• Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Wykończenie ścianek czołowych segmentu szpachlówką?

14D40

Znany użytkownik
Producent
Reakcje
361 10 1
Witam Szanownych Forumowiczów.

Kieruję do Was pytanie w takiej kwestii: otóż czy warto wykończyć ścianki czołowe segmentu/modułu szpachlówką akrylową lub emulsyjną? Orientuje się ktoś jaka jest trwałość takiego pokrycia w obliczu łączenia/rozłączania segmentów?

Pozdrawiam, Kamil

OP
OP
14D40

14D40

Znany użytkownik
Producent
Reakcje
361 10 1
Goły styropian. Uksztatowanie terenu na przekroju skłania mnie ku wyszpachlowaniu całości, bez żadnych sklejek, tylko nie wiem czy warstwa szpachlówki nie będzie zbyt słaba. Ostatecznie przyjmuję sklejkę gr. 3-4 mm, aby dobrze w niej wyciąć zarys terenu. Musi to jakoś estetycznie wszystko wyglądać.

Zbyszek

Znany użytkownik
Reakcje
955 79 5
Wytrzymałość mechaniczna żadna, daj sobie chłopie spokój :!: Pooglądaj jak robią skrzynki inni, tu czy na MarteLLu. Skrzyneczka ze sklejki minimum 10 mm i profil terenu wycięty wyrzynarką.

Reakcje
0 0 0
Kamil Kopera napisał(a):
Goły styropian.
To nie przejdzie.
Jeżeli masz twardy styropian to już lepiej - można go okleić sklejką.
Podobną metodą robię swoje moduły tyle że podstawą jest twardszy - styrodur. Profile ze sklejki 10mm, boczki - sklejka 4 mm.

chf

Nowy użytkownik
Reakcje
0 0 0
Oklej sklejką . Po latach użytkowania modułów powstaną wgniecenia lub spękania lub nawet ubytki szpachlówki. Takie rozwiązanie jest niewskazane.

Paweł

Aktywny użytkownik
KKMK
Reakcje
34 0 0
Jeśli chcesz łączyć się z innymi to zastosuj 10mm lub więcej bo 3 mm prędzej czy później się wygnie. Zobacz jak to jest u mnie - oprócz funkcji łączenia sklejka trzyma także płytę wiórową, na której położony jest korek i tor oraz całą konstrukcję modułu. Nie są to złośliwości, ale dobre rady :!:

Załączniki