• Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Zwrotnice Geoline

xerx

Nowy użytkownik
Reakcje
0 0 0
Witam wszystkich jestem swiezym nabywca kolejki cyfrowej kupilem pociag roland z technohobby. Dzisiaj dostalem zwrotnice razem z dekoderami i elektromagnesami. Problem pierwszy to taki ze naped zwrotnicy nie pasowal do 2 z jednym musialem wstawic element do przesuania zwrotnicy z recznej bo nie bylo lewego prawego. Podlaczylem i jedna dziala ok a druga zaczela sie grzac po czym sie spalila. Przelozylem w drugiej i drugidekoder tez sie spalil. W czym moze byc problem. Teraz tylko dziala w jedna strone a drugi caly czas sie grzeje??

prosze o pomoc i pytanie czy do lewej i do prawej sa inne napedy i czy do kazdej zwrotnicy jest wymagany dekoder? :???:

karol_mar

Znany użytkownik
Reakcje
69 1 0
Napędy Roco do GeoLine są uniwersalne, nie ma prawych i lewych. Należy napęd odwrócic "do góry dnem" a uchwyt do ręcznego przełączania jest wyjmowany i da się go włożyc od drugiej strony.
Mam kilka zwrotnic (prawych, lewych, prostych i łukowych) i do wszystkich zamontowałem ten napęd bez problemu.

Dekodey mam od martinezo, nie oryginalne Roco, ale idea jest ta sama. Nic się nie pali. Możliwe, że podłączyłeś przewód od polaryzacji krzyżownicy w niewłaściwym miejscu w napędzie, ja tak kiedyś upaliłem jeden dekoder akcesoriów. Nie zauważyłem, że wtyczkę włożyłem o jeden pin obok właściwego miejsca podłączenia.

Autor wątku Podobne wątki Forum Odpowiedzi Data
DCC 17
DCC 5
A
DCC 26
DCC 55
DCC 78