• Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Pytanie? Zimo MX649 - irytujący problem, lok zatrzymuje się niespodziewanie

Teigrek

Użytkownik
Reakcje
1 0 0
Mam problem z fabrycznie nowym dekoderem dźwiękowym Zimo MX649. Po zamontowaniu (bezpośrednie lutowanie kabli, lok bez gniazda) okazało się że parowóz , prawidłowo jeździ tylko do tyłu, natomiast do przodu przerywa, tj przejeżdża od kilku centymetrów do kilku metrów i zatrzymuje się gwałtownie. Ale przestaje działać tylko jazda, natomiast światło i funkcje dźwiękowe cały czas działają i są aktywne i reagują na polecenia. Parowóz stoi tak przez kilka sekund (światła świecą, dźwięk działa) po czym normalnie rusza i czasem zdoła przejechać kilka cm do ponownego zatrzymania, czasem kilka metrów. Do tyłu parowóz jeździ płynie i nie przerywa. Po zmianie kierunku jazdy na "odwrócony" w CV29 problem nadal występuje przy jeździe kominem na przód (czyli wówczas "do tyłu") na manipulatorze . Aby wykluczyć usterkę silnika / przekładni, zamieniłem miejscami kable łączące dekoder z silnikiem. I wtedy lokomotywa zatrzymuje się jadąc kominem do tyłu (niezależnie od ustawienia normalnego lub odwrotnego w CV29).
Zatem winny jest dekoder - przerywa tylko kiedy ma zadany jeden określony kierunek obrotów silnika, a w drugim kierunku działa poprawnie.
Czy to usterka dekodera, czy softa, czy złe ustawienie CV? Reset nie pomaga. Jest to bardzo irytujące, tym bardziej że szykuję ten parowóz dla znajomego, a tu taki klops.

Druga sprawa - mam w tym dekoderze fabryczny pakiet z dźwiękami siedmiu lokomotyw. Powinno móc się je zmieniać przez CV 265. Ale nie daje się zapisać innej wartości niż 1. W instrukcji jest napisane, że trzeba odblokować możliwość zmiany dźwięku wpisując 0 w CV 144. Zrobiłem to, ale CV 265 dalej nie daje się programować.

To mój pierwszy zimo i od razu taki kłopot.

Lokomotywa to Trix z lat 90 z trójpolowym silnikiem i przekładnią ślimakową. Silnik oczywiście nigdzie nie połączony z masą. Kondensator i dławik wymontowany.
Sterowanie centralka Railbox. Mam też sterowanie Roco i objawy są identyczne, więc to raczej nie wpływ sterowania.

Edit:
TRAGEDIA... .Chciałem sprawdzić czy w analogu (CV29 =14) też będzie normalnie jeździć w jednym kierunku a w drugim przerywać. No i okazało się że chwilę normalnie pojeździła w obu kierunkach, po czy zatrzymała się i tylko światła reagowały na napięcie DC. Następnie znów ją postawiłem na tor zasilany DCC i... teraz do tyłu nie jeździ w ogóle, a do przodu tylko z maksymalną prędkością, tj, jak dam prędkość nawet na 1% to ona jedzie maksymalną.
Reset nie pomaga. Ani CV8 =1, ani CV8=8. Tzn. jest komunikacja centralki z dekoderem, CV się zapisują, można je oczytać. Ale nic nie zmienia tego, że w jedną stronę nie jedzie a w drugą tylko na maksa.
Swiatło i dźwięk wciąż działają normalnie.
Dekoder do reklamacji?

Ostatnio edytowane:
OP
OP
Teigrek

Teigrek

Użytkownik
Reakcje
1 0 0
Moim skromnym zdaniem te objawy świadczą o uwaleniu dekodera.
Takie mam wrażenie. Czy to mogła być wada fabryczna? Mam nadzieję, że sklep uwzględni reklamację. Zamontowałem dekoder schludnie, nie porobiłem żadnych zwarć. Nie podłączałem zasilania dopóki nie ułożyłem wszystkich kabelków i nie umocowałem dekodera i głośnika, żeby nie latały.
No i od początku było źle, a po próbie w analogu tylko się pogorszyło.

