• Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Pytanie? z21 Roco - konfiguracja

zaba_h0

Nowy użytkownik
Reakcje
0 0 0
Witam! Czy mógłby mi ktoś z kolegów pomóc w konfiguracji routera TP-Link z zestawu startowego (biała centralka + router tp-link) który kupiłem kilka lat temu? Przez jakiś czas po zakupie wszystko działało ok ale zestaw przeleżał w szafie dłuższy czas a teraz gdy chcę go używać, pobrałem aplikacje na smartfony okazało się że aplikacja nie może się połączyć z routerem! Zresetowałem ustawienia routera i próbowałem wklepać nowe ustawienia według różnych porad internetowych ale nic z tego nie wychodzi - centralka milczy choć po podłączeniu do niej multi mausa czerwonego da się sterować lokami.

Marcub85

Aktywny użytkownik
Reakcje
301 8 1
Łączysz router przewodem z z21? Z tyłu jest 5 wyjść, Sprawdź które gniazdo używasz na routerze, nie używaj tego pojedynczego (chyba niebieskie) tylko to jedno z czterech wyjściowych (u mnie żółte). Kiedyś to mi właśnie utrudniło zabawę

OP
OP
Z

zaba_h0

Nowy użytkownik
Reakcje
0 0 0
Łączysz router przewodem z z21? Z tyłu jest 5 wyjść, Sprawdź które gniazdo używasz na routerze, nie używaj tego pojedynczego (chyba niebieskie) tylko to jedno z czterech wyjściowych (u mnie żółte). Kiedyś to mi właśnie utrudniło zabawę
Z połączeniami jest wszystko ok bo robiłem to wiele razy! Problemem jest brak połączenia między aplikacją Z21 na androida (ta stara z 2016 r i ta nowa 2022). Ustalam ręcznie adres IP routera w smartfonie na zalecany 192.168.0.111 i niby na tej starej apce połączenie świeci na zielono ale sama apka nie działa - zero połączenia z centralką a na tej nowej apce z 2022 brak połączenia z routerem. Udało mi się połączyć kablem przez laptopa i wgrać aktualizacje na Z21 Maintenance Tool jak mi doradził kolega Przemek i na tym koniec!

OP
OP
Z

zaba_h0

Nowy użytkownik
Reakcje
0 0 0
Z połączeniami jest wszystko ok bo robiłem to wiele razy! Problemem jest brak połączenia między aplikacją Z21 na androida (ta stara z 2016 r i ta nowa 2022). Ustalam ręcznie adres IP routera w smartfonie na zalecany 192.168.0.111 i niby na tej starej apce połączenie świeci na zielono ale sama apka nie działa - zero połączenia z centralką a na tej nowej apce z 2022 brak połączenia z routerem. Udało mi się połączyć kablem przez laptopa i wgrać aktualizacje na Z21 Maintenance Tool jak mi doradził kolega Przemek i na tym koniec!
Nowe odkrycie! Po podpięciu routera centralki kablem do domowego routera wi-fi (niebieskie gniazdo WLAN w routerze centralki), wszystkie apki Z21 ożyły! Po odpięciu od internetu znów umarły więc w czym problem?! Nic z tego nie rozumiem!

OP
OP
Z

zaba_h0

Nowy użytkownik
Reakcje
0 0 0
I tak chyba właśnie jest ale przecież zanim zresetowałem router tp-link z centralki na fabrycznych nastawach nie musiałem mieć dostępu do internetu i wszystko chodziło! Panowie - mogę jeszcze raz zresetować ten router centralki i może by mi ktoś podał jak chłopu na rowie jak mam go skonfigurować żeby to chodziło! Please! Na naklejce centralki z21 jest podane IP 192.168.0.111 i to jest chyba jakiś punkt wyjścia!

Kamilb

Znany użytkownik
Producent
Reakcje
1.466 39 7
I tak chyba właśnie jest ale przecież zanim zresetowałem router tp-link z centralki na fabrycznych nastawach nie musiałem mieć dostępu do internetu i wszystko chodziło! Panowie - mogę jeszcze raz zresetować ten router centralki i może by mi ktoś podał jak chłopu na rowie jak mam go skonfigurować żeby to chodziło! Please! Na naklejce centralki z21 jest podane IP 192.168.0.111 i to jest chyba jakiś punkt wyjścia!
Router dowolny może być, nie musi być z zestawu.
W konfiguracji ethernet ustaw podsieć 0 (adresy 192.168.0.1-255), z21 chyba ma statyczny adres więc to tyle.
Dalej telefonem łączysz się z wifi tego routera, lub łączysz ruter z siecią domowa (np gniazdko wan). W tym drugim przypadku upewnij się, że adres 0.111 jest wolny. Można to zrobić z PC lub telefonu (apka fing na przykład - odnajdzie też centralkę, więc upewnisz się, że masz połączenie).

Reakcje
15 1 0
Witam, podepnę sie do tematu. Problem mam ten sam co powyzej, ale to pikuś. Czy ktos z Kolegów moze mi powiedziec czemu czarna Z21 nie czyta mi żadnych ustawien dekoderów (kazdego producenta) poza czytaniem adresu lokomotywy? Jak chcę zczytać cokolwiek to nie widzi dekodera albo wywala błąd, ze nie moze odczytać danego CV. Jakaś magia, centralka kupiona jako nowa. Stary Lenz bez problemu czyta i ustawia a ta czarna franca nie chce, nie wiem co robic ale chyba pójdzie na reklamację.

Autor wątku Podobne wątki Forum Odpowiedzi Data
Mam pytanie 6
Mam pytanie 10
Mam pytanie 18
Mam pytanie 3
Mam pytanie 3