• Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Pytanie? Wybór rozstawu na makiecie.

WrocT

Znany użytkownik
Reakcje
343 38 1
(no prawie, jednak nawet wersje na 1000mm różnią się od tego co mamy w Polsce)
A coś więcej o tych różnicach? Ta lokomotywa na początek musi wystarczać bo i transportery pociągnie i wagony osobowe. Dwa ciekawe wątki na forum o wagonach wąskotorowych
- Bxhpi (A20DP) w H0e https://forum.modelarstwo.info/threads/bxhpi-a20dp-w-h0e.54188/#post-1145082
- Tw6x1000 https://forum.modelarstwo.info/threads/transportery-wąskotorowe.49147/#post-896129

Harry Potter

Znany użytkownik
Reakcje
3.118 81 12
@Zvolak (@Zv) zrobił "Lisewski" wagon motorowy MBd1-130. Nie przypominam sobie innego...
Kiedyś śledzilem jego wątki, bo poziom wykonania i jego zaawansowanie techniczne byly naprawde mega i pamiętam, ze pojawiła się jakaś relacja z Mbxd2... tylko już nie pamiętam czy finalnie zaprezentował gotowy prototyp czy nie...
W międzyczasie były ze dwie czy trzy reformy na forum i coś mogło w czeluściach internetów zaginąć...

Pozdr,...

ps. sorki za oftop...

daromaro

Znany użytkownik
Donator forum
Reakcje
2.074 131 86
Mbdx1-135 made by @Zvolak/ @Zv. No widać, że nie do końca pamiętałem numer jaki wziął na 'tapetę". Ale jest watek - nie zaginął.
Jeszcze jest projekt (wciąż otwart) "Mz322". dzisiaj jest trochę więcej możliwości niż w 2017 roku...

Ostatnio edytowane:
OP
OP
K

Kedar

Użytkownik
Reakcje
40 0 0
Dzięki dalszemu przeszukiwaniu różnorodnych stron związanych z Pomorskimi Kolejami udało mi się nawiązać kontakt z panem Wojciechem, który po prostu wysłał mi skan schematu stacji Kantreck jeszcze sprzed II Wojny. Oczywiście jest trochę różnic, przede wszystkim linia 401 jest jeszcze jednotorowa i jest tutaj mijanka, ale co mnie bardzo zaciekawiło, to splot torów przy rampie. Więc historycznie był tam splot 1435/1000 mm.

Edit: Chyba że źle rozumiem zapis "ubergabegleis" na planie. I wygląda jakby oba rozstawy (normalny linią ciągłą i wąski przerywaną) Właśnie w tym miejscu nachodziły na siebie. Proszę mnie poprawić jeśli się mylę.

Udostępniam fragment planu, bo nie wiem w sumie czy obraz *.jpeg o wielkości prawie 5MB doda się bez utraty jakości.
Łoźnica plan zrzut.png

Andrzej Harassek

Moderator For Prawdziwa Kolej Koleje Innych Krajów
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
13.718 564 30
Chyba że źle rozumiem zapis "ubergabegleis" na planie. I wygląda jakby oba rozstawy (normalny linią ciągłą i wąski przerywaną) Właśnie w tym miejscu nachodziły na siebie. Proszę mnie poprawić jeśli się mylę.
Übergabegleis (nie: ubergabegleis) oznacza tor przejściowy, przekładkowy, słowa tego używa się głównie do kreślenia toru, jaki w naszej terminologii nazywa się torem zdawczo-odbiorczym. Ale może to też oznaczać tor przestawczy, np. do wymiany zestawów kołowych lub wózków między torami o różnej szerokości. W tym konkretnym wypadku obstawiałbym, że chodzi o rampę do wstawiania wagonów normalnotorowych na rolboki lub na transportery wąskotorowe, a nie o splot torów o różnej szerokości. Nie bardzo widzę sens i potrzebę stosowania tam splotu.

OP
OP
K

Kedar

Użytkownik
Reakcje
40 0 0
Nie mam Umlautów na swojej klawiaturze w komputerze.

W tym konkretnym wypadku obstawiałbym, że chodzi o rampę do wstawiania wagonów normalnotorowych na rolboki lub na transportery wąskotorowe, a nie o splot torów o różnej szerokości. Nie bardzo widzę sens i potrzebę stosowania tam splotu.
Tak przyjrzałem się dokładniej i to co myślałem że jest w tym miejscu torem o normalnym rozstawie, wcale torem nie jest. Więc ta grubsza linia która jest styczna z przerywaną oznaczającą tor wąski jest czymś innym. Ale co to jest dokładnie to nie wiem. Granica działki? Nie umiem jeszcze czytać tak starych planów (ten jest z 1938 roku) ale trochę spróbuję się podszkolić. A i analizując ten plan nie wygląda aby była tam rampa do załadunku wagonów normalnych na rollbocki. Zapadnia transporterowa w PRL znajdowała się w innym miejscu niż ten tor opisany Übergabegleis.

Kolej na pomorzu zachodnim 1945 - 1999, Jerzy M. Kosacki, rok wydania 1999;
Koleje wąskotorowe na Pomorzu Zachodnim, Ryszard Burzykowski, rok wydania 2019;
Wąskotorowe wagony spalinowe w Polsce, Bogdan Pokropiński, rok wydania 2020;
Parowozy wąskotorowe produkcji polskiej, Bogdan Pokropiński, rok wydania 2020;
Kolej grójecka, Bogdan Pokropiński, rok wydania 2021;
Koleje cukrownicze na Pomorzu Zachodnim, Ryszard Burzykowski, rok wydania 2024
Dziękuję za polecenie książek. Część z nich znam, jedna jest dla mnie nowością (nie śledzę na co dzień wydawnictw związanych z koleją, dlatego jestem trochę zaskoczony pozycją z 2024 roku).

Ale udało mi się dogadać z kimś kto ma na sprzedaż niemiecką książkę Eisenbahnen in Pommern. W sobotę będę już ją posiadać.

Ostatnio edytowane:

piotr66

Znany użytkownik
Producent
Reakcje
1.971 32 2
MBxd2 miał kiedyś w planach @piotr66. Miał to być kit wzorowany na czeskich kitach SDV Model. Ale jak na razie cisza w tym temacie...
MBxd2 jest nadal w planach :) Miałem zamiar zrobić na niego formę wtryskową i pewnie wrócę do niego, wydaje mi się że byłby do dobry model na większą serię też jako kity, duże firmy raczej się na nie na razie nie rzucą więc ryzyko niewielkie.