• Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Zefir na stole testowym

Piotr Sekuła

Nowy użytkownik
Reakcje
0 0 0
Witojcie, wszyscy maniacy kolei miniaturowej w języku cyfrowym!
Na mój "stół testowy" trafił Zefir. Nówka, z Ameryki via UK.
http://digitrax.com/prd_zep_basic_set.php

1. Co dają?

Ano dają zależnie od kraju. W Ameryce dostaniesz:
1. DCS50 Zefir
2. PS315 transformator
3. LT1 tester kabli Loconet i dekoderów
i garść ulotek i instrukcję do Zefira. Niestety, dranie z Digitraxa nie dają transformatora poza Północną Amerykę i trzeba kupić coś pasującego. Ja wybrałem TR100 od Lenza.
Ulotki to głównie reklamy lub nowości. Do mnie przyszły jeszcze chyba nowości, reklamy ichniejszych UT4 itp. itd.

2. Jak się to operuje - z czym to jeść?

Wg. DCC Made Easy, które kupiłem sobie z tym (10 funtów za coś ala magazyn!!), najlepiej Zefira jeść... z Digitraxem (nie licząc tego transformatora, patrz cz. 1). Np., mam tutaj Zefira jako stację kontrolną, który posiada dwa gniazda Loconet. Do tego podłączam, dajmy na to, UT4. I et voila, mogę sterować dwoma lokomotywami oddzielnie, jednocześnie u obydwóch zmieniając prędkość/funkcje. Z UT4 nie zmienię raczej ustawień, musi to być dokonane z poziomu Zefira.
Operacja jest prosta. Aby zmienić kierunek, przeciągam dolną rączkę. Aby zmienić prędkość, przeciągam prawą rączkę. W mojej sztuce niestety STOP jest na 3, a FULL na 2...

A więc... proste i ciekawe. Operuje się to to płynnie i myślę, że podłączenie FREDIego do niego to żaden problem...

Pozdrawiam,
Piotrek.
Lecę się bawić Zefirem.

OP
OP
P

Piotr Sekuła

Nowy użytkownik
Reakcje
0 0 0
gbbsoft napisał(a):
Niestety, dranie z Digitraxa nie dają transformatora poza Północną Amerykę i trzeba kupić coś pasującego.
Pewnie wymagane jest spełnienie jakiś norm... :D
Nie, inna sprawa. W Ameryce wszystko karmią 115V AC bodajże i mają inne wtyczki. A każdy bardziej oświecony wie, że u nas karmi się 220-240V DC!
gbbsoft napisał(a):
W mojej sztuce niestety STOP jest na 3, a FULL na 2...
Nie rozumiem.
Jak już CoCu napisał, źle założyli gałkę. Ja już to sobie zresztą naprawiłem... obydwie gałki wychodzą z śruby za niewielkim pociągnięciem :eek: :shock: :p