Czy Clayton SN61-183 jest czynny? Można się nim przejechać w ramach jakiejś imprezy?
W teorii jechałem na 65-lat lokomotywowni na Wzgórzu... Byłem święcie przekonany, że wystawa jest z TYM powiązana, a tu wielkie zdziwienie - arena kilka kilometrów dalej, na tetenie szopy też były makiety, ale zabrakło mi czasu aby wszystko zaliczyć (6h autem w jedną stronę, to czas na miejscu) ograniczony bardzo. Co do samego claytona slrawa wygląda tak, odmalowali w czynie społecznym i coś tam porobili aby chodził. Naprawy P5 dalej mu nie wykonali z tego co wiem, więc spekuluję że dwa wczorajsze przejazdy (pierwszy z marszałkiem i dygnitarzami matki partii, drugi dla zwykłego ludu pracującegl) odbyły się na zasadzie "wyjątku"/przesyłki nadzwyczajnej - jednorazowego pozwolenia na dwa kursy. Choć skrycie liczę na to, że marszałek województwa sypnął kasę i "na papierze" wykonano mu naprawę (głupie nadzieje).
A co do wystawy... ciekawe miejsce, nie było tłoku co najważniejsze. Jedyne złudne wrażenie, że było troszkę ciemno, ale ostatecznie lepiej tak, niż by halogeny miały walić po oczach.