melonowy

Znany użytkownik
Reakcje
1.750 31 1
Hej.
Wygląda na jakieś uszkodzenie, bo z tego co opisałeś nic mi do głowy nie przychodzi.
Pewnie programatora nie masz, więc nic nowego do niego nie wgrasz.
Jak fabrycznie nowy to bym zwrócił.
Jeśli kupiony wysyłkowo, to bez podania przyczyny masz 14 dni i muszą odebrać, ale ja bym prędzej próbował wymienić na sprawny,
albo niech w sklepie Ci wgrają i sprawdzą, czy działa.
Silników Trixa nie znam, ale powinien działać. Sprawdzałeś w jakiejś innej lokomotywie.?
Reset robiłeś przez CV8=8, czy =0?
Może jeszcze w CV56 i CV9 PID podregulować dla starszych silników, ale jak w jedną stronę jedzie dobrze, to chyba nie ma sensu.
Zresztą ja w PID nigdy nie grzebałem, więc może lepiej tego nie ruszać.
Pechowo trafiłeś.
Faktycznie CV144=0 odblokowuje całość programowania.
CV144=88 blokuje całe programowanie i wszystko to potwierdzone jest dźwiękiem w dekoderze.
Przydatne, żeby przypadkowo czegoś nie skopać.

EDYTKA - Długo pisałem i jak wstawiłem, to ELVIS już odpisał. Widzę, że się zgadzamy. Jak on tak pisze, to tak pewnie jest.

OP
OP
Teigrek

Teigrek

Użytkownik
Reakcje
1 0 0
Melonowy, dziękuję za wyczerpującą odpowiedź. Kupiłem wysyłkowo. Dzisiaj odebrałem paczkę i od razu zabrałem się za montaż. Kupiłem tego MX649 na próbę, z myślą o małych lokomotywach, gdzie nie mieszczą większe dekodery dźwiękowe. Liczyłem na to, że będzie super i od razu zamówię dwa kolejne do dwóch małych tendrzaków. A tu porażka, cały wieczór to przeżywam .
No cóż spróbuję wymienić, względnie oddać korzystając z tego prawa 14 dni.
Jeśli chodzi PID, to te silniki Trixa działają na takich ustawieniach jak Roco, czyli zazwyczaj na ustawieniach fabrycznych i nie trzeba majstrować. PIDem za to się bawię przy "okrągłych" silnikach Fleischmanna i Märklin-Hamo. Bo to są stosunkowo wolnoobrotowe silniki i trzeba się do nich dostroić.

melonowy

Znany użytkownik
Reakcje
1.750 31 1
Tak, te dekodery są mniejsze, ale funkcjonalności mają takie jak większe.
Choć ten MX649 nie jest już najnowszy, to jest naprawdę dobry, tak jak MX645.
Jedyny "mankament" to dźwięk jeszcze 8 bitowy, nie 16 jak w nowych konstrukcjach ZIMO.
Do ucyfrowienia starszych modeli nada się, aż miło. Wymień, nie oddawaj.
Będziesz z niego jeszcze zadowolony, bo "jeździ" bardzo płynnie i ma logiczne i przyjazne programowanie.
Dużą pomocą będzie też darmowy program pomagający w programowaniu dekoderów ZIMO.
ZCS (tu link) - ja go używam, a choć nie mam możliwości sprzętowego transferu pakietów do dekodera, to po korekcie ustawień w tym programie wynikowe wartości CV wprowadzam ręcznie do dekodera za pomocą MultiMaus'a.
Wygodne to może nie jest, ale przy drobnych korektach w miarę szybkie, a co najważniejsze skuteczne.
Ze strony ZIMO pobierasz odpowiedni darmowy plik dźwiękowy dla konkretnej serii lokomotywy i ładujesz go do programu ZCS.
Później w razie potrzeby modyfikujesz ustawienia jazdy, świateł, dźwięku i wprowadzasz wynikowe zmiany do CV dekodera.
Oczywiście samego tego pakietu dźwiękowego do lokomotywy nie wgrasz, musisz już go mieć fizycznie wprowadzonego do dekodera.
Dodatkowo zapiszesz sobie na komputerze w ZCS zmieniane ustawienia osobno dla każdego dekodera (dla każdej lokomotywy).
Zrzut ekranu 2025-03-28 122233.jpg
Pobierz sobie ZCS i poeksperymentuj na sucho poznając jego możliwości i architekturę.
Najeżdżając w programie kursorem na suwaki, czy pola wyświetlają się podpowiedzi.
Na czerwono w tabeli przykładowo wynikowe CV wprowadzonych zmian.
W razie potrzeby spytaj, jak będę wiedział, to pomogę.
Tu przykładowe zrzuty.
zcs1.jpg zcs2.jpg zcs3.jpg

