• Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Zestaw startowy, troszke z innej beczki

Kiyosaki

Nowy użytkownik
Reakcje
0 0 0
Witam,

Chciałbym po raz drugi zacząć przygodę z modelarstwem tym razem na poważnie (w wieku kilkunastu lat posiadałem makietę budowaną z ojcem) i od jakiegoś czasu chłonę wiedzę tutejszych użytkowników jednak nie znalazłem odp na pytanie które na sam początek dosyć rzuca mi się na język, otóż:

Czy są dostępne na rynku startery firmy PIKO, TILLING, bądź innej firmy które są złożone z Taboru PKP epoka V (wagony + ciuchcia) oraz mają zasilanie cyfrowe (o ile dobrze nazwałem)?

Dzięki z góry za odp :)

Pozdrawiam

Festero

Użytkownik
Reakcje
0 0 0
Re: Sarter, troszke z innej beczki

Czy takie zestawy są produkowane szczerze mówiąc nie wiem, ale z tego co przeglądałem oferty sklepów w internecie to natknąłem sie tylko na zestawy analogowe, np: http://www.modelmania.com.pl/advanced_s ... &x=73&y=15

Nie zmienia to jednak faktu, że każda z tych lokomotyw ma złącze dekodera więc "ucyfrowienie" tego zestawu to żaden problem. Jedynym problemem mogą byc koszty zestawu sterowania DCC :p Tak czy owak nawet jeśli PIKO robiłoby takie zestawy w cyfrze to ichnie sterowanie jest raczej... nazwijmy to z niższej półki, dlatego lepiej kupić zestaw analogowy PIKO(jak w linku) i dokupić DCC od ROCO( http://allegro.pl/polskie-menu-roco-mul ... 12055.html ). Takie moje skromne zdanie ;)

paziu1000000

Znany użytkownik
MSMK
Producent
Reakcje
127 3 0

to może tak trochę z mojej strony

żadna z firm nie produkuje startsetów PKP będących odzwierciedleniem tych z realiów. Piko oferuje jedynie coś co przypomina tabor polski, ale to jedynie w analogu. Co więcej, tabor w setach Piko jest serii Hobby, a ta jest słabo wzbogacona w detale, więc to tylko ma ładnie z daleka wyglądać.

Roco to już wyższa półka choć nie najwyższa, ale tu już można poszaleć. Seta dobierzesz dla siebie odpowiedniego choć na pewno nie będzie to PKP. Dostaniesz i parowozy z towarowymi lub osobowymi, czy spaliny czy elektryki. Wszelkie kombinacje są tu dostępne. No ale tu ceny zaczynają się od ok. 770 zł za set cyfrowy.

Zawsze pozostaje możliwość kupienia wszystkiego na części jeśli to musi być PKP. Jeśli to ma być tak jak wspomniane wyżej PKP ep.V to trzeba zakupić np.
Husarz Roco 750zł + dek ok. 130zł
Skład BWE A.C.M.E 670zł
Sterowanie Roco 300-350zł
Podstawowe tory 100-150zł
Czyli wyjdzie to ok. 2000zł.

Więc decyzja należy do Ciebie :D

Matley

Nowy użytkownik
Reakcje
0 0 0

Część Wam dobrze się składa że trafiłem na wątek w którym mowa o zestawach startowych. No więc mam taki problem:
Po przeczytaniu wielu wątków stwierdziłem że zestaw będzie cyfrowy gdyż nie ma sensu cofać się o epoke wstecz.
Stwierdziłem, że ten zestaw jest całkiem spoko http://www.modelmania.com.pl/product_in ... CosCsid%3E
Problem leży w torach. Kupując zestaw startowy chciałbym go rozbudować a mając Zestaw torów na nasypie geoLINE będzie z tym problem. Czytałem na tym forum, że jest problem z podłączeniem tych torów do innych... Ale z drugiej strony czytałem, że zestawy startowe PICO mają gorszą cyfrówkę od Rocco i już kurczę sam nie wiem który zestaw wybrać.
Dlatego proszę Was o radę

Jaro

Użytkownik
Reakcje
0 0 0

To sobie Geoline sprzedaj a kup Piko A-Gleis(akurat maja tory niezłe).Podobno da sie jakos podłączyć pod sterowanie roco,popytaj.
Inna sprawa,że ja na przykład zostaje przy geoline,choc nie sa zbytnio realistyczne dlatego,że sa bardziej przyjazne uzytkownikowi i nic nie wystaje.Widziałem tez makiety na Geoline,tragicznie to nie wyglada,ale jak chcesz full real z szytrem na torach,to zasadniczo tory trzeba zmienić ,choc widziałem przypadek gdzie gość obsypał nasypy geoline do poziomu szutrem i wygladało nawet,nawet.Tylko poziom trzeba utrzymac bo one wystają z powodu nasypu.

