• Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Z której epoki jest model?

EC45

Znany użytkownik
Reakcje
67 2 10
Czy coś bliżej wiadomo o ET22-259 ? Czy faktycznie będzie to lokomotywa wrocławska i będzie z epoki IV czy jednak przełom IV/V ?

Andrzej Harassek

Moderator For Prawdziwa Kolej Koleje Innych Krajów
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
13.429 552 30
A czy coś bliżej wiadomo o ET22-259 ? Czy faktycznie będzie to lokomotywa wrocławska i będzie z epoki IV czy jednak przełom IV/V ?
A jaka jest różnica między epoką IV a IV/V, jeżeli wiadomo, że ma mieć żółte czoła? Przynajmniej takie zdjęcia oryginałów pokazywano jako wzór modelu.

garou

Znany użytkownik
Reakcje
4.984 447 99
Raczej IV/V, przydział Łódź Olechów :)
A skąd ta pewność? Jak dla mnie równie dobrze może to być MD Wrocław Brochów.
Co prawda żółte czoła na lokomotywach pojawiać się zaczęły na w 1988 roku, a więc w zasadzie w epoce IVc, nie wiem jednak jak z tym egzemplarzem było. Takie malowanie mogła już owszem - mieć w epoce IVc - wówczas Łódź Olechów, jeśli jednak przydział byłby Wrocław Brochów, to wtedy Va (bo ten przydział był od roku 199x chyba).
[DOUBLEPOST=1498456883,1498456409][/DOUBLEPOST]
A jaka jest różnica między epoką IV a IV/V, jeżeli wiadomo, że ma mieć żółte czoła? Przynajmniej takie zdjęcia oryginałów pokazywano jako wzór modelu.
Z tymi przełomami epok to ja też do końca nie mam pewności jak jest, bo z jednej strony czytamy iż (idąc za http://wiki.gbbkolejka.pl/tiki-index.php?page=Polskie+epoki+modelarskie+NEM+825PL ):

Cytat:

V epoka (1989- ) - charakterystyka
Kryzys i restrukturyzacja PKP. Wyhamowanie inwestycji kolejowych. Przystosowanie linii kolejowych do zwiększenia prędkości. pojawienie się operatorów prywatnych na sieci PKP.
Va (1989-2001)
Wprowadzenie nowych zasad malowania wagonów pasażerskich PKP. Malowanie czół lokomotyw na żółto. Powstanie Lubuskiej Kolei Regionalnej. Pierwsze pociągi EC i IC. Zakończenie obsługi planowej trakcją parową (z wyjątkiem węzła wolsztyńskiego). Budowa pierwszych wagonów pasażerskich polskiej konstrukcji według standardu UIC-Z1. Nowe polskie konstrukcje autobusów szynowych.

Koniec Cytatu.

....a wiem, że np. żółte czoła wprowadzać zaczęto już w wakacje 1988 roku, czyli w zasadzie w epoce IVc. Jeśli więc lokomotywa by miała żółte czoło i datę rewizji jeszcze na rok 1988, to która to byłaby epoka? IVc czy Va?

Ja myślę jednak, że trzeba by było przyjąć wg. daty. Jeśli 1988 to IVc, a jak 1989 to Va.

PS. Po wypadku w Bytomiu Odrzańskim decyzją dyrektora generalnego PKP z dnia 21 lipca 1988 nakazano malowanie czół lokomotyw na żółto, a więc decyzja zapadła w epoce IVc (okres 'żółtych czół' od 21 lipca 1988 r. do 31 grudnia 1988 r. to jeszcze epoka IVc). Ja na ten czas tak sobie kalkuluję, chyba, że ktoś mnie poprawi.

Ostatnio edytowane:

Andrzej Harassek

Moderator For Prawdziwa Kolej Koleje Innych Krajów
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
13.429 552 30
Kolejna, jak dla mnie trochę bezsensowna, dyskusja na temat granicy między epokami. Przecież to powinno być oczywiste dla każdego (chciałoby się powiedzieć: rozsądnego), że nie da się ustalić, iż kolejna epoka modelarska rozpoczęła się o północy z dnia X na dzień Y, nawet, jeśli jest to północ w noc sylwestrową roku, np. 1988.

garou

Znany użytkownik
Reakcje
4.984 447 99
...czyli w zasadzie z tego co kolega Andrzej Harassek napisał, nie ma co tu się za bardzo zastanawiać, bo przejścia pomiędzy epokami są tak naprawdę jak by to powiedzieć - płynne - i w pewnym sensie jedna epoka zazębia się z druga w jakimś tam przedziale czasowym. I tego się chyba trzeba trzymać :D

OP
OP
EC45

EC45

Znany użytkownik
Reakcje
67 2 10
Właściwie epoka mnie interesuje jedynie z uwagi na przydział. Też przesadnie nie zwracam uwagi na ten podział epok pilnując jedynie aby oznaczenia zestawionych wagonów były w miarę rzeczywiste.

Autor wątku Podobne wątki Forum Odpowiedzi Data
Tabor 130
Tabor 1
K
Tabor 2
Tabor 0
Tabor 1