• Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

wybetonowane torowisko

jpyt

Aktywny użytkownik
Reakcje
3 0 0
Na początek przepraszam, że wklejam nie swoje zdjęcie, ale muszę jakoś wytłumaczyć o co mi chodzi.Planuję na makiecie starą nieczynną bocznicę z zardzewiałymi lokmotywami. Wybetonowaną. Zarówno po bokach, jak i pomiędzy szynami. Jak to zrozrobić? Karton cięty laserem na kształt płyt betonowych? A może wylewać gips i spękać go? Robił ktoś coś takiego? No i co z rozjazdem? Tam środek musi pozostać pusty? Do którego momentu można betonować? A może całkowicie inna technika?
236c14bc8ebe1da4a1e7df7a98cefd22_6_19_0.jpg

DarekW

Znany użytkownik
Reakcje
1.522 18 0
Ja używałem cięty laserem karton. Jeśli będziesz chciał jeździć po tej bocznicy, uważaj na bliskość wklejania elementów kartonu przy szynach. Jak zrobisz za blisko będziesz miał problemy z przejazdem taboru. Karton reaguje na wilgoć i potrafi się rozejść, podnieść i jak koło lokomotywy na niego wjedzie traci ona zasilanie.
b4.JPG

OP
OP
jpyt

jpyt

Aktywny użytkownik
Reakcje
3 0 0
Cześć. Wrzuć zbliżenie. Jak daleko dojeżdżałeś z kartonem?
Kleiłeś bezp do podkładów? Czy wyżej? Daj zbliżenie rozjazdu.

Kedar

Użytkownik
Reakcje
29 0 0
W rozjazdach z reguły nie były kładzione płyty betonowe docinane na wymiar, tylko stosowane inne wypełnienia (polbruk, kostka) jak na zdjęciach poniżej. Nie mam zdjęć z trzeciego placu, który jest nowszy i tam już jest wypełnienie płytami betonowymi.
Zdjęcie1327.jpg Zdjęcie1365.jpg

Autor wątku Podobne wątki Forum Odpowiedzi Data
Techniki modelarskie 9