Matley

Nowy użytkownik
Reakcje
0 0 0

Jaro a mógłbyś pokazać fotki swojej makiety na tych torach? A jeśli chodzi o realizm to spokojnie ja dopiero zaczynam sie w to bawić:) Po prostu zależy mi żeby było po jak najmniejszej linii oporu a już czytałem posty odnośnie łączenia Geoline z Picowskimi i tam właśnie trzeba nieźle kombinować a wątpie że ja nie mając z tym styczności wcześniej bym sobie z tym poradził

paziu1000000

Znany użytkownik
MSMK
Producent
Reakcje
127 3 0

Geoline i Piko A-Gleis to za pomocą różdżki możesz połączyć :D

A tak ogólnie
Roco Geoline, szybko się je składa, na nasypie, czyli koła nie zbierają śmieci z dywanu/podłogi, znacznie droższe od RocoLine.
Piko, porównywalna cena do RocoLine (z wyjątkiem rozjazdów), tory modelowe, do wykorzystania na makiecie.

Ja wybrałem Piko, choć w tym momencie stosowałbym Tillig Elite lub Roco Line.

Matley

Nowy użytkownik
Reakcje
0 0 0

Kurcze faktycznie droższe są... no ale narazie skupie się na tym żeby jak najszybciej zakupić ten zestaw startowy...Już chyba nie będę kombinował z innymi bo to jest najlepsze wyjscie tak mi się wydaje.

Jaro

Użytkownik
Reakcje
0 0 0

GBBsoft miał chyba fotki makiet na Geoline-tak mi sie zdaje.
A tu chyba facet uzył ich w makiecie z tym,że je obudował.
http://www.youtube.com/watch?v=EuuDeVi17pw
Generalnie maja one ten plus,że w Piko napedy obok zwrotnic sa z boku i psuje to troche realizm samych torów.Mozna z kolei dac napedy pod makietę,ale to wymaga troche pracy.Przy geoline nic z boku nie sterczy i nie razi w oczy i pod makietę tez nic nie dajesz.
Wada to szare nasypy,troche to razi na tle zieleni,no chyba,że je obudujesz.Dla maniaków 100% realizmu ciężkie do przyjęcia,ale jak budujesz makietę,która służy do normalnej zabawy,a nie jedzie na konkurs modelarski na najbardziej realistyczny układ,to mozna próbować.Zwłaszcza ,że montaż automatyki jest prosty,a wszystko sterowane z ręki robi na ludziach wrażenie-zwłaszcza gdy w ramach testów ułożysz układ na podłodze,wtedy robi wrażenie,bo sterujesz na przykład 3 pociagami i kilkoma zwrotnicami a spod torów wychodzą tylko 2 kabelki (kopary w dół :D ).

OP
OP
K

Kiyosaki

Nowy użytkownik
Reakcje
0 0 0

Dzięki piękne za wszelkie podpowiedzi, chętnie z nich skorzystam :) Widzę, że jest sporo opcji.

PS.
paziu1000000 napisał(a):
Husarz Roco 750zł + dek ok. 130zł
Skład BWE A.C.M.E 670zł
Sterowanie Roco 300-350zł
Podstawowe tory 100-150zł
Czyli wyjdzie to ok. 2000zł.
Czy w tym zestawie mam już te tzw. sterowanie sieciowe i DCC? Bo widzę ze sterowania sieciowe roco są o wiele troche droższe niż 300-350zł ;)
I jak myślisz czy opłacało by sie kupić starter PICO PKP + starter ROCO sieciowy np taki jaki dał Marley w linku

paziu1000000

Znany użytkownik
MSMK
Producent
Reakcje
127 3 0

tu masz zestaw sterowania Roco z polskim menu za 330zł+wysyłka

http://allegro.pl/polskie-menu-roco-multimouse-sterowanie-nowe-i1396312055.html

aby sterować cyfrowo to tylko potrzebujesz tego seta co w linku powyżej no i deków. Wszystko!

