• Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Zwrotnice cyfrowe z dekoderem WD10

bartek.bolo

Nowy użytkownik
Reakcje
0 0 0
Witam!
Zakupiłem ostatnio multimausa Roco, dekoder Kuhn 87010 - http://makieciarz.pl/product_info.php?products_id=6059 i napędy do zwrotnic pod makietowe. Napędy są dobre, bo jeśli podepnie się je bezpośrednio pod transformator to chodzą. Mam problem jak zaprogramować ten dekoder. Męczę się już koło 3 tygodni z tym problemem. Strasznie ciężko tłumaczy się tą instrukcję. Może te urządzenia nie są ze sobą kompatybilne??

piotr66

Znany użytkownik
Producent
Reakcje
1.935 32 2
Witam!
Zakupiłem ostatnio multimausa Roco, dekoder Kuhn 87010 - http://makieciarz.pl/product_info.php?products_id=6059 i napędy do zwrotnic pod makietowe. Napędy są dobre, bo jeśli podepnie się je bezpośrednio pod transformator to chodzą. Mam problem jak zaprogramować ten dekoder. Męczę się już koło 3 tygodni z tym problemem. Strasznie ciężko tłumaczy się tą instrukcję. Może te urządzenia nie są ze sobą kompatybilne??
Ciekawa rzecz. Kompatybilne są. Całej instrukcji nie czytałem, ale z tego co widzę są dwa sposoby programowanie:
1.przyciskiem na dekoderze,
2. przez centralę dcc - w rozdziale 4.4 podają, że robi się to wg instrukcji centralki, czyli np. multimaus. Są dwie grupy przyłączy sterujących zwrotnicami. Dla grupy A - zwrotnice 1,2,3,4 w CV1 ustawiamy 1. Zwrotnice 5,6,7,8 - w CV1 ustaw 2.
Reset do ustawień fabrycznych w CV8 - 8, i zaczynamy od początku.
Spróbuj na razie tego. Zakładam że z podłączeniem sobie poradziłeś.

Reakcje
6 3 0
I tu jest cały widz programowania w Kuehnie, grupa A = CV1 - to jest logiczne OK. Ale grupę B programuje cię CV35 :confused: ponadto da się zaprogramować każde wyjście z osobna.
Do kuehna wchodzi napięcie zmienne ale na wyjściach sterowanie jest już prądem stałym! W nim jest mostek prostujący. Natomiast do sterowania Conradami potrzebujemy prądu zmiennego zatem tu jest problem. Jest taki adapterek BMA . Jego koszt jednak sprawia że jest bezużyteczny. Lepiej zapodać sobie dekoder akcesorii LS150 i nim sterować samymi Conradami a Kuehnem resztą urządzeń którym prąd stały nie przeszkadza. Lenz LS150 na wejściu i na wyjściach ma prąd zmienny w przeciwieństwie do Kuehna.

OP
OP
B

bartek.bolo

Nowy użytkownik
Reakcje
0 0 0
I tu jest cały widz programowania w Kuehnie, grupa A = CV1 - to jest logiczne OK. Ale grupę B programuje cię CV35 :confused: ponadto da się zaprogramować każde wyjście z osobna.
Do kuehna wchodzi napięcie zmienne ale na wyjściach sterowanie jest już prądem stałym! W nim jest mostek prostujący. Natomiast do sterowania Conradami potrzebujemy prądu zmiennego zatem tu jest problem. Jest taki adapterek BMA . Jego koszt jednak sprawia że jest bezużyteczny. Lepiej zapodać sobie dekoder akcesorii LS150 i nim sterować samymi Conradami a Kuehnem resztą urządzeń którym prąd stały nie przeszkadza. Lenz LS150 na wejściu i na wyjściach ma prąd zmienny w przeciwieństwie do Kuehna.
Wszystko się zgadza. Mam sterowanie zwrotnic na prąd stały. Tylko jest problem, jak to zaprogramować w tych CVkach??

