• Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

zasilanie składem

janiszt

Nowy użytkownik
Reakcje
0 0 0
Przede wszystkim witam grupowiczów.
Wieli szacunek do tych, którzy naprawdę są w temacie kolejek przede wszystkim ze sterowaniem cyfrowym.

Ja aktualnie zaczynam się tym bawić, mam wiele pomysłów, a oczywiście chcę uruchamiać wszystko z głowa i z umiarem finansowym oczywiście :)

Mam do Was pytania i proszę o wyrozumiałość co do odpowiedzi.
Znajomy doradził mi by na start kupić taki zestaw startowy ROCO ze sterowaniem z MultiMouse, są tam dwie kolejki ICE i towarowy :)

W tym zestawie są tory geo-line i już widzę, że cenowo są o wiele droższe od np. PIKO A-Gleis dlatego chcę napewno zmienić (inaczej mówiąc przestawić się) na ten typ torów i tu moje pytania.

W zestawie miałem jakąś określoną ilość torów, taki prosty owal w wielkości ok. 2,5metra.

1. Czy jest możliwe uruchomienie tej elektroniki z inną konfiguracją torów i na pewno większa - bardziej rozbudowaną ? przy założeniu, że na dzień dzisiejszy będę sterował 4 max składami.
2. czy można samemu zaprojektować torcik, posługując się biblioteką z PIKO i dokładnie tym typem A-Gleis.

Dzięki z góry za pomoc
Pozdrawiam
Tomek

gbbsoft

Aktywny użytkownik
Reakcje
11 0 0
ad1. Zasilanie dla 4 loków powinno ci starczyć
ad2. Możesz użyć dowolnych torów Roco, czy Piko. A tory z zestawu możesz sprzedać na allegro.

krzychu12231

Znany użytkownik
Reakcje
49 0 0
janiszt napisał(a):
A coś bliżej jeśli chodzi o samo projektowanie.
Bo np. programik ze strony http://traincad.com/ nie ma PIKO, a sama obsługa ma dużo do życzenia, a program np. ze strony www.anyrail.com jest płatny więc wiadomo.
Kartka papieru i ołówek ;) Geometria torów PIKO A-Gleis jest prosta jak konstrukcja cepa :D

Ja kiedyś robiłem tak: skanowałem ulotki PIKO zawierające rysunki poszegółnych elementów torów, dołączane do więkoszości produktów PIKO, kopiowałem sobie potrzebne tory i drukowałem. Potem wycinałem i naklejałem na kartkę.

Tak pozatym http://piko.de/produkt_db/check.php?pag ... id=8&sss=9 ;)

Autor wątku Podobne wątki Forum Odpowiedzi Data
DCC 17
DCC 7
DCC 16
DCC 2
DCC 18