg
for 16u.jpg
for 17u.jpg
for 20 koniec.jpg
for 11u.jpg

Ostatnio edytowane:
Reakcje
197 0 3
Jedni ciężko pracowali...
image021.jpg

Inni imprezowali...
image020.jpg

A pozostali na makiety przyjechali...
image009.jpg

Dziękujemy za świetną imprezę w naszym mieście (y) Przesyłamy kilka fotek z makiet z pozdrowieniami dla wszystkich :giggle:
Darek i Małgosia :):)
image002.jpg
image003.jpg
image004.jpg
image005.jpg
image006.jpg
image007.jpg
image008.jpg
image010.jpg
image011.jpg
image012.jpg
image013.jpg