OP
OP
B

bartek.bolo

Nowy użytkownik
Reakcje
0 0 0
Udało mi się zaprogramować dekoder na pierwszych 8 adresach i cały czas podaje na wyjściu prąd stały. Zmienia się tylko wyjście. Teraz zrodziło się takie pytanie czy można zaprogramować wyjścia aby podawał impulsowo?

martinezo

Znany użytkownik
Reakcje
3 0 0
... wystarczy kupić napędy z włącznikiem krańcowym.
Nie wystarczy.
Napędom silnikowym trzeba zmieniać polaryzację.

Czas...

Tryb pracy - LENZ:
CV57 = 2 (A)
CV58 = 2 (B)
Czas dla wyjść grupy A:
CV2 = X x 0,5s
CV3 = X x 0,5s
CV4 = X x 0,5s
CV5 = X x 0,5s
Czas dla wyjść grupy B:
CV59 = X x 0,5s
CV60 = X x 0,5s
CV61 = X x 0,5s
CV62 = X x 0,5s

To wszystko jest w instrukcji...

Reakcje
6 3 0
Ale kolega ma napędy z wyłącznikiem krańcowym, Conrady mają w sobie wyłącznik krańcowy.
CV1 zmień na wartość 2 a CV 35 też na wartość dwa wówczas dekoder Kuehna będziesz miał na adresach 9 do 16.

martinezo

Znany użytkownik
Reakcje
3 0 0
Tak Koledzy - Conrady czy Tilligi mają krańcówki.
Tylko po co wysterowywać na stałe wyjścia skoro można je w CV'kach wyłączać ?
Ma się wtedy poza krańcówkami dodatkowy "bezpiecznik".

Ale i tak Kolega nie ruszy napędów silnikowych bez zmiany polaryzacji...
No nie... - ruszy - ale "tolka w jedną stronę" ;)

...
CV1 zmień na wartość 2 a CV 35 też na wartość dwa wówczas dekoder Kuehna będziesz miał na adresach 9 do 16.
Raczej na "trzy"...
Dla przykładu:
CV1=1
CV35=2
Wyjścia przyjmą w MM numery urządzeń od 0005 do 0012.

Jeżeli wyjścia będą mimo wszystko aktywne na stałe to spróbuj CV58 i CV59 ustawić na wartość = 1.
Bo z interpretacją trybu LENZ'a to różnie bywa...

OP
OP
B

bartek.bolo

Nowy użytkownik
Reakcje
0 0 0
Koledzy jeszcze jedno pytanko może trochę takie głupie. Jak wprowadzić dekoder w tryb przyjmowania CVałek?? Bo jak nie próbowałem wyskakuje ERROR1. Bo wtedy jakoś się bawiłem, bawiłem i zaczęło działać.

martinezo

Znany użytkownik
Reakcje
3 0 0
... a po co gościowi ta płytka z 2 chyba tranzystorami z filmiku, ma to zmieniać polaryzację? , bo na 2 kabelkach?
No patrz Pan - wchodzą trzy a wychodzą dwa...
Dwa tranzystory PNP i dwa rezystory. Proste jak konstrukcja cepa.
I najnormalniej w Świecie zmienia polaryzację - niezbędne jeżeli dekoder podaje na wyjścia wyprostowany prąd i nie ma odpowiednich driverów zmieniających polaryzację inside.
Istotne "tylko" przy sterowaniu napędami silnikowymi.

W MS8ACC Full podobny układ jest na stałe zabudowany w środku dekodera.
Od zawsze.
Dla wnikliwych na szybko:

Polaryzacja.jpg

r-mik

Pan Chlewik
Reakcje
145 30 0
koszt jednak sprawia że jest bezużyteczny. Lepiej zapodać sobie dekoder akcesorii LS150 i nim sterować samymi Conradami a Kuehnem resztą urządzeń którym prąd stały nie przeszkadza. Lenz LS150 na wejściu i na wyjściach ma prąd zmienny w przeciwieństwie do Kuehna.
cena powalająca. Kup to link. Działa z Conradami bo sam ich używam (trzeba tylko zewrzeć obie diody). Jak padną krańcówki (co jest częste w Conradach) to pomiń diody. Krańcówki nie będą działać ale jak ustawisz w dekoderze czas impulsu na 300ms, napędu nie uszkodzisz (dekoder ma ograniczenie prądowe).

Autor wątku Podobne wątki Forum Odpowiedzi Data
DCC 78
DCC 1
DCC 4
DCC 23
DCC 29