• Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

1:1 Zima w górach Harzu

Zbyszek

Znany użytkownik
Reakcje
928 79 5
A na Brocken mgła jest przez 300 dni w roku, tak bynajmniej było napisane. Gdy byłem tam w październiku, świeciło piękne słońce, ale głupiemu szczęście sprzyja.

arch_przemo

Aktywny użytkownik
Reakcje
6 0 0
Piękne tereny.
Pamiętam jak w bodajże 1986r. byłem w górach Harz w Stolbergu na obozie harcersko-pionierskim... Aż łezka się w oku kręci...

Zbyszek

Znany użytkownik
Reakcje
928 79 5
Wstawię kilka swoich zdjęć z wyjazdu w góry Harz. Warto tam się wybrać na kilka dni, ja byłem tylko jeden i zobaczyłem ją od biedy.
Samo miasto Wernigerode jest prześliczne. Surowość Brocken etc.

Andrzej Harassek

Moderator For Prawdziwa Kolej Koleje Innych Krajów
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
12.879 526 30
No, jak nie tylko zima, to proszę:

584-13a.JPG
584-25a.JPG
586-27a.JPG
IMG_2615.JPG
IMG_2568.JPG

A tu zachowany bez przebudowy przedwojenny tendrzak. Te powojenne (z dużym podgrzewaczem przed kominem) to rozwinięcie starej konstrukcji.

585-09a.JPG

Wąskotorowa wersja znanej spalinówki:

IMG_2560.JPG

I parę wagonów motorowych: wjeżdżają na przystanek tramwajowy przed dworcem DB w Nordhausen (tamtejsze tramwaje też są wąskotorowe).

584-10a.JPG
587-28a.JPG

I na koniec ciekawostka: jedyny znany mi wąskotorowy wagon hybrydowy, spalinowo-elektryczny. Jest to wersja tramwaju Siemens Combino, specjalnie wykonana dla komunikacji miejskiej w Nordhausen. Po przyjeździe na przystanek przed dworcem opuszcza pantograf, uruchamia silnik Diesla i po linii HSB kontynuje kurs do podmiejkiego osiedla kilka kilometrów dalej. Na pierwszej fotce obok normalnego tramwaju, na drugiej wyjazd ze stacji HSB na szlak.

IMG_5476.JPG
IMG_5481.JPG

Reakcje
1.781 13 0
:eek:...Takie rzeczy to tylko w Niemczech ( może nie tylko )- tramwaj i to spalinowy i jeszcze na wąskich ,kolejowych torach... bomba....
A fotka pierwsza tej Niuniasi:love: ( 99 6001-4 ) jest przesłodka....:p. ...Ten strumyk przy nasypie i skład .....(y)
Boskie fotki.

Fisz

Aktywny użytkownik
H0e
GGM
Reakcje
62 0 0
Yh, szkoda, że u nas nie sposób zobaczyć tak potężnego tendrzaka na wąskim torze.. :p

Andrzej Harassek

Zespół forum
Donator forum
Reakcje
12.879 526 30
To jest 1000 mm, więc i lokomotywy mogą być potężniejsze. Ale te na 750 mm też są spore, tu np. w Zittau:

IMG_5524.JPG

A i u nas były spore tendrzaki, np. Tw53 na górnośląskiej wąskotorówce.

Fisz

Aktywny użytkownik
H0e
GGM
Reakcje
62 0 0
Owszem.. były i są - jednego oglądam bardzo często pracując przy nim. :D

O tym, że niemieckie tendrzaki są na 1000 i 750 doskonale wiem - po prostu zafascynowały mnie gabaryty tych potężnych czajników, zważywszy na fakt, iż nikt nie musiał ich upychać w takiej np. śląskiej skrajni, co powodowało drastyczne ograniczenia gabarytów taboru.. przecież maszyna w podanej przez Pana fotce jest wąskotorowym olbrzymem..! :)

Andrzej Harassek

Zespół forum
Donator forum
Reakcje
12.879 526 30
No, a co powiedzieć o potężnych parowozach, także tendrzakach, południowoafrykańskich czy japońskich, na tor 1067 mm?

michal.guminiak

Znany użytkownik
H0e
Reakcje
1.465 7 0
Spalinowo elektryczny Siemens w drodze z Ilfeld do przystanku końcowego Nordhausen Bahnhofsplatz w dniu 06. 03.2017 r. Na dwóch następnych zdjęciach wagon silnikowy serii 187 podstawia się w perony dworca Nordhausen Nord.

Załączniki

Ostatnio edytowane:

michal.guminiak

Znany użytkownik
H0e
Reakcje
1.465 7 0
Stacja Ilfeld w dniu 6 marca 2017 r. Wagon silnikowy serii 187, z którego właśnie wysiadłem oraz spalinowo-elektryczny Siemens wracający do Nordhausen.

Załączniki