• Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Zestaw startowy na poczatek

rataj2000

Nowy użytkownik
Reakcje
0 0 0
Witam serdecznie

Zakładam nowy temat ponieważ po przeczytaniu wielu watków stwierdzam, że wszystkie na podobny temat sa z przed kilku lat.

Otóż:

Jaki kupić zestaw na poczatek? Interesuje mnie kolejka H0. Cyfrowa. Docelowo chciałbym w przyszłości zbudować makietę (melodia za 4-5 lat). Jednak zestaw startowy miałby być zaczatkiem takowej przyszłej makiety. Problem leży w tym, że mieszkam w Irlandii, a tutaj nie ma zestawów pasujacych do tych dostępnych w polsce. Nie będę całe życie wracał do Irlandii po części a za 3 lata wracam do Polski. Dodam tylko że fizycznie nie mogę być w żadnym sklepiw, więc tylko wysyłks za sklepu internetowego na teren polski, badz irlandii:)

Jaki zestawik polecacie na poczatkowa zabawę? (Koszty nie graja większej roli)

Pozdrawiam serdecznie

OP
OP
rataj2000

rataj2000

Nowy użytkownik
Reakcje
0 0 0
Bardzo dziękuję za szybka odpowiedź. Przed założeniem tematu wiele watkow na tym forum przeczytałem i szczerze przyznam że myślałem o Roco. Wiele opinii na temat PIKO było mniej przychylnych. Czy różni się to nowe PIKO jeżeli można zapytać? Ni w zab po czesku:)) wiem tylko że te 15k koron to jakieś €550 czyli jak najbardziej na moja kieszeń:)

OP
OP
rataj2000

rataj2000

Nowy użytkownik
Reakcje
0 0 0
Ok. "Wygooglałem" o PIKO Smart Control. Fajna sprawa.

A) brać Roco Z21
B) brać Piko SmartControl

Do czego lepiej w przyszłości dokupić tabor i tory? Inwestycja na lata więc nie chcę nic robić na hura:)

Pozdrawiam

Adam Okuń

Znany użytkownik
Reakcje
1.167 1 0
Nie ma znaczenia co wybierzesz pod względem taboru. Obie firmy są kompatybilne. Co do torów. Jeśli jesteś ortodoksem to 2,5mm profil szyn lub niemodelowe kąty rozjazdów PIKO nie będą Ci odpowiadały. To samo dotyczy zestawowych torów geoline (plastykowa gotowa podsypka) ROCO. Kupisz sobie bardziej modelowe i trochę droższe tory innej firmy np. Tillig, a te z zestawu sprzedaż lub sprezentujesz jakiemuś młodzianowi w rodzinie :) Jeśli nie jesteś ortodoksem to masz tańsze i łatwo dostępne tory PIKO.

OP
OP
rataj2000

rataj2000

Nowy użytkownik
Reakcje
0 0 0
Mimo iż 5 lat uczęszczałem do Technikum Kolejowego w Poznaniu i brałem czynny udział w pracach nad szkolna makieta, to ortodoksem nie jestem. Jeśli PIKO jest tańsze "później" (no bo po powrocie do Polski już nie będa te same pieniadze), to chyba lepiej uderzyć w PIKO. Martwi mnie jednak tylko jeden watek. Po przeczytaniu wielu watków na tym forum, wiele opinii na temat PIKO było nagatywnych. Typu że potrafia sie zepsuć po paru dniach. To mnie tylko przeraża

Adam Okuń

Znany użytkownik
Reakcje
1.167 1 0
W tym temacie się nie wypowiem bo jeszcze nie miało mi się co zepsuć. Pamiętaj jednak, że do dziś nie ustalono, które święto jest ważniejsze: Bożego Narodzenia czy Wielkiej Nocy ;) Ci sami Chińczycy składają na rynku praktycznie wszystko :)

Merlin

Moderator Grupy BGM
Zespół forum
BGM
H0e
Reakcje
1.445 2 0
Jeśli chodzi o tory Piko, to jest to jak najbardziej dobra opcja względem cena/jakość. Co do psucia to piko mam od lat i nie bardzo coś mi się zepsuło (tory/tabor/zasilacze). Tak więc pierwszy raz słyszę. Jeśli chodzi o temat piko czy roco, to zastanów się które sterowanie bardziej ci odpowiada, a tabor, czy nawet tory są z sobą kompatybilne (do połączenia torów tych firm są produkowane przejściówki) :)

OP
OP
rataj2000

rataj2000

Nowy użytkownik
Reakcje
0 0 0
Zastanawialem sie kilka dni i postanowilem ze bardziej mi odpowiada PIKO smart control. Nie wiem czemu. Tak jakos lepiej to wyglada (i nowe :))

Sa trzy zestawy startowe.

Jak myslicie czy ten pierwszy (dwa pociagi w zestawie) to dobry wybor?
Zestaw posiada spalinowke G1206 oraz ICE3.
Cena w Polsce (w przedsprzedazy) to ok 2.500-3tys

Reszta zestawow odpowiednio 300-400zl tansza.

Jakie sa wasze opinie na ten temat?

