• Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Zasilanie 230v

kris1970

Nowy użytkownik
Reakcje
0 0 0
Witam.
Po ok.30 latach chcę wrócić do kolejek i dokonałem zakupu zestawu startowego firmy Marklin ale 230 Volt.Czy wobec tego istnieje ryzyko "pokopania" dotknąwszy torów?Przepraszam jeżeli banalne pytanie.

martinezo

Znany użytkownik
Reakcje
3 0 0
kris1970 napisał(a):
Witam.
Po ok.30 latach chcę wrócić do kolejek i dokonałem zakupu zestawu startowego firmy Marklin ale 230 Volt.Czy wobec tego istnieje ryzyko "pokopania" dotknąwszy torów?Przepraszam jeżeli banalne pytanie.
:shock:
A po której stronie ma 230V ?? !!
:D

Jaro

Użytkownik
Reakcje
0 0 0
Zestaw bez trafo,podłączany bezpośrednio do torów? :shock: :shock: :shock:
Muszę to zobaczyć.
A na poważnie-jak nie wsadzisz palców do kontaktu to raczej nie.W torach pewnie jest 12V.Mnie tam nigdy nic nie kopnęło gdy dotykałem torów.W ogóle niczego nie czułem.A w ogóle przecież do kolejki często dopychają się dzieci.Co by to było gdyby każdy dotyk kończył się zgonem?(choć jak mówią-"zły dotyk boli przez całe życie")
Muszę przyznać,że to NAJORYGINALNIEJSZE pytanie jakie tu widziałem kiedykolwiek.
Nigdy w życiu nie widziałem żadnej kolejki na 230V bezpośrednio.To by chyba skala 1:2 albo 1:4 była :D
Można oczywiście urżnąć kable i wsadzić z pominięciem do trafo,żeby zobaczyć co się stanie,ale na to to nawet ja nie wpadłem (choć mam na swoim koncie zniszczoną kolejke Piko za komuny,jak mały byłem-wsadziłem ją do wanny,zalałem wodą i podłączyłem do prądu aby zobaczyć ,czy jeździ).

Nie,nie jeździ. :(

bysiu

Użytkownik
Reakcje
0 0 0
można też przydknąć żarówkę na 230V do torów, jak zaświeci znaczy się, że jest ryzyko ;)

... oczywiście żartowałem... z prądem nie ma żartów, jeżeli chcesz mieć pewność jakie jest napięcie na torach, to w sklepie elektrycznym, elektronicznym lub nawet leroy,-merlin, castorama, praktykier czy inny, są mierniki elektryczne za 15-25zł.

Ale baaaardzo wątpie by zrobili bądź co bądź dziecięcą zabawkę z otwartym napięciem 230v

r-mik

Pan Chlewik
Reakcje
145 30 0
Jaro napisał(a):
(...)
Nigdy w życiu nie widziałem żadnej kolejki na 230V bezpośrednio.To by chyba skala 1:2 albo 1:4 (...)
I nie zobaczysz (w modelach, zabawkach). Napięcie bezpieczne to 24V, w pewnych przypadkach może być wyższe, ale dokładnie nie pamiętam jakie (36 może 48V).

solar

Nowy użytkownik
Reakcje
1 0 0
kris1970 napisał(a):
Witam.
Myślę, że po prostu się przejęzyczyłeś. I chodzi Ci o zestaw zasilający ale 230V~/12= (230V przemiennego /12V stałego). W modelarstwie kolejowym nawet trzeba używać napięcia bezpiecznego (w tym przypadku 12V=), ponieważ nie jest człowiek w stanie uważać aby czegoś nie dotknąć :p A przecież nie można zabawy traktować w kategorii "prac pod napięciem" :!: :?: :D
Dla Twojej wiedzy spójrz na tabelkę http://www.ciop.pl/1407.html.
kris1970 napisał(a):
Czy wobec tego istnieje ryzyko "pokopania" dotknąwszy torów?
Owszem (przy napięciu 230V) istnieje możliwość nie "pokopania" ale "pier******a" - porażenia prądem - z utratą przytomności włącznie (czasem ze skutkiem śmiertelnym) :!: :!: :(

Pamiętaj "kto pyta nie błądzi".
Pozdrawiam

Autor wątku Podobne wątki Forum Odpowiedzi Data
Elektryka 6
Elektryka 2
Elektryka 15
Elektryka 5
Elektryka 2