• Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Z21 - konfiguracja kilku lokomotyw

trzebrob

Nowy użytkownik
Reakcje
0 0 0
Cześć,

Jestem nowy na forum. Postanowiłem napisać, gdyż nie mogę poradzić sobie z konfiguracją kilku lokomotyw w Z21.
Mam Z21 i do obsługi używam IPhone. Chcę skonfigurować 3 lokomotywy. Wczoraj udałem się do sklepu po informacje. Na ich podstawie próbowałem dokonać ustawienia i niestety się nie udało.

Po przestudiowaniu kilku forów udało mi się w jakiś sposób skonfigurować 1 lokomotywę. Druga jeździ w trybie domyślnym. Trzecia przestała działać - chyba coś przestawiłem.

Ustawiłem wszystkie lokomotywy w Settings i nadałem im odrębne numery 42,43,45.
Następnie wszedłem w Programming.

Postawiłem 1 lokomotywę na torze. Wszedłem w opcje Program Address. W polu Active Address wpisałem numer lokomotywy - czyli 42. Wcisnąłem Program i lokomotywa zazgrzytała cicho.
Potem wszedłem w Program Track . Wpisałem Cv-Number - 1, CV Value - wpisałem 42 numer lokomotywy i wcisnąłem Program. Potem wszedłem w Program on Main - wpisałem loco adres 42, CV Number - 1 i CV Value 42. Przycisk Program nie działa, nie wiem czy tak tu jest. Wpisałem dane i wyszedłem. Okazało się, ze lokomotywa zadziałała.

To było po wielu próbach wpisywania różnych danych w poszczególnych opcjach. Niestety nie udało mi się nic więcej. Nie wiem jak to zrobić.
Czy ktoś z Was mógłby mi pomóc i wytłumaczyć krok po kroku proces konfiguracji kilku lokomotyw w Z21? Jak to się robi.
Będę bardzo wdzięczny.

Dziękuję

Pozdrawiam
Robert

Marcub85

Aktywny użytkownik
Reakcje
302 8 1
Cześć.
Skoro lok zazgrzytal to znaczy że coś tam jednak zaprogramowales. Program on main to programowanie na torze głównym (wZ21 -ale w z21 juz nie) masz programowanie na drugim dodatkowym torze. Wydaje mi się ze robisz to po dwa razy, niepotrzebnie.
Powinienes zrobić tak:
Stawiasz jeden lok na tor. W program on main dajesz: lok adres np. =42 potem cv =1 i cv Value tez= 42. Każde programowanie to lekki ruch silnika loka. Zdejmujesz - stawiasz następny lok. Adres =43, cv =1 Value =43
Sprawdź i daj znać.

Reakcje
56 1 2
WITAM .
Szukam przyczyny , postawiłem loka na szynach ma wszystko dzwięki, E1 , wszystko śmiga :
ale : jak daje na 70 prędkość jedzie 10 km /godz i szarpie , właczyłem raz na kilka sekund motorole , i od tamtej pory lok jedzie jak porabany, sorry- czy możliwe ze kondensator wysiadł lub inny układ a może zle zaprogramowałem na nowo Lok??? po programowaniu nie otrzymałem info. o błedzie . ???? Czy dostanę jakąś radę co robić , zaraz podmienie jeszcze loka na torach i zobaczę czy tez jest taki problem .

Autor wątku Podobne wątki Forum Odpowiedzi Data
DCC 21
DCC 1
DCC 5
DCC 8
DCC 6