• Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Kolekcja Zajezdnia z Polski i Świata

Churchill

Nowy użytkownik
Reakcje
12 0 0
Witajcie

W tym wątku chciałbym co jakiś czas przedstawiać poszczególne pojazdy mojej kolekcji.
Główną tematyką jak można się domyśleć z tytułu są tramwaje. Posiadam także pojedyncze modele pociągów, lecz one są dla mnie jedynie dodatkiem z racji, że na kolejnictwie praktycznie opiera się tematyka modelarstwa i makiet. Obrany przeze mnie kierunek skierowany został stricte na pojazdy pochodzące z poznańskich torowisk, które były/są oraz będą eksploatowane, a także pojazdy testowe. Z czasem przez rozrost zbiorów obszar ten się nieco rozszerzył co zobaczycie poniżej.

Jako punkt rozpoczęcia swoich zbiorów uznaję zakup w 2011 roku modelu GT8 od Roco. Miałem wtedy, aż 11 lat :cool:. Wcześniej posiadałem modele papierowe; które z biegiem czasu przeszły do historii z racji na swoją jakość oraz stan. To właśnie od poczciwego "Helmuta" zapoczątkowała się cała przygoda do kolekcji jaką posiadam obecnie; i nie mówie jej jeszcze ostatniego słowo. ;)

20250924_220213(1).jpg

OP
OP
Churchill

Churchill

Nowy użytkownik
Reakcje
12 0 0
Jak też zostało wspomniane w przedmowie, nie można byłoby zacząć prezentacji od innego modelu jak właśnie rozpoczynając "Helmutem" od firmy Roco. Jest to już dość wiekowym model zarówno w mojej kolekcji, jak również pod względem produkcji. Dla wielu z Nas właśnie takie pojazdy były pierwszymi z racji na ograniczoną dostępność modeli tramwajów w tamtych czasach. Ja swój zakupiłem dokładnie w kwietniu 2011 roku.

Model ten przedstawia seryjny tramwaj Düwag GT8 z miasta Köln.

Przez bieg czasu oraz moje nie do końca odpowiednie podejście; z racji na owczesny wiek; stan modelu odbiega nieco od ideału.

20260302_211402.jpg 20260302_211426.jpg 20260302_211542.jpg 20260302_211626.jpg 20260302_211651.jpg
Na pudełku zachowała mi sie także oryginalna cena, od której i tak dostałem niewielkie rabat na początek modejego kolekcjonowanie.
Udało mi sie także odszukać juz archiwalne zdjęcie z czasów kiedy ledwo zakupiłem powyższy model w towarzystwie moich starych papierowych modeli. :)
390.jpg

saabal

Aktywny użytkownik
Reakcje
351 11 1
GT8 KVB (czerwone lub kremowe) najlepiej w trakcji podwójnej. Jak w rzeczywistości.

Który numer boczny masz swojego? #3210 czy #3724?

OP
OP
Churchill

Churchill

Nowy użytkownik
Reakcje
12 0 0
GT8 KVB (czerwone lub kremowe) najlepiej w trakcji podwójnej. Jak w rzeczywistości.

Który numer boczny masz swojego? #3210 czy #3724?
Akurat posiadam #3210
Pamiętam, że wtedy podczas zakupy liczyło się dla mnie, iż model sam w sobie nawiązywał do "Helmutów" jeżdżących po Poznaniu. Dopiero później uświadomiłem sobie, że jest to zupełnie inna konstrukcja :D

saabal

Aktywny użytkownik
Reakcje
351 11 1
Akurat posiadam #3210
Pamiętam, że wtedy podczas zakupu liczyło się dla mnie, iż model sam w sobie nawiązywał do "Helmutów" jeżdżących po Poznaniu. Dopiero później uświadomiłem sobie, że jest to zupełnie inna konstrukcja :D
Zauważyłem dopiero później na pudełku jest też numer wyszczególniony.

U mnie było to samo, koło 2005 roku jako 16 latek dostałem taki tranwaj. Cały kremowy GT8 nawet dach był kremowy. W roku 2005 w Szczecinie te tramwaje miały za sobą 9 lat służby po sprowadzeniu z Dusseldorfu i były wciąż w nienagannym stanie. (50 letnie wtedy wozy).

A co do bazy, pierwszego GT8 roco miałem też bez świadomości, że to nie jest kropla w kroplę baza na konwersję. Bazą po kilku latach oczywiście okazało sie, że jedynie Halling.

Powstał nawet taki model, zachował sie do dziś. Muszę znaleźć wolne podwozie od GT6 i sobie go złożę nie zmieniając nic.

Messenger_creation_AF847628-A325-4489-9C0D-E0471A02192D.jpeg

Modele roco mają jedna zaletę. Są dostępne, w przystępnej cenie, no i świetnie jeżdżą.

Co do Hallinga nie mozna tego powiedzieć, pomimo 2 silników na pokładzie.

Ostatnio edytowane:
OP
OP
Churchill

Churchill

Nowy użytkownik
Reakcje
12 0 0
Prawdziwy postęp w mojej kolekcji rozpocząć się w 2021 roku.
Od dłuższego juz czasu zaglądałem na stronę producenta Leopolda Hallinga spoglądając na wydane przez nich modele niemieckich wagonów Duwag GT6 oraz GT8 z miasta Dusseldorf. I właśnie jeden z tych modeli, dokładniej w jego krótszej wersji GT6; chciałabym Wam przedstawić :)
20260323_201151.jpg 20260323_201217.jpg 20260323_201238.jpg 20260323_201316.jpg 20260323_201357.jpg
Seryjnie był to model w sterowaniu analogowym z gniazdem NEM652, lecz z racji na osobiste przyszłościowe podejście od razu wyposażyłem go w dekoder jazdy+oświetlenia. Z czasem udało mi się zmodyfikować w nim seryjną instalacje oświetlenia w taki sposób, aby jak w prawdziwości działało tylne czerwone oświetlenie (tzn. stałe słabsze pozycyjne oraz światło stop w momencie hamowania).
W przyszłości, w planach mam rozbudowanie jego możliwości oświetleniowych, lecz na to przyjdzie jeszcze odpowiednia pora. ;)
Model ten stał się jednocześnie moim prekursorem odnośnie seryjnych modeli odzwierciedlajacych wygląd prawdziwych tramwajów kursujacych pomiędzy zielonymi pojazdami w Poznaniu.
Jako ciekawostka mogę nadmienić, że posiadany przeze mnie model ma o 7 numerów taborowych różnicy względem zachowanego bliźniaczego pojazdu w zbiorach historycznych tramwajów w stolicy Wielkopolski, co sprawia że jest on dla mnie jeszcze bardziej wyjątkowy. :D
Obecnie pozyskanie takiego modelu na rynku wtórnym graniczy praktycznie z cudem, przez co wiem że zazdroszczą mi go nawet niektórzy znajomi. :D A ja jego zakupem spełniłem jedno ze swoich cichych marzeń. :giggle:

Autor wątku Podobne wątki Forum Odpowiedzi Data
Kolekcje 10