• Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Pytanie? Zestaw Roco 51313 przewody z lokomotywy do tendera

Mikun

Nowy użytkownik
Reakcje
5 0 0
Czy ktoś wie gdzie znaleźć przewody do oświetlenia z przodu lokomotywy? Brakuje mi dwóch przewodów i po "przedzwonieniu" przewodów wyszło mi tak:

20250323_175306.jpg

pierwszy czerwony - prawa szyna (zbiera przedni wózek)
drugi czerwony - lewa szyna (zbiera przedni wózek)
czarny - lewa szyna (zbierają dwa duże tylne lewe koła)
niebieski - głośnik
niebieski - głośnik

Dlaczego przewód lewych szyn z przedniego wózka nie jest czarny tylko czerwony?

Gdzie tu jeszcze przewody do LEDów na przodzie? Na filmach z YT widać że ten zestaw ma na 100% oświetlenie z przodu, dlaczego skoro jest oświetlenie nie ma przewodów, przecież to nie ma sensu albo o czymś nie wiem...

Kolejne pytanie do kolegów, czemu ma służyć ten mechanizm zaznaczony strzałką? Czujnik impulsator jest na końcu ośki silnika w tenderze podejrzewam że do synchronizacji dźwięku pary ale mogę się mylić.

20250323_180233.jpg

Andrzej Harassek

Moderator For Prawdziwa Kolej Koleje Innych Krajów
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
13.476 552 30
Czy ktoś wie gdzie znaleźć przewody do oświetlenia z przodu lokomotywy? Brakuje mi dwóch przewodów i po "przedzwonieniu" przewodów wyszło mi tak:

pierwszy czerwony - prawa szyna (zbiera przedni wózek)
drugi czerwony - lewa szyna (zbiera przedni wózek)
czarny - lewa szyna (zbierają dwa duże tylne lewe koła)
niebieski - głośnik
niebieski - głośnik
Coś chyba Koledze nie tak wyszło. Gdzie jest w tym modelu głośnik? Z listy części zamiennych (do ściągnięcia ze strony Roco) wynika, że chyba w tendrze (ale pewności nie mam). Jeżeli tak, to dwa niebieskie przewody służą do czego innego. Jak te przewody są połączone z tendrem? Czy tam była jakaś wtyczka? Czy nie powinno być 6 przewodów, a nie 5? Odbiór zasilania z jednej szyny powinien być na jednym przewodzie, a nie na dwóch, poza tym jeżeli "duże tylne koła" zbierają prąd (a powinny), to są to zarówno koła lewe, jak i prawe.
Gdzie tu jeszcze przewody do LEDów na przodzie?
W tym modelu nie ma LED-ów, tylko żarówki (jedna z przodu parowozu i jedna a tyłu tendra). Ale tak czy tak, muszą być do nich doprowadzone przewody.
czemu ma służyć ten mechanizm zaznaczony strzałką?
Niczemu nie służy, to jest odwzorowanie korby trzeciego, wewnętrznego cylindra parowozu.

PS Drobna korekta: ten parowóz miał cztery cylindry ten "mechanizm" to właśnie model wykorbionej podwójnie osi zestawu kołowego silnikowego wraz z korbowodami dwóch wewnętrznych cylindrów.

Przewody powinny być co najmniej takie:
1) zasilanie z lewej szyny,
2) zasilanie z prawej szyny,
3) wspólny "+" zasilania,
4) "-" do światła przedniego,
ew. 5) i 6) głośnik.
Ale który jest który w tym modelu, nie wiem.

Ostatnio edytowane:
OP
OP
Mikun

Mikun

Nowy użytkownik
Reakcje
5 0 0
Dziękuję Andrzeju za odpowiedź, niebieskie przewody to głośnik, bo miernik pokazuje 4 omy, więc zakładam, że to głośnik. Zajrzałem do instrukcji, która była w pudełku i rzeczywiście, ten głośnik powinien być w tenderze, ale go tam nie było, a ten "impulsator" okazał się tylną żaróweczką włożoną do góry nogami. Tender w instrukcji jest zupełnie inny, niż ten w rzeczywistości.

ps:
Teraz tak pomyślałem, że żaróweczka też może mieć 4 omy i te 2 niebieskie to oświetlenie przednie a nie głośnik... zanim włożę na tory muszę sprawdzić generatorem funkcyjnym jeśli będzie cisza to znaczy że jednak żaróweczka.