OP
OP
Teigrek
Reakcje
1 0 0
Mam drugi dekoder (MX649). Teraz jest ok jeśli chodzi jazdę. Jeździ płynnie w obu kierunkach.
Ale pozostał problem z brakiem możliwości zmiany pakietu dźwiękowego, tj. CV265. Teoretycznie w dekoderze jest kilka pakietów dźwiękowych które można wybierać przez zmianę CV265. Ustawiłem CV144=0 (programowanie odblokowane), jednak mimo to nie mogę zmienić wartości w CV265. Jest fabrycznie ustawiona na 0. wpisuję inna wartość, daję zapis ale nie zapisuje się. Odczyt wciąż pokazuje wartość 0. Czy może jeszcze jakieś inne CV mogą blokować CV265?
A może w moim egzemplarzu jest tylko jeden pakiet dźwiękowy. Tylko czy wtedy też nie mógłbym zmienić CCV265? Wydaje mi się że w takim przypadku inna wartość też powinna dać się zapisać, tylko po prostu nie byłoby dźwięku.

melonowy

Znany użytkownik
Reakcje
1.750 31 1
Ja nigdy tego nie robiłem, bo zawsze miałem wgrane właściwe projekty dźwiękowe.
Ale zmiana w CV265 może być w zakresie od 1 do 32 dla parowozów i 101 do 132 dla diesli.
Jest jeszcze wybór poszczególnych dźwięków, ale to ewentualnie na później...
Jak dostałeś dekoder z wgranym dźwiękiem przez sprzedawcę, to może innych dźwięków już nie ma, ale tego nie wiem.
Jaki to pakiet dźwiękowy jest?
A jaki masz adres dekodera ustawiony? Domyślny CV1=3, czy inny?
Jeśli masz domyślny, to zmień na inny np. CV1=5.
Wówczas spróbuj zmienić CV265.
Przy programowaniu wybranych poszczególnych dźwięków ta zmiana jest wymagana, więc może w tym przypadku też.:niepewny:

OP
OP
Teigrek
Reakcje
1 0 0
Pierwszy dekoder został odesłany do sklepu na reklamację i prawdopodobnie stamtąd pojechał do producenta i to może potrwać długo. A ja z niecierpliwości kupiłem drugi (bo i tak mam kilka takich małych lokomotyw do ucyfrowienia, więc się przyda). Z tym że ten drugi to też jest Zimo MX649, ale sprzedawany pod marką Fleischmann/Roco nr katalogowy 687701. Był ostatni egzemplarz w promocji za 408 zł, więc jak mogłem nie kupić? ;). No i on rzekomo ma mieć fabrycznie wgrany pakiet zawierający 3 zestawy dźwiękowe - diesel, parowóz i elektrowóz (tak podają opisy tego dekodera na różnych stronach). W odróżnieniu od tego samego dekodera sprzedawanego jako Zimo, gdzie fabrycznie jest pakiet kilku parowozów i jednego spalinowozu. Pisałem do sprzedawcy z pytaniem czy rzeczywiście zawiera te 3 rodzaje dźwięków, ale on odpowiedział że nie wie, bo nigdy go nie wyciągał z opakowania.
Dekoder choć sprzedawany w opakowaniu z logiem fleischmanna wygląda identycznie jak MX649. I ulotka wewnątrz opakowania również potwierdza, że jest to MX649 i jest tam podany kod QR oraz link do strony Zimo z instrukcjami dla dekoderów Zimo.

Zmiana adresu nie wpływa u mnie na możliwość zapisu CV265. Odczyt wynosi zawsze 0. Można wpisać inną wartość i potem i tak na odczycie jest 0. Próbowałem i na torze do programowania i na głównym. A np. sąsiednia CV266 odpowiedzialna za ogólną głośność, działa prawidłowo, czyli wartości można zmieniać i poziom głośności się zmienia.

Tak naprawdę to nie wiem jaki pakiet dźwiękowy mam wgrany w tym dekoderze i czy rzeczywiście jest tam spalinowóz, parowóz i elektrowóz.
Po włączeniu dźwięku rozlega się klekot starego diesla - całkiem przyjemny, trochę jak mój mercedes-beczka :D. No ale nie w parowozie!!! :LOL:
Pewnie skończy się tak, że będę go musiał wysłać do specjalisty na wgranie jakiegoś "pewnego i konkretnego" pakietu dźwiękowego. To co zaoszczędziłem na dekoderze z promocji, będę musiał wydać na dodatkową usługę. @Elvis czy Ty może byś się podjął wgrania nowego pakietu dźwięków?

Ostatnio edytowane:

melonowy

Znany użytkownik
Reakcje
1.750 31 1
Z chęcią bym Ci pomógł, ale nieuważnie czytałeś...
Nie mam niczego do wgrywania. Mam tylko taki zestaw sterowania Roco jak Ty.
Też u Elvisa wgrywam.
On później na maila przysyła mi wszystkie ustawienia dekodera do późniejszej ewentualnej modyfikacji przeze mnie, właśnie w programie ZCS.

