Cześć, mam w swoich zasobach stary model PIKO Br120, jakiś czas temu znalazłem w internecie samą budę od ST44 i pomyślałem o zrobieniu ze swojego Br polską wersję Gagarina. Mam jednak problem, bo Br ma kabinę mocowaną jedynie na jedną śrubę od góry, a nie wiem jakie jest mocowanie w nowym modelu Piko. Czy ktoś poratuje mnie i podpowie jak jest mocowana kabina w ST44 i czy wymiary jej będą pasowały do ramy Br120?
Okej, uporządkujmy o co w tym chodzi nowemu koledze.
Posiadany model to zapewne ten najstarszy nam dobrze znany BR120 firmy Piko, sprzed kilku dziesięcioleci. Przy okazji należy zwrócić nowemu koledze uwagę, że piszemy "BR", a nie "Br".
Kolega znalazł w internecie budę/obudowę/pudło od modelu ST44, nie wiemy jednak jakiej firmy, przypuszczać możemy że również Piko, choć jak wiemy i Roco wcześniej takie modele robiło. Przyjmuję, iż pisząc "kabina", chodzi za każdym razem o całą obudowę.
Teraz kolega kombinuje, by pudło z ST44 zamienić z tym oryginalnym z BR120, pozostawiając całe podwozie z wnętrzem. Faktycznie, mocowanie obudowy starego modelu i nowego zupełnie się różni, w tym nowym nie jest to zrealizowane za pomocą śrubki wkręcanej w dach.
Co do pasowania nowej budy na stare podwozie, to to już by było trzeba sprawdzić, bo same wymiary nam niewiele dadzą. Co prawda istnieje szansa że wejdzie na podwozie, ale raczej bardziej prawdopodobne jest, że coś gdzieś będzie przeszkadzało i nowa obudowa bądź stare podwozie będą wymagały przeróbek.