• Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Patynowanie Zabezpieczenie patyny na modelu

Lipaa

Aktywny użytkownik
Reakcje
2 0 0
Witam.

Spatynowałem sobie model lokomotywy przy użyciu farb olejnych z tubki (dla malarzy obrazów) rozcieńczonych ekstraktem nanoszone aero oraz pędzelkami. Efekt bardzo mi odpowiada, tylko jest mały problem. W kontakcie np. z palcami patyna się ściera i chciałbym ja zabezpieczyć. Wymyśliłem lakier bezbarwny matowy samochodowy, tylko boję się, że zniszczy malowaną powierzchnię i patynę jako że jest rozcieńczany nitro. Proszę o jakąś radę czym to pomalować na koniec żeby zabezpieczyć a nie zniszczyć tego co pod spodem.

Pozdrawiam.

RS11

Znany użytkownik
Reakcje
153 0 0
Możesz użyć lakiery wodorozcieńczalne np. Testors Dullcote, ale chyba jest ciężko dostępny w PL, albo Mr Hobby TopCoat (do wyboru połysk, satyna lub mat). Oba występują w spray'ach ładnie się nimi maluje i nie pozostawiają plam. W tym przypadku odradzam stosowania Vallejo matu bo da mydlaną/fioletową poświatę.

DarekW

Znany użytkownik
Reakcje
1.478 16 0
Możesz również użyć ModelMastera matowego ale trzeba go kłaść delikatnie. Jak pryśniesz za dużo da biały nalot. To samo jest z Pactrą

Karol K.

Znany użytkownik
Reakcje
70 0 0
Lakier samochodowy nie tyle co może rozpuścić twoją warstwę patyny co ma dość dużą ziarnistość (jeśli mówimy tu o sprayu) . Zależy to też od jakości lakieru i odległości od modelu przy nakładaniu. Ciężko to wyczuć. Poza tym śmierdzi jak cholera.

OP
OP
Lipaa

Lipaa

Aktywny użytkownik
Reakcje
2 0 0
Nie będę zakładał nowego tematu - zapytam tutaj.

Co robę źle??

Farba olejna z tubki rozcieńczona rozcieńczalnikiem ekstrakcyjnym nakładana na budę gagara z aero. Efekt mega dobry ale po wyschnięciu w momencie kiedy dotknę palcem schodzi to co pomalowałem. Tak samo jeżeli robię jakieś zacieki przy użyciu pędzelka. Oczywiście nie schodzi przy ot takim dotknięciu ale nie trzeba za mocno potrzeć żeby zeszło. Czy tak ma być czy coś skopałem bo wydawało mi się, że powinno się trzymać powierzchni pomalowanej bez dodatkowego zabezpieczania lakierem bezbarwnym?

Pozdrawiam

Piotr

Baldwin

Znany użytkownik
Reakcje
488 0 0
Jak do farby olejnej nie dodasz przyspieszacza to czas schnięcia minimum parę dni , niestety .
Poza tym takie efekty też dobrze się wykonuje farbami akrylowymi , dobrze jest czasami oderwać się od modelarstwa kolejowego i popatrzeć jak to robią na przykład na pancerce.
Filmów jest sporo i można podpatrzeć sporo triców tam stosowanych bo w zasadzie już wymyślono co i jak ubrudzić model .

Autor wątku Podobne wątki Forum Odpowiedzi Data
Techniki modelarskie 4