Zrzut ekranu 2025-04-04 011720.jpg

Ale jak piszesz, że pod marką Roco/Fleischmann jest ten dekoder, to może być tylko z 1 dźwiękiem do konkretnej lokomotywy.

Ostatnio edytowane:

melonowy

Znany użytkownik
Reakcje
1.750 31 1
zimo Zrzut ekranu 2025-04-04 012550 .jpg

Powyższe ze strony Roco.
A powyższy pomarańczowy link prowadzi do 37 strony instrukcji dekodera, gdzie jest to opisane.
Więc inne dźwięki powinny w Twoim dekoderze być.
Jak je włączyć nie mam już teraz bladego pojęcia, choć opierałem się na ciut innej instrukcji od MX645. Powinno to być łatwe.:niepewny:
Przestudiuj tą instrukcję, może coś znajdziesz.:rolleyes:

Zrzut ekranu 2025-04-04 021027.jpg

Ostatnio edytowane:
OP
OP
Teigrek

Teigrek

Użytkownik
Reakcje
1 0 0
Z chęcią bym Ci pomógł, ale nieuważnie czytałeś...
Nie mam niczego do wgrywania. Mam tylko taki zestaw sterowania Roco jak Ty.
Też u Elvisa wgrywam.
Melonowy, dziękuję za Twoje porady i posty pełne wartościowych i przydatnych treści. Czytam uważnie i staram się jak najwięcej przyswoić z tego co piszesz. Ale w tym ostatnim pytaniu, to właśnie do Elvisa się zwracałem o możliwość wgrania nowego dźwięku.
Być może jest właśnie tak jak piszesz, że tam jest tylko jeden dźwięk.
Wciąż słabo się znam na DCC, bo to dla mnie nowość. W modelarstwie siedzę ponad 20 lat, ale do sterowania cyfrowego przekonałem się dopiero w zeszłym roku, więc to moje początki. Ale strasznie mi się podoba i żałuję że wcześniej nie przekonałem się do cyfry.

melonowy

Znany użytkownik
Reakcje
1.750 31 1
OP
OP
Teigrek

Teigrek

Użytkownik
Reakcje
1 0 0
Z mojego szperania wynika, że jednak powinny tam być inne dźwięki. Zobacz na mój 1 post wyżej.
Tak też wynikało z mojego szperania. Wszędzie w opisach tych dekoderów jest, że fabrycznie jest tam kilka dźwięków przełączanych CV265. Ale właśnie zwróciłem uwagę na to:
Ulotka pobrana z internetu, oraz zdjęcie ulotki dołączonej do mojego dekodera. Na tej drugiej (mojej) w ogóle nie ma pozycji CV265. Może więc faktycznie trafiła mi się jakaś wersja z jednym dźwiękiem. Na naklejce na opakowaniu nie ma żadnej informacji na ten temat.

Screenshot_20250404_023138_Drive.jpg 20250404_023032.jpg

melonowy

Znany użytkownik
Reakcje
1.750 31 1
Ulotka pobrana z internetu, oraz zdjęcie ulotki dołączonej do mojego dekodera. Na tej drugiej (mojej) w ogóle nie ma pozycji CV265. Może więc faktycznie trafiła mi się jakaś wersja z jednym dźwiękiem. Na naklejce na opakowaniu nie ma żadnej informacji na ten temat.
Naprawdę nie wiem co mam Ci napisać. Po prostu jestem w kropce. Nie spotkałem się z takim czymś. Może faktycznie jest tylko 1 dźwięk.
Wyjścia są takie:
1. Zostawić go tak jak jest, ale czy warto...? Moim zdaniem nie.
2. Odesłać go i zamówić nowy, taki jak potrzeba z właściwym dźwiękiem u Elvisa.
3. Przesłać ten co masz do Elvisa, żeby wgrał właściwy dźwięk.
Tylko wpierw bym się spytał @Elvis jak on widzi ten problem. Może coś poradzi, bo to najlepszy fachowiec od ZIMO.

OP
OP
Teigrek

Teigrek

Użytkownik
Reakcje
1 0 0
Wybrałem opcję nr 3.
Dekoder będzie zainstalowany w TKp1 i chciałbym, żeby był w nim dźwięk pasujący do niewielkiego tendrzaka. Nawet jeśli są w nim wgrane inne dźwięki, które są w jakiś sposób zablokowane, to nie będę żałować jeśli zostaną usunięte i zastąpione jednym, ale właściwym.

Autor wątku Podobne wątki Forum Odpowiedzi Data
DCC 4
DCC 4
DCC 4
DCC 16
DCC 70