Nie wiem, czy dobrze przeczytałeś cały ten post. ŻADNA firma nie robi czysto polskich zestawów startowych. Piko ma kilka w swej ofercie, ale one tylko przypominają (Husarz), lub mają oznaczenia jak te z reala (wiśniowa loka z seta PR).

BTW.
Link nie działa :(

Edit:

Może podaj jeszcze dwie informacje. Czy jest jakiś próg kwotowy, którego nie możesz przekroczyć i czy to MUSI być z logo PKP?

OP
OP
K

Kiyosaki

Nowy użytkownik
Reakcje
0 0 0

Zależy mi na tym aby były to pociągi PKP (bardziej wagony niż sama ciuchcia), ponieważ mam zamiar tworzyć powoli trasy PKP które mamy w Polsce, np W-wa - Gdańsk (oczywiście nie uwzględniając w nich wszystkiego po drodze bo kilometrów by mi nie starczyło mimo skali 1:87 :D).
Co do progu, nie widzę problemu aby zacząć z czymś konkretnym, tym bardziej, że wole mieć coś porządnego z czego będę zadowolony i nie będę pluł sobie w brodę, że zaoszczędziłem niepotrzebnie, a potem spokojnie tworzyć swoją makietę w zależności od przypływu gotówki :)

Reasumując, Zestaw sterowania mamy znaleziony, ROCO 330zł, teraz resztę dobrać aby było ok :)

PS co do tras PKP w Polsce, wiem, że jest to bardzo długa droga przede mną ale wujek mojej mamy budował swoją makietę 20lat, a potem oddał ją do muzeum w Pałacu Kultury w W-wie gdzie stoi do dziś :)

paziu1000000

Znany użytkownik
MSMK
Producent
Reakcje
127 3 0

to jeśli kasa nie problem, to weź skład BWE+Husarz.
A z układu torowego (jeśli później ma być to użyte na torcie) Roco Line lub Tillig Elite. To moje zdanie. Chociaż i te Piko'wskie da radę.

OP
OP
K

Kiyosaki

Nowy użytkownik
Reakcje
0 0 0

paziu1000000 napisał(a):
aby sterować cyfrowo to tylko potrzebujesz tego seta co w linku powyżej no i deków. Wszystko!
?
A co właśnie z dekami, są już w tym sterowaniu czy nie za bardzo? Przepraszam, że pytam tak szczegółowo ale chciałbym zrobić listę co potrzebuje i w jakiej cenie mogę to dostać, nie tylko jeden wariant ale np jakbym miał zacząć od mniejszej kasy to co wybrać innego :) a nie nie chce was o taką listę prosić bo to już by była przesada ^^

paziu1000000

Znany użytkownik
MSMK
Producent
Reakcje
127 3 0

deki we własnym zakresie. Jakich producentów to zależy od ciebie. Ja mam i ESU i ZIMO. Te drugie możesz kupić u jednego z forumowiczów, tzn. Elvis. Z tego co pamiętam MX630 130zł +wysyłka

OP
OP
K

Kiyosaki

Nowy użytkownik
Reakcje
0 0 0

A teraz tak kompletnie własnym zdaniem, jak myślicie czy w ogóle warto inwestować w PIKO (wagony koleje tory itp?) jeżeli np sam osobiście zwracałbym głównie uwagę na cała reszta niż na pociąg? Czy tak się za bardzo nie da? :)

Festero

Użytkownik
Reakcje
0 0 0
"jeżeli np sam osobiście zwracałbym głównie uwagę na cała reszta niż na pociąg?"

Nie za bardzo rozumiem o co Ci chodzi. Mówisz o tym, że bardziej zależy Ci na ogólnym wyglądzie makiety (ew modułów) niz na realiźmie taboru tak?

