• Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Zelektryfikowany tort na kształt litery L

TOMEKKOT

Nowy użytkownik
Reakcje
0 0 0
Na wstępie chciałbym się ze wszystkimi serdecznie przywitać.

Tak więc planuje zrobić makietę na obszarze 3,2m x 1,9m (0,6m stacja)
Sieć torów zamierzam pokryć trakcją elektryczną. Stacja będzie dla pociągów pasażerskich, a pod nią będzie się lokalizować 3-stanowiskowa lokomotywownia. Część na lewo od stacji będzie posiadała krajobraz górski, a tory będą tam biegły po wiaduktach, tunelach itp. Nie ma łuków R1. Myślę że poniższy rysunek trochę zilustruje co zamierzam zrobić.

Chciałbym poznać wasze zdanie na temat tego układu torów.
Pozdrawiam Tomasz

Załączniki

nesek

Użytkownik
Reakcje
0 0 0
Witaj ,

Ambitny plan , ale czy masz już jakieś doświadczenie w budowie makiet ?

Może na początek coś prostszego, np. z opcją rozbudowy ? ;)

I czy dobrze rozumiem , że stacja ma mieć długośc 0,6 m ? Raczej budnek stacyjny, prawda - dworzec ?

OP
OP
T

TOMEKKOT

Nowy użytkownik
Reakcje
0 0 0
Kilka konstrukcji na wzór makiet kolejowych (i nie kolejowych) miałem okazję zrobić, choć przyznam że takiej z prawdziwego zdarzenia jeszcze nie zrobiłem. Co do opcji rozbudowy to właśnie tą zamierzam tak zrobić aby w przyszłości część lewą i prawą można by wzbogacić, a stacja miała by być bazą. A te 60cm dotyczy szerokości stacji. A jeżeli coś prostszego to co byście proponowali?
I czy faktycznie muszę tak zmniejszyć? bo nie wiem za bardzo w czym jest problem, jeżeli chodzi o tory to trochę ich już mam, więc tu problemu nie ma.

stare tory

Znany użytkownik
KKMK
Reakcje
1.005 83 11
Z tym zmniejszaniem to chyba chodzi o to że koledzy martwią się że jako nie bardzo wprawiony możesz mieć spore kłopoty z doprowadzeniem do końca dość dużego projektu.Druga sprawa czy starczy Ci cierpliwości do zrealizowania całości,praca przy tak dużej makiecie musi potrwać sporo czasu zwłaszcza jeżeli nie masz duzego doświadczenia.Patrząc na plan nasunęły mi się dwie uwagi,jedna dotyczy celowości budowy lokomotywowni na tak małej ,a na dodatek zelektryfikowanej stacji.Druga sprawa to jak masz zamiar rozwiązać podjazd na odpowiednią wysokość na tak krótkim odcinku jaki zaznaczyłem zielonymi strzałkami.

Załączniki

OP
OP
T

TOMEKKOT

Nowy użytkownik
Reakcje
0 0 0
Jeden tor będzie szedł w górę a drugi w dół, więc nie będzie z tym żadnego problemu.
Co do mniejszego projektu- jaki wy byście zrobili układ torów na moim miejscu? A lokomotywownie faktycznie mogę sobie odłożyć na później

Autor wątku Podobne wątki Forum Odpowiedzi Data
Planuję 9
Planuję 155
Planuję 10
Planuję 41
Planuję 105