• Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

H0 (1:87) Wybór lokomotywowni i obrotnicy

Reakcje
8 0 0
Planuję zakup lokomotywowni i obrotnicy, chciałbym zasięgnąć języka, jaki produkt (firmę) polecacie?

Lokomotywownia
  1. Fleischmann 6476
  2. Faller 120175 / 120176 / 120177
  3. Kibri 39312 / 39452
  4. Vollmer 5754/5758
Obrotnica
  1. Märklin 7286
  2. Fleischmann 6154
  3. Fleischmann 6152
  4. Roco Line 42615
Chodzi mi głównie o relacje jakość / cena / funkcjonalność.

Mateusz B

Moderator Grupy KKMK
Zespół forum
KKMK
H0e
Reakcje
330 2 0
Jeśli chodzi o obrotnice to Marklina chyba możesz odrzucić, tory zasilane prądem przemiennym ;)
Fleischmann i Roco są ogólnie polecane
Lokomotywownię Kibri możesz odrzucić, podobno kiepskie jakościowo, choć chyba ostatnio przenieśli fabrykę?

Reakcje
4 3 0
Kibri nie jest już produkowana i możesz mieć problem z uzupełnieniem, rozbudową, jest też mała, Marklin odpada. Najlepszy wybór to Fleischmann, kilka dni temu ktoś kupił właśnie dwie lokomotywownie czyli 6 stanowisk, obrotnice i tory zjazdowe - jest bardzo zadowolony, czyli wszystko do siebie pasuje bez sztukowania.

OP
OP
Kshyhoo
Reakcje
8 0 0
Też dochodzę do takich wniosków, choć martwi mnie cena.
W takim wypadku mam pytanie: ma ktoś rzut, plan, choćby szkic wymiarów lokomotywowni Fleischmann 6476 i obrotnicy Fleischmann 6152? Chciałbym sobie rozplanować moduł.

Rutek

Aktywny użytkownik
Reakcje
4 0 0
Ja mam tą szopę Kibri i nie narzekam na montaż. Tyle że moja ma numer kat 9452 "Ottbergen", bo to co kolega wkleił to chyba była wersja limitowanaimitująca zakłady naprawcze. Poza tym jest opcja wydłużenia stanowisk (tak żeby Kriegsloki się mieściły - tylko że wtedy jest różnica w odcieniu plastiku (więc trzeba malować cegłę). Bonusem jest to że Kibri się nie klei tylko wszystko jest na zatrzaski.

Autor wątku Podobne wątki Forum Odpowiedzi Data
Planuję 6
Planuję 8