• Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Poradnik Wymiana płytki w SM42 pod dekoder plux22

kdam

Aktywny użytkownik
Reakcje
83 2 0
Fajnie, że pokazałeś jak wylutować rezystor. Ja robiąc 3 stonki przy pierwszej wylutowałem pad lutowniczy niestety, naprawiłem jakimś toksycznym markerem do odnawiania padów na PCB, ale można tego uniknąć. Temperatura nie może być za wysoka - u mnie 370 st. było okej, i za pierwszym razem podważyłem lekko ten rezystor jak się ruszał, co urwało pad, następnie już tego nie robiłem i podgrzewałem cały rezystor trochę z lewej, trochę z prawej aż zaczął się ślizgać i można go było lekko ściągnąć.

OP
OP
M

MateuszS

Aktywny użytkownik
Reakcje
349 58 2
Fajnie, że pokazałeś jak wylutować rezystor. Ja robiąc 3 stonki przy pierwszej wylutowałem pad lutowniczy niestety, naprawiłem jakimś toksycznym markerem do odnawiania padów na PCB, ale można tego uniknąć. Temperatura nie może być za wysoka - u mnie 370 st. było okej, i za pierwszym razem podważyłem lekko ten rezystor jak się ruszał, co urwało pad, następnie już tego nie robiłem i podgrzewałem cały rezystor trochę z lewej, trochę z prawej aż zaczął się ślizgać i można go było lekko ściągnąć.
Ja ustawiam 270 stopni na stacji lutowniczej, jak jest dobry grot o dobrej przewodności cieplnej to styka do SMD, no i topnik ważny. Jak na filmie widać szerokość grota łapie cały rezystor. Za wysoka temperatura powoduje "odklejanie" ścieżek od pcb.

OP
OP
M

MateuszS

Aktywny użytkownik
Reakcje
349 58 2
Jeszcze kwestia urwanych padów lutowniczych.
To jest do naprawienia ale potrzeba reperaturek do padów, solder maski, cienkiego drucika bez izolacji, mikroskopu i umiejętności przy tak małych ścieżkach. Zakup tego nie jest opłacalny dla jednej płytki pcb.

Autor wątku Podobne wątki Forum Odpowiedzi Data
DCC 9
DCC 3
DCC 10