• Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

H0 Zmiana obudowy Br120 na ST44

Reakcje
215 0 0
Cześć, mam w swoich zasobach stary model PIKO Br120, jakiś czas temu znalazłem w internecie samą budę od ST44 i pomyślałem o zrobieniu ze swojego Br polską wersję Gagarina. Mam jednak problem, bo Br ma kabinę mocowaną jedynie na jedną śrubę od góry, a nie wiem jakie jest mocowanie w nowym modelu Piko. Czy ktoś poratuje mnie i podpowie jak jest mocowana kabina w ST44 i czy wymiary jej będą pasowały do ramy Br120?

MIKOT 1

Znany użytkownik
Reakcje
4.380 99 132
Nie, to zupełnie co innego. Czy mam Koledze wysłać na PW instrukcję obsługi nowej lokomotywy? Tam są rysunki i sposób montażu.

OP
OP
MateuszC
Reakcje
215 0 0
Nie potrzebuję Br120... Chciałem po prostu zamienić budę (przeróbka miała się ograniczyć tylko do tego), aby pasował do mojej kolekcji, a nie mam zamiaru bawić się w większe przerabianie bo wolę kupić gotowy model i mieć wszystko porządnie zrobione.

Bolutek

Znany użytkownik
Reakcje
1.634 381 7
Po pierwsze primo - nie myl kabiny z obudową. Po drugie primo - porównaj sobie BR120 z ST44 - jeżeli nie chcesz się "bawić w większe przerabianie" to lepiej nie rób tego wcale. Po trzecie primo - nie ma takiego czegoś jak "polska wersja Gagarina". Po czwarte primo - poleciłbym deko literatury w temacie...

CoCu

Znany użytkownik
Reakcje
1.934 119 22
Cześć, mam w swoich zasobach stary model PIKO Br120, jakiś czas temu znalazłem w internecie samą budę od ST44 i pomyślałem o zrobieniu ze swojego Br polską wersję Gagarina. Mam jednak problem, bo Br ma kabinę mocowaną jedynie na jedną śrubę od góry, a nie wiem jakie jest mocowanie w nowym modelu Piko. Czy ktoś poratuje mnie i podpowie jak jest mocowana kabina w ST44 i czy wymiary jej będą pasowały do ramy Br120?
Okej, uporządkujmy o co w tym chodzi nowemu koledze.
Posiadany model to zapewne ten najstarszy nam dobrze znany BR120 firmy Piko, sprzed kilku dziesięcioleci. Przy okazji należy zwrócić nowemu koledze uwagę, że piszemy "BR", a nie "Br".
Kolega znalazł w internecie budę/obudowę/pudło od modelu ST44, nie wiemy jednak jakiej firmy, przypuszczać możemy że również Piko, choć jak wiemy i Roco wcześniej takie modele robiło. Przyjmuję, iż pisząc "kabina", chodzi za każdym razem o całą obudowę.
Teraz kolega kombinuje, by pudło z ST44 zamienić z tym oryginalnym z BR120, pozostawiając całe podwozie z wnętrzem. Faktycznie, mocowanie obudowy starego modelu i nowego zupełnie się różni, w tym nowym nie jest to zrealizowane za pomocą śrubki wkręcanej w dach.
Co do pasowania nowej budy na stare podwozie, to to już by było trzeba sprawdzić, bo same wymiary nam niewiele dadzą. Co prawda istnieje szansa że wejdzie na podwozie, ale raczej bardziej prawdopodobne jest, że coś gdzieś będzie przeszkadzało i nowa obudowa bądź stare podwozie będą wymagały przeróbek.

garou

Znany użytkownik
Reakcje
4.445 442 99
Dzięki za uwagi, pisałem "kabina", żeby po prostu nie powtarzać co chwilę "obudowa".
Bez sensu.
Mam jednak problem, bo Br ma kabinę mocowaną jedynie na jedną śrubę od góry, a nie wiem jakie jest mocowanie w nowym modelu Piko.
Jak wspomniał @CoCu .... pisząc o mocowaniu na jedną śrubkę zdradzasz, że chodzi o stare BR120 (PIKO). Miałem kiedyś coś takiego kupione w latach 90-tych w składnicy harcerskiej. Nowe PIKO ma obudowy mocowane na zatrzaski wchodzące w zagłębienia zrobione w boku ostoi, na której jest posadowiony cały napęd. Musisz więc kombinować jak to połączyć mając sprzęty w ręku. Może i się da.... ale nie będzie to szybka robota. Prawda jest taka, że doradzenie wymagało by posiadania tych sprzętów w ręku, bo jak radzić nie widząc jak to 'nie'-pasuje do siebie i w związku z tym co by tu wymyślić?....
Można np. napisać że - zrobić otwór na śrubkę w nowej obudowie na wzór tego ze starej budy, spiłować zatrzaski na nowej obudowie aby nie haczyły i jakoś pasować. Ale ktoś napisze, że to łatwizna i śruba skanceruje dach.... więc kombinujcie towarzyszu :) Pomijam sprawę świateł. Też chyba trzeba coś poprzerabiać.

Ostatnio edytowane:
Autor wątku Podobne wątki Forum Odpowiedzi Data
Tabor 1
Tabor 0
Tabor 0
Tabor 2
A
Tabor 57