• Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Zakładanie dekodera w EU43

avecez

Aktywny użytkownik
Reakcje
424 22 4
Witam
Stałem się szczęśliwym posiadaczem EU43. Proszę w związku z tym o podpowiedź jak bezpiecznie zdjąć nadwozie (w celu założenia dekodera). Loko posiada tyle filigranowych elementów że aż strach to dotykać.
Jeśli można to proszę o fotkę z znaznaczeniem gdzie się można przylożyć do ściągnięcia nadwozia.
Z góry z wdzięcznością wielką dziękuję.

pyro

Aktywny użytkownik
Reakcje
190 1 0
Witam.
Jeżeli nie ma żadnych widocznych śrubek, to zobacz, czy da się wyciągnąć zderzaki.
PIKO taki patent właśnie zastosowało w taurusie. Żeby zdjąć bude, to trzeba było wyciągnąć wszystkie zderzaki. Mogą być również zatrzaski, ale na ROCO to mało prawdopodobne.
Więc albo śruba z dołu, albo patent ze zderzakami.

Pozdrawiam.

OP
OP
avecez

avecez

Aktywny użytkownik
Reakcje
424 22 4
Zderzaki są wyciągnięte. Są śrubki trzymające "zgarniacze", spróbuje je odkręcić.
Uff, może jednak ktos kto posiada tę lokomotywę zakładał już dekoder.

pepej

Znany użytkownik
Reakcje
0 0 0
Cezary napisał(a):
Witam
Stałem się szczęśliwym posiadaczem EU43. Proszę w związku z tym o podpowiedź jak bezpiecznie zdjąć nadwozie (w celu założenia dekodera). Loko posiada tyle filigranowych elementów że aż strach to dotykać.
Jeśli można to proszę o fotkę z znaznaczeniem gdzie się można przylożyć do ściągnięcia nadwozia.
Z góry z wdzięcznością wielką dziękuję.
buda trzyma sie na zatrzaskach przy ostoi i dodatkowo na każdym rogu w okolicach wózków są dodatkowe zatrzaski, które chyba należy wyjąć przed demontażem reszty, mi po rozebraniu loka rozsypały sie na podłogę wiec zalecam ostrożność, przy składaniu montowałem je na końcu stąd podejrzenie, ze należy je wyjąć jako pierwsze przy demontażu :)

OP
OP
avecez

avecez

Aktywny użytkownik
Reakcje
424 22 4
Dzięki za podpowiedź.
Bardzo ważna uwaga dla zabłąkanych ewentualnie jak ja, pod styropianem jest kilka kartek w różnych cywilizowanych językach oprócz oczywiście dzikich słowiańskich, z rysunkami części zapasowych oraz wyrażna dwukolorowa obrazkowa instrukcja demontażu, którą aktualnie staram się rozszyfrować.
Pozdrawiam i dzięki Pepej za podpowiedź.
Może do rana uda mi się dekoder zamontować i uruchomić loczka.

robertpu

Użytkownik
KKMK
Reakcje
2 1 0
pepej napisał(a):
buda trzyma sie na zatrzaskach przy ostoi i dodatkowo na każdym rogu w okolicach wózków są dodatkowe zatrzaski, które chyba należy wyjąć przed demontażem reszty, mi po rozebraniu loka rozsypały sie na podłogę wiec zalecam ostrożność, przy składaniu montowałem je na końcu stąd podejrzenie, ze należy je wyjąć jako pierwsze przy demontażu :)
Mam takie dwie lokomotywy i nie raz je rozbierałem celem przeczyszczenia i konserwacji.

Dopowiem, iż obudowa jest dosyć ciasno założona, te zaznaczone elementy same wypadną przy zdejmowaniu obudowy (nie staraj się ich na siłę wyjąć przed zdjęciem obudowy, bo je można połamać a i tak ich nie wyjmiesz), przed zdjęciem obudowy proponuję ze zderzaków delikatnie odczepić te podesty, aby ich nie uszkodzić. Zderzaków i podwozia nie trzeba zdejmować. Raz udaje się obudowę zdjąć, gdy tabor "stoi na kołach" a innym razem, gdy jest "do góry kołami". Gniazdo dekodera znajduje się na górze natomiast sam dekoder schowany jest pomiędzy wózkami w zaślepce na akumulatory pod podwoziem (uwaga: bardzo delikatnie go zdejmuj – dwa zaczepy i nie pomyl się abyś go później odwrotnie nie założył). Proponuję przed założeniem obudowy odkręcić blaszkę w obudowie służącą do odbierania prądu z sieci trakcyjnej (będzie nie potrzebna). Należy również zgodnie z instrukcją odpowiednio przepiąć zworkę na pracę w systemie DCC (czyli odbieranie prądu z kół). A i jeszcze jedno zakładając obudowę nie zapomnij o tym czterech drobnych elementach, które same wypadły przy zdejmowaniu.

Jeśli miałbyś jakieś pytania to "wal" śmiało postaram się pomóc.

Pozdrawiam,
Robert P.

OP
OP
avecez

avecez

Aktywny użytkownik
Reakcje
424 22 4
Ni Ch... odchylam, delikatnie podważam i nic, jakby przyklejona, jakby cos jeszcze trzymało. Według instrukcji wystarczy odchylić 4 zaczepy i pociagnąć do góry. Co prawda ro bię tak, że odciagam z jednej strony obudowę i staram się pociągnąć w dół za wózek i nic, jakby pół milimetra szło i koniec.
Mam BR120 z Roco i nie ma problemu, delikatne odchylenie i buda schodzi a tu nic.

Udało się, w pewnej chwili nie wiem jak zeszło. Never AGAIN,

xendx

Nowy użytkownik
Reakcje
0 0 0
Cezary napisał(a):
Co prawda ro bię tak, że odciagam z jednej strony obudowę
Pewnie zaczepy są na tyle ciasne i niewyrobione że próba nierównomiernego ściągania obudowy jest niemożliwa ponieważ zaczepy się bardziej zakleszczają

OP
OP
avecez

avecez

Aktywny użytkownik
Reakcje
424 22 4
xendx napisał(a):
Pewnie zaczepy są na tyle ciasne i niewyrobione że próba nierównomiernego ściągania obudowy jest niemożliwa ponieważ zaczepy się bardziej zakleszczają
Moim zdaniem po przeanalizowaniu moich męczarni niestety, myślę że wskazane przez Pepeja elementy pomagają raczej w ściągnięciu obudowy, poniaż niejako chyba trochę "rozchylają" pudło, w każdym bądź razie po ich ponownym usadowieniu na miejscu za 2 podejściem obudowa zeszła leciutko. Demontaż buforów ani innych elementów nie jest konieczny. Polecam tylko bardzo dużo ostrożności i chyba w wielu przypadkach cierpliwości.
Dekoder M132 by Martinezo leży w skrzyneczce pod podwoziem jak ulał. UPS czyli kondensator leży przyklejony taśmą na skosie od silnika ku jednemu z czół. Fotki nie dam bo już obudowę założyłem, i tu przy zakładaniu trzeba uważać aby nie uszkodzić płytek z elementami światłoprzewodzącymi na czołach loka, mogą się obluzować - przesunąć nieco i blokować dociśnięcie obudowy.