• Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Impreza Wystawa makiet kolejowych, 27-28.04.2024, Reda

Dominik

Znany użytkownik
FREMO Polska
NAMR
Reakcje
366 17 0
W ostatni weekend kwietnia w Fabryce Kultury w Redzie, odbędzie się druga Międzynarodowa Wystawa Realistycznych Makiet Kolejowych.
Prezentować swoje prace będą modelarze z Polski oraz Niemiec. Więcej szczegółów pod linkami poniżej.

Strona www Fabryki Kultury:
Wystawa realistycznych makiet kolejowych - FABRYKA KULTURY REDA

Kanał Youtube grupy PMMH0:

Serdecznie Zapraszamy.

Maciek Wójcik

Znany użytkownik
Reakcje
1.183 135 15
Dobra, to może zacznę ja....

II Wystawa Makiet Kolejowych w Redzie wypadła w ostatni weekend kwietnia, odbywa się w murach redzkiej Fabryki Kultury, położonej nieopodal tutejszego kompleksu MOSiR. Na wystawę składa się 15 makiet kolejowych, zarówno polskich modelarzy, jak i niemieckich oraz dwa warsztaty, jeden prowadzony przez Pawła Kooba, modelarza z SKMK i drugi połączony z prezentacją mikromakiety, którego gospodarzem jest Matthias Mickei z Klubu Guben.

Starałem się sfotografować wszystkie makiety, jakie były obecne na wystawie, nie mniej jednak do postu wybiorę kilka, które moim zdaniem sprawiły naprawdę dobre wrażenie.

Prezentację otworzy Stiller Winkel autorstwa Ingo Scholza. Makieta chyba znana każdemu, ja jednak zobaczyłem ją pierwszy raz na żywo. Ogromne wrażenie wywarło na mnie to, że na niewielkim kawałku można mieć rozbudowany układ torowy, a przy tym nieźle się bawić. Kiedy przybyłem na miejsce, właśnie trwały manewry związane z obsługą bocznicy magazynu. Wagon, który został podstawiony, przybył z pociągiem towarowo-osobowym prowadzonym przez lokomotywę 110 056-9.

StillerWinker_Scholz_1.jpg

Trzy pociągi były obsługiwane przez lokomotywy: 114 660-4, wyżej wspomnianą 110 oraz 106 999-6. Warto zwrócić uwagę na świetnie zwaloryzowany tabor, od którego ciężko było odwrócić wzrok.

StillerWinker_Scholz_2.jpg

StillerWinker_Scholz_3.jpg

Dodatkowym atutem wystawy były elementy prezentacyjne w różnych stopniach wykończenia. Ingo pokazał, w jaki sposób zostały wykonane poszczególne elementy jego dzieła.

StillerWinker_Scholz_4.jpg

StillerWinker_Scholz_5.jpg
StillerWinker_Scholz_6.jpg
StillerWinker_Scholz_7.jpg

Podsumowując - prezentacja Ingo Scholza powinna być wzorem dla naszych wystaw. Zdjęcia, które są wrzucane do folderów dołączanych do dokumentacji w żaden sposób nie oddadzą efektu czy procesu twórczego jak odpowiednio spreparowane fragmenty makiety.

dgajus

Moderator Grupy SKMK
SKMK
Reakcje
3.801 42 1
Nie było czasu na fotografowanie, zatem kilka kadrów "strzelonych na szybko".

Załączniki

Pd5

Znany użytkownik
Reakcje
2.102 24 8
To ja też coś dołożę, bo impreza była kameralna, ale swietnie zorganizowana i warto było ją odwiedzić. Na mnie największe wrażenie zrobiła makieta wąskotorowa w klimacie dawnego NRD "Na wąskich torach przez Reichsbahnland". Dużo detali i tło zrobiły klimat.

IMG_2501.jpeg
IMG_2514.jpeg
IMG_2513.jpeg
IMG_2511.jpeg
IMG_2510.jpeg
IMG_2506.jpeg
IMG_2505.jpeg
IMG_2502.jpeg
IMG_2501.jpeg

Pd5

Znany użytkownik
Reakcje
2.102 24 8
Klimat tej makiety był rzeczywiście niesamowity, dużo różnych szczegółów, których nie oddają zdjęcia. Działająca maszyna parowa w fabryce, oświetlenie, spawający przy warsztacie itp … do tego właściciel dawał każdemu zainteresowanemu oglądaczowi opis i było ok ;) Poniżej jeszcze kilka dodatkowych zdjęć tej makiety i innych.

IMG_2504.jpeg
IMG_2507.jpeg
IMG_2508.jpeg
IMG_2509.jpeg
IMG_2531.jpeg
IMG_2534.jpeg
IMG_2552.jpeg
IMG_2553.jpeg