• Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

zimo MX623R w sp42

T@MASZ

Nowy użytkownik
Reakcje
37 0 0
witam serdecznie wszystkich pasjonatów kolejek i nie tylko

jestem szczęśliwym posiadaczem 3 stonek i pojawił się problem z szarpaniem po zamontowaniu dekoderów zimo MX 623R- wiem, że temat był poruszany wcześniej i próbowałem wpisywać cv proponowane do innych dekoderów zimo natomiast nie przyniosło to skutku, proszę o pomoc w rozwiązaniu problemu.

tak na marginesie to ja jestem szczęśliwym posiadaczem makiety Radka - makieta jest pod specjalnym nadzorem:))

pozdrawiam

tomasz

Michał_P

Znany użytkownik
Reakcje
184 27 0
Dołączam się do pytania, chociaż u mnie szarpie i przerywa oświetlenie nie na Zimo a na Lenzu Standard z ustawieniami według powszechnie dostępnych wskazówek.

Elvis

Znany użytkownik
Reakcje
1.793 62 3
Żeby zrobić podtrzymanie napięcia, nie trzeba ingerować w elektrykę lokalu, a poprostu dołożyć prosty układ do dekodera. Koła muszą być czyste, to raczej oczywiste.

piotr66

Znany użytkownik
Producent
Reakcje
2.060 32 2
Niektóre dekodery zimo, a lenze typu gold, mają możliwość podłączenia kondensatora jako podtrzymywania napięcia, to naprawdę skutkuje.

voytecki

Aktywny użytkownik
Reakcje
52 0 5
Podepnę się pod temat. Czy mx645 ma już podtrzymanie napięcia? Nie będzie z tym dekoderem problemu szarpania, który jest w przypadku zastosowania mx623?[DOUBLEPOST=1399320896,1399320332][/DOUBLEPOST]Zdążyłem sprawdzić, że ma podtrzymanie, tylko czy to rozwiązuje tak naprawdę problem szarpania... Czy jest jakaś alternatywa pomiędzy mx623, który jest przystępny cenowo, a mx645, który jednak jeszcze sporo kosztuje?

karol_mar

Znany użytkownik
Reakcje
70 1 0
To podtrzymanie zasilania w przypadku SM42 nie eliminuje szarpania przy małych prędkościach. Problemem jest zła konstrukcja napędu w tych modelach.

voytecki

Aktywny użytkownik
Reakcje
52 0 5
Kolega z forum r-mik pisał, że ma tą lokomotywę z dekoderem mx623 + dźwięk mrc i jeździ mu elegancko. To jak to w końcu jest? Nie ma dekodera, z którym sp42 jeździ poprawnie? Czy posiadacze tego modelu są skazani odgórnie na porażkę z powodu 3 polowego silnika w tej lokomotywie?

CoCu

Znany użytkownik
Reakcje
2.001 127 22
Co do szarpania jazdy przy małej prędkości, to raczej nie jest możliwe całkowite wyeliminowanie tego zjawiska z powodu wspomnianego napędu, jaki gdzieś w sobie ma błąd i powoduje to zjawisko.
Inaczej model zachowuje się w analogu, a inaczej przy sterowaniu cyfrowym, jak również sam dekoder też ma znaczenie, bo wykazano że na różnych dekoderach model ma to zjawisko w większym lub w mniejszym stopniu odczuwalne.
A zupełnie inną kwestią jest to, że ocena spokoju jazdy modelu jest subiektywną oceną, i to co dla jednych jest nie do zaakceptowania, inni nazywają dobrą jazdą.
Jak pisałem, nie da się tego problemu wyeliminować zupełnie, jednak po licznych próbach z różnymi dekoderami i różnymi ich ustawieniami, można w pewnych przypadkach uznać jakiś dekoder za dający elegancką jazdę, ale w znaczeniu że elegancką w porównaniu do innych dekoderów.

piotr66

Znany użytkownik
Producent
Reakcje
2.060 32 2
Dokładnie tak jest, ocena jazdy zależy po części od wnikliwości obserwatora, ale faktem jest trochę zła konstrukcja napędu. Wg moich obserwacji winne są mocowania wózków w ostoi. Są tam zbyt duże luzy. Ale mogę się mylić, z posiadanych stonek są takie o lepszej, całkiem płynnej jeździe na niskich prędkościach i gorsze, co już jest dla mnie zagadką.

SP9XUR

Znany użytkownik
Reakcje
864 1 0
Prócz pominięcia obwodów LC, prócz UPS'a, zainwestowałem z zmianę "ślimaków". Stonka jeździ wolniej i płynniej.

voytecki

Aktywny użytkownik
Reakcje
52 0 5
Rozumiem, czyli "odpowiedni" dekoder nie wyeliminuje całkowicie tego problemu, natomiast są modele stonek, które prawdopodobnie wykonane są lepiej i ten problem ich nie dotyczy. Zatem trafiłem na ten gorszy :/
Jaki dekoder koledzy proponujecie? ZIMO mx623, mx645, Lenz, Piko 56121, ESU LokPilot? Myślę o zastosowaniu jeszcze dekodera dźwięku, więc proszę o podpowiedź jakie rozwiązanie byłoby najlepsze.

P.S Czy zmiana firmware-u w dekoderze również może pomóc w płynności jazdy/ruszania lokomotywy? Jak się to robi i czy trzeba mieć jakiś odpowiedni sprzęt?