• Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Wolsztyn

Izone

Użytkownik
Reakcje
0 0 0
Ja donosi strona parowozy.com.pl na wnisek PR na okres wakacji zawiesza się pociagi planowe z parowozami do Poznani. Widac głupota betonu niezna granic ... Srodek wakacji .. :devil: :shock: :eek:

Ty2-911

Użytkownik
Reakcje
11 0 0
gbbsoft napisał(a):
No właśnie... obsługa idzie na urlop...
O jakim urlopie Ty piszesz ??? Ileż musiałoby być zaległych tych urlopów, żeby parowozy na lini Wolsztyn - Poznań stanęły na CZTERY MIESIĄCE !!!
A poza tym wyraźnie napisane jest: "Na wniosek PKP PR", a nie na wniosek maszynistów !!!

OP
OP
I

Izone

Użytkownik
Reakcje
0 0 0
To nie jest zwykła przerwa wakacyjna jak było do tej pory .... Z reszta od dawna na to sie zanosiło z zwiazku z powstaniem Kolei Wielkopolskich ....

Ariel Ciechańsk

Znany użytkownik
Reakcje
281 3 0
Ty2-911 i Izone, czy musicie wszystkie fora zalewać swoją anty-pkpowską frustracją?? Miejsce parowozów jest w muzeum a nie w codziennym rozkładowym ruchu....

S

Sebastian

Gość
Ariel Ciechańsk napisał(a):
Ty2-911 i Izone, czy musicie wszystkie fora zalewać swoją anty-pkpowską frustracją?? Miejsce parowozów jest w muzeum a nie w codziennym rozkładowym ruchu....
A tobie co parowozy w codziennym rozkładowym ruchu przeszkadzają? Widziałeś je kiedykolwiek na szlaku, czy tylko w skierniewickim skansenie?

Ariel Ciechańsk

Znany użytkownik
Reakcje
281 3 0
Sebastian napisał(a):
A tobie co parowozy w codziennym rozkładowym ruchu przeszkadzają?
Bo to jest zarzynanie maszyn nie mające nic wspólnego z prawidłową eksploatacją. Chciałby, żeby za 5 czy 10 lat w Polsce jeszcze zachowano jakieś czynne maszyny...

Sebastian napisał(a):
Widziałeś je kiedykolwiek na szlaku, czy tylko w skierniewickim skansenie?
Zdziwi Cię to zapewne bardzo mocno - widywałem w Skierniewicach czynne parowozy na długo nim stały się one skansenem...

M.Smoczkiewicz

Użytkownik
KKMK
Reakcje
0 0 0
Pan Ariel Ciechańsk napisał
"Bo to jest zarzynanie maszyn nie mające nic wspólnego z prawidłową eksploatacją. Chciałby, żeby za 5 czy 10 lat w Polsce jeszcze zachowano jakieś czynne maszyny... "

Trudno się z Panem zgodzić - maszyna nie będąca w eksploatacji winna być zakonserwowana, opróżniona z węgla i wody (kocioł też). Przywrócenie takiej maszyny do eksploatacji (z okazji jednorazowego przejazdu na odległość 40-60 km) to ogromna praca - to byłoby ogromne marnotrawstwo.
Jechał Pan kiedys trasą z Poznania do Wolsztyna? Miałem ostatnio przyjemność