• Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

zntk poznań

Ogryzek

Nowy użytkownik
Reakcje
1 0 0
Wierząc temu brukowcowi (RK) to tak jak byś brał na serio gazety typu "Fakt", "Metro" itp 8) Nie raz pisałem ze ten brukowiec dawno powinni zamknąć- marnują tylko papier.

Reakcje
41 0 2
To SN 81. Ostatnio jechałem nim z Tczewa do Chojnic, ale widywałem też te pojazdy na trasie Słupsk - Szczecinek. Widziałem też odmianę jedno-wagonową, oznaczoną jako SN 83, obsługiwała linię Chojnice - Kościerzyna. Ale chętnie dowiedziałby się czegoś więcej na temat pochodzenia tych pojazdów

Andrzej Harassek

Moderator For Prawdziwa Kolej Koleje Innych Krajów
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
14.035 577 30
Są to używane zespoły sprowadzone bodajże z Holandii i odnowione przez ZNTK Poznań i firmę SIGMA Tabor Sp. z o.o. Na fotkach pierwsza prezentacja na targach Trako w Gdańsku, w 2009 roku.

Załączniki

CoCu

Znany użytkownik
Reakcje
2.001 125 22
joao da silva, pomyliłeś oznaczenia.

SN81 to polska konstrukcja, produkcji Kolzamu.

Jeśli zaś chodzi o te ukazane wyżej wagony silnikowe, to wersja jednoczłonowa to SN82 a dwuczłonowa to SN83.

Andrzej Harassek

Moderator For Prawdziwa Kolej Koleje Innych Krajów
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
14.035 577 30
CoCu napisał(a):
SN81 to polska konstrukcja, produkcji Kolzamu.
No fakt, jakoś nie zwróciłem na to uwagi. Dzięki CoCu za czujność. SN81 to był pierwszy zbudowany w Polsce po wojnie pojazd, który można nazwać autobusem szynowym. Nawiasem mówiąc, powstał na bazie drezyny inspekcyjnej, którą można też nazwać drezyną do przewozu pracowników. Dopiero po nim pojawiły się bardziej dojrzałe konstrukcje z ZNTK Poznań. A rozwinięciem kolzamowskiego SN81 był SA104, oznakowany już prawidłowo, jako SA (autobus), nie SN.

Poniżej linki do wikipedii:
http://pl.wikipedia.org/wiki/SN81
http://pl.wikipedia.org/wiki/SA104