• Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Impreza Zlot "Modularzy" Kolejowych - Radom 2023

gemol

Aktywny użytkownik
Reakcje
153 13 0
Zapraszam serdecznie 22-23 kwietnia. Szczegóły na plakacie.
Makieta zestawiona wspólnymi siłami MSMK i KM Radomiak plus wąski tor Mateusza Krzykowskiego, MSMK oraz Marka Kruka
zlot modularzy - plakat.jpg

Ostatnio modyfikowane przez moderatora:

garou

Znany użytkownik
Reakcje
4.974 447 99
SUPER. Wiadomo jaka mniej więcej będzie długość prezentowanych zestawionych modułów i czy jest jakiś plan na prezentację? Konkretna epoka będzie, czy tak po prostu tabor różno-epokowy?

Andrzej Harassek

Moderator For Prawdziwa Kolej Koleje Innych Krajów
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
13.415 551 30
Odwiedziłem dzisiaj wystawę w Radomiu. Impreza bardzo sympatyczna i bardzo kameralna, zwiedzających niewielu, ale była jakaś telewizja czy radio, więc może jutro będzie więcej. ;) Duża makieta H0, łącząca stację techniczną Radom przez położoną na dwutorowej linii stację Janów do drugiej stacji technicznej, wykonanej w formie pętli. Na pewnym odcinku równolegle z torami normalnymi biegnie tor wąski, łączący dwie stacje końcowe. Spędziłem tam parę godzin na oglądaniu makiet i rozmowach w wystawcami. Wszystkim dziękuję za miło spędzony czas, a tu parę migawek. W pomieszczeniu było niestety bardzo ciemno, a same makiety nie były dodatkowo oświetlone, co z jednej strony miało swój urok i tworzyło nastrój, ale z drugiej strony utrudniało czasem dostrzeżenie szczegółów makiet, nie mówiąc już o trudnościach w fotografowaniu. Z tego też powodu moje zdjęcia nie są najlepsze, no ale coś tam widać. ;)

Stacja Janów:

IMG_1124a.JPG

Spotkanie dość egzotycznych składów na stacji Janów.

IMG_1127a.JPG

Pociąg towarowy właśnie wjechał do Janowa.

IMG_1134a.JPG

Inny skład właśnie wyjeżdża w kierunku Radomia.

IMG_1142a.JPG

Szwajcarski IC wjeżdża na stację techniczną Radom.

IMG_1138a.JPG

Klimatyczna stacja wąskotorowa Staszewko (o ile dobrze odczytuję z niezbyt wyraźnego zdjęcia ;)).

IMG_1146a.JPG

IMG_1147a.JPG

IMG_1150a.JPG

IMG_1151a.JPG

Na szlaku.

IMG_1155a.JPG

Most.

IMG_1162a.JPG

I na drugim końcu linii stacja, której nazwy nie zanotowałem :(.

IMG_1165a.JPG

IMG_1166a.JPG

A na stacji Px29-1704.

IMG_1171a.JPG

garou

Znany użytkownik
Reakcje
4.974 447 99
...i o ile mnie pamięć nie myli autorstwa
Zvolacka...

Pozdr,...
Przypomniało mi się.... to ten:

most.jpg

źródło: kolej wąskotorowa – Sulejów Historyczny (wordpress.com)

Po latach: Koleje wąskotorowe w Polsce (wask.pl)

Obecnie to nawet nie wiem, czy jeszcze istnieje. Fajnie, że go "zachowano" przynajmniej w modelu.

To też fajny motyw:
Widziałem takie przypadki przewróconego wagonu normalnotorowego z transportera wąskotorowego.

Ostatnio edytowane:

Tomasz Sauer

Znany użytkownik
FREMO Polska
Reakcje
2.081 96 4
O... rzeczywiście coś jest. Niestety z tego zdjęcia w pierwszej chwili nie odczytałem, ale jak się zbliży to rzeczywiście coś tam widać (y)
Sorry, że tak się ekscytuję, ale lubię modele rzeczywistych obiektów.
Sorry, nie to że chcę się wyzłośliwiać, ale do rzeczywistego mostu w ciągu PKW na Luciąży to sporo brakuje.

garou

Znany użytkownik
Reakcje
4.974 447 99
Sorry, nie to że chcę się wyzłośliwiać, ale do rzeczywistego mostu w ciągu PKW na Luciąży to sporo brakuje.
Możesz nadmienić o co chodzi skoro już to piszesz? Wiem o jednym, most, o którym mowa był położony tuż przy moście drogowym, którego na module nie widać. Ale to moim zdaniem nie ma nic do rzeczy. Na żywo modelu nie widziałem, ale na zdjęciach robi dobre wrażenie jak dla mnie. Po prostu autor wykorzystał rzeczywistą konstrukcję i osadził ją w innym otoczeniu.

Tomasz Sauer

Znany użytkownik
FREMO Polska
Reakcje
2.081 96 4
Możesz nadmienić o co chodzi skoro już to piszesz? Wiem o jednym, most, o którym mowa był położony tuż przy moście drogowym, którego na module nie widać. Ale to moim zdaniem nie ma nic do rzeczy. Na żywo modelu nie widziałem, ale na zdjęciach robi dobre wrażenie jak dla mnie. Po prostu autor wykorzystał rzeczywistą konstrukcję i osadził ją w innym otoczeniu.
Pomijając otoczenie jako mieszkaniec powiatu piotrkowskiego twierdzę, że to tylko luźna dygresja do realnego mostu, nie żadne odwzorowanie realnej budowli. Pozostaje jedna niewiadoma na którym okresie czasowy z historii PKW wzorował się autor mostu, gdyż konstrukcja mostu na Luciąży ulegała zmianom.

Tomasz Sauer

Znany użytkownik
FREMO Polska
Reakcje
2.081 96 4
Most kolejowy w Przygłowie na rzece Luciąży miał pięć podpór. Niemniej ten na module bardzo ładnie się prezentuje.
Popieram, że jest to fantastyczna robota.
Niestety z mostem na Luciąży jest ten problem, że jego konstrukcja ulegała modyfikacjom, gdyż choćby w trakcie I WŚ został zniszczony.
Na pewno w 2005 było jak piszesz pięć podpór, ale nie wiem czy jednak pierwotnie nie było cztery, szukałem w różnych źródłach, ale nie znalazłem, a chętnie bym się dowiedział. Muszę popytać sąsiadów może ktoś miał jakieś związki z PKW.

Reakcje
2.617 79 2
Są materiały w Archiwum Państwowym w Piotrkowie. Według tego co znalazłem miał pięć podpór. No ale to nie temat na ten wątek. Ewentualnie do przeniesienia.

Kpt. Nemo

Łowca cech
Donator forum
Ekspert
Reakcje
21.435 513 29
Impreza była super bo bez zadęcia i pozbawiona elementów gwiazdorstwa modelarskiego, nasz kolega Piotruś bawił się świetnie a my patrząc na niego jeszcze lepiej.

DSC_0019.JPG