Jeśli właśnie o to Ci chodzi to PIKO jest jak najbardziej trafnym wyborem. Odwzorowanie realizmu liche, ale cena za to odpowiednio niska. Ogólnie rzecz biorąc PIKO produkuje zabawki(wersja hobby), ale skoro zależy Ci na wiernym odwzorowaniu otoczenia a nie samego taboru to kupuj śmiało ;) każdy bawi sie tym co uważa za stosowne :D Tak jak juz wcześniej pisałem, odradzałbym jedynie kupno PIKOwskiego sterowania DCC.

Jeśli dobrze zrozumiałem Twoje pytanie to ok, jeśli nie to mnie popraw :p

OP
OP
K

Kiyosaki

Nowy użytkownik
Reakcje
0 0 0
Pół na pół :D to, że troszkę bardziej zależy mi na otoczeniu (dopracowaniu go) niż na kolei, nie znaczy, że kolei ma być kompletną zabawką ^^ Tą sprawę zostawię jeszcze do przemyślenia ale na razie zastanawiam się jak zacząć z makietą, ponieważ tak jak wspominałem, zamierzam troszeczkę odzwierciedlić trasy PKP na głównych trasach, a dokładnie na zrobieniu takich samych dworców jak są w miastach (oczywiście po 1 peronie na każde miasto) i otoczeń po drodze. Problem na razie z ciut ograniczonym miejscem na początek i nie wiem czy skupić się na razie na budowaniu peronu pierwszego czyli w-wa wschodnia (na tym mi zależy) i budować trasę mając na uwadze cały krajobraz i miasta po drodze (oczywiście tak jak wspominałem wcześniej tylko najważniejsze będę starał się umieszczać z racji niemożliwego odwzorowania wszystkiego [musiałbym mieć 3,5 kilometrową makiete na długość żeby all zmieścić ^^]) póki starczy mi miejsca na "pierwszym kawałku" makiety i nie zwracać uwagi na to, że na razie ciuchcia nie będzie mogła za bardzo jeździć w kółko, czy wymyśleć coś na szybko?? Osobiście jestem za planem długoterminowym, a co Ty o tym sądzisz i jak to widzisz? :)

Festero

Użytkownik
Reakcje
0 0 0
Wszystko zależy od tego co tak naprawdę chcesz osiągnąć. Jeśli chcesz bawić się w domu tylko i wyłącznie to najlepszym rozwiązaniem byłby tort. Może niekoniecznie typowy, taki jak buduje np ja :p ale coś bardziej ambitnego, kilka poziomów, może segmenty, z których ułożyłbys podkowę albo owal, mozliwoąści jest mnóstwo. Drugą opcja są moduły, świetna sprawa jak jeździsz na imprezy ale juz w domu pobawić się będzie ciężko(chyba że będziesz robił takie segmenty, z których ułożysz zamknięty szlak np naokoło pokoju, tak jak pisałem wyżej). Tort można zbudować w rok albo i szybciej(patrz temat kolegi archico), ale równie dobrze możesz się z tym bawić parę ładnych lat, ciągle coś uleopszać, poprawiać, dokładać :) Z modułami jest podobnie, możesz zrobić 10, 20, 30 i tak dalej i tak dalej... Możesz nawet i zrobić te 3,5km :p Zatem zarówno jedna jak i druga opcja może być sprawą długoterminową. To już Twoja suwerenna decyzja.

Co do taboru, to jeśli to nie mają być zabawki, a koniecznie ma być PKP w zestawie startowym to niestety nie ma dużego wyboru. W zasdadzie jesteś ograniczony do linkówm jakie Ci podałem. To już zatem kwestia do przemyślenia...

OP
OP
K

Kiyosaki

Nowy użytkownik
Reakcje
0 0 0
Hmm fakt jest tego trochę :)) W sumie to kwestia wyobraźni :) I tak dzięki piękne za rady, na pewno będą użyteczne :)) a w sumie można zrobić i jakiś fajny tort bo ciuchcia przecież może jeździć z miast do miast (np. W-wa - Gdańsk - Kołobrzeg - Szczecin, potem w dol w bok i w gore Polski :D itp ^^). Z w-wy można np. zrobić ich zbiórkę czy coś :) Coraz więcej pomysłów w głowie :))

PS. Masz może jakieś zdjęcia swojej makiety, bądź filmiki? :) Chętnie bym obejrzał jeżeli można :))