Pora i czas na założenie własnego wątku, w którym to prezentować będę swoje projekty taborowe. Od ładnych kilku miesięcy działam nad Tamarami. Na pierwszy rzut poszła lokomotywa ze starszych partii produkcyjnych. W założeniu model składać się będzie częściowo z blach trawionych (rama, pomosty, stopnie, kabina maszynisty, klapy drzwi przedziału maszynowego, klapy dachowe, iskrownik, wszelkie siatki, wentylator etc.) oraz odlewów żywicznych (zbiornik paliwa, buda, zbiorniki powietrza). Napęd na bazie wózków od SD40 Mechano (niczemu nie ustępują wózkom Roco), silnik i maskownice od Gagarina Roco, elektronika i oświetlenie czołowe na diodach SMD od UMF, oświetlenie końcowe na światłowodach, zderzaki Kluby, toczone odbłyśniki od Grześka-Ostbahna (odlewy również). Niebawem zmontuję jeszcze napęd wentylatora na bazie mikrosilniczka od telefonu. Drugim modelem nad którym wciąż pracuję jest Tamara z nowszych partii produkcyjnych, ta kanciasta. Z uwagi na brak jakichkolwiek planów tej lokomotywy pozostało mi jedynie pomierzyć oryginał, co też uczyniłem. Cały dzień spędzony na Odolanach przy SM48-119 (pozdrawiam w tym miejscu Panów z ochrony ) Dokumentacja fotograficzna i sporządzone rysunki zaowocowały zaprojektowaniem elementów w Corelu. Model będzie w całości z blaszek trawionych. Na razie chciałbym zaprezentować ten model, Tamara na odlewach powstanie jak wyślę graty do odlewania do Grzecha. Kanciak oczywiście jest jeszcze w fazie lutowania, buda i kabina maszynisty są tylko ustawione na ramie, nie przykręcone jeszcze do niej, co zrealizowane będzie na śrubkach M2. Jako przedsmak wrzucę ogólny zarys, brakuje sporo detali, kilka elementów muszę dotrawić ponieważ nie wszystkie wyszły tak jak chciałem. Rama widoczna na zdjęciach nie jest jeszcze dokończona, jest pierwszą, prototypową, niebawem polutuję kolejną, ulepszoną i wzbogaconą w podłużnice i poprzecznice.
Pozdrawiam,
Kamil
Pozdrawiam,
Kamil