Druga sprawa to kupno. Jak wspominalem mieszkam w Irlandii, wiec wlasciwie nie ma znaczenia czy zamowie zestaw w Niemczech, Czechach czy Polsce... aczkolwiek...
i tutaj moze ktos mi pomoze. Czy jak poczekam az w Polsce beda w sprzedazy to moge sie spodziewac czegos wiecej niz tylko instrukcja obslugi w j.polskim?
Wiem ze ten zestaw to zestaw SOUND. Wiadomo ze oprocz dziwiekow prawdopodobnie sa tez tam komunikaty peronowe. Czy kupujac w POlsce beda one w j.polskim? Niestety nie wiem na jakiej podstawie to wszystko dziala, dlatego pytam specjalistow:)

pozdrawiam serdecznie

Adam Okuń

Znany użytkownik
Reakcje
1.167 1 0
...na logikę: zestawy z pociągami DB. W Niemczech raczej Polacy nie zapowiadają na stacjach ;)

Co do wyboru zestawów. To trochę tak jakbyśmy mieli za Ciebie decydować co wolisz jeść na obiad. Przemyśl co chcesz kolekcjonować, jaka kolej Cię fascynuje, jaka epoka, czy na makiecie będziesz miał sieć trakcyjną (elektrowozy) czy też wolisz stare parowozy z wagonami retro. Każdy jeden zestaw zawiera lokomotywy i wagony, one jeżdżą tak samo: do przodu i do tyłu :gwizd:

OP
OP
rataj2000

rataj2000

Nowy użytkownik
Reakcje
0 0 0
Czyli na logike: czekac na polska wersje zestawu?

Co do wyboru kolejki, te z zestawu 1 pasuja mi jak najbardziej. Na poczatek pasowalaby mi spalinowka, elektryk i jakis parowoz. Taki przekroj przez wszystko. Dlatego nie pytam o wybor pod wzgledem zestawu lokomotyw, a raczej pod wzgledem "oplacalnosci" wyboru. :)

Adam Okuń

Znany użytkownik
Reakcje
1.167 1 0
Możesz długo poczekać.

Zestaw kupujesz w zasadzie po to by mieć sterowanie cyfrowe. Jeżeli tory i tabor Twojemu pomysłowi na hobby nie pasują sprzedajesz je na rynku wtórnym, a kupujesz to co chciałbyś mieć. Myślę, że najpierw powinieneś przemyśleć czego tak naprawdę chcesz. Tego nikt Ci na forum nie podpowie. Ja preferuje lokomotywy spalinowe w barwach DB więc bez wahania kupiłbym sobie zestaw drugi lub pierwszy. W przypadku pierwszego ICE bym sprzedał i miałbym na przykład na dodatkowe tory. ...ale to ja. Ty to Ty. Nie wiem co Ci w głowie siedzi :)

Ząbiak

Użytkownik
Reakcje
0 0 0
Cześć rataj2000
Również jestem z Irlandii. Masz rację, że dostępność tu jest praktycznie zerowa. Dlatego ja sobie ułatwiłem ( lub może bardziej utrudniłem ) i poszedłem w kolej USA. Więc zamawiam tylko z USA. Ale to tak na marginesie.
Co do torów to używam PIKO. Nie mam im nic do zarzucenia. Jak na początek to tory w sam raz ( pierwsze moduły czy makiety). Ja już mam je przymocowane na makiecie co niebawem postaram się przedstawić w nowym temacie.
No i jak koledzy wyżej pisali przede wszystkim musisz sam sobie odpowiedzieć na pytanie "co chcę?". Co Ci się podoba? Ja na przykład się napaliłem na barwy tylko jednej korporacji i tylko w jej barwach kupuję lokomotywy oraz wagony.
Życzę powodzenia i pozdrawiam.
Przemek

OP
OP
rataj2000

rataj2000

Nowy użytkownik
Reakcje
0 0 0
Witam i dziękuje za wtracenie sie w temat. Miło że ktoś na tej wyspie również lubi kolej. Osobiscie mi sie podoba wszystko :) takze z tym tematem jeszcze sie zastanowie. Gdybyś mógł zdradzić z jakiej stronki w usa zamawiasz i jaki "zestaw startowy " użyłeś na poczatek? skala h0?

Pozdrawiam serdecznie:)
[DOUBLEPOST=1438216875,1438216566][/DOUBLEPOST]A co do dostepności w Irlandii:

Jest takowa, aczkolwiek tylko do Hornby (i to całkiem spory fajny wybór)

https://www.marksmodels.com/?pid=15146

Jednak po powrocie do polski bedzie się to (prawdopodobnie) miało nijak to skali, torów i zestawów dostępnych w naszym kraju

Ząbiak

Użytkownik
Reakcje
0 0 0
Moja sklala to H0.
Nie kupowałem zestawu startowego. Wszystko osobno. Tory Piko, sterowanie Roco, lokomotywy Athearn.
Wyszło taniej ale przede wszystki kupowałem co chciałe i nie musiałem potem odsprzedawać niechcianych elementów.
Jeśli chodzi o kupowanie to głównie Ebay.

Reakcje
0 0 0
Bardzo dziękuję za szybka odpowiedź. Przed założeniem tematu wiele watkow na tym forum przeczytałem i szczerze przyznam że myślałem o Roco. Wiele opinii na temat PIKO było mniej przychylnych. Czy różni się to nowe PIKO jeżeli można zapytać? Ni w zab po czesku:)) wiem tylko że te 15k koron to jakieś €550 czyli jak najbardziej na moja kieszeń:)
Tak tylko podpowiem, że tu jest jakieś 100 Euro taniej: http://www.modellbahnshop-lippe.com...2011-0-0-0-0-0-0-grp-gb-p-0/gruppenliste.html

OP
OP
rataj2000

rataj2000

Nowy użytkownik
Reakcje
0 0 0
A raczej €10 drożej bo mowa jest o tym trzecim zestawie z dwoma składami. Ale dzięki i pozdrawiam serdecznie:)

Dzięki Zabiak. Poszperam i zobacze:)

Reakcje
0 0 0
Zestaw 59114, tak? Ja wciąż widzę 100 Euro taniej... Ale może coś sobie ubzdurałem... :)

Właściwie to cena w czeskim sklepie jest wyższa niż rekomendowana cena detaliczna producenta...