• Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Zasilacz Piko - problem

seen

Nowy użytkownik
Reakcje
0 0 0
Witam, mam taki problem:zakupiłem niedawno na allegro lokomotywę SU16. Po paru minutach jazdy lokomotywa zatrzymuje się, dziwnie buczy a na torach nie ma napięcia. Gdy przekręce pokrętło na "0" i odzcekam chwilę, lokomotywa znowu jeżdzi kilka minut a potem proces się powtarza. Natomiast gdy po torach porusza się parowóz z zestawu startowego, z którego pochodzi zasilacz, nic takiego się nie dzieje. Co może być tego przyczyną? To wina zasilacza czy lokomotywy, a jeśli zasilacza to czy zakup np. FZ1 rozwiąże sprawę?

BORUCH

Aktywny użytkownik
Reakcje
191 0 0
Jak "buczy" to w torach napięcie jest. Ewidentna wina lokomotywy. Trzeba rozebrać i wyczyścić szczotki i komutator. Powinno pomóc.

pukash

Użytkownik
Reakcje
0 0 0
Miałem ten sam problem kupiłem nową br 218 piko a posiadałem zasilacz z zestawu startowego w którym to zestawie również była lokomotywa pikowska. Lokomotywa z zestawu startowego chodziła na zasilaczu ekstra a nowa którą kupiłem miała identyczny problem jak twoja. Nie była to żadna wina silnika po prostu pomogła zmaina zasilacza na stary dobry Pikowski FZ-I Obie jeździły perfekt zero buczenia jazda od najmniejszych napięc, zero zatrzymywania się. Sbróbuj pożyczyc od kogoś taki zasilacz i zobaczysz.

malizna

Użytkownik
Reakcje
0 0 0
Te nowe zasilacze o d...e rozbić, przeznacz sobie na oświetlenie,a zainwestuj w stary pikolec FZ1.Różnica wielka,są na alledrogo :roll:

krzychu12231

Znany użytkownik
Reakcje
49 0 0
Miałem kiedyś to pikowskie g...o i rozwaliło się pop paru tygodniach. Do czasu przejścia na DCC przez parę lat jeździłem na Mehano i bił na głowę ten pikowski.

Autor wątku Podobne wątki Forum Odpowiedzi Data
Elektryka 3
Elektryka 5
A
Elektryka 3
Elektryka 5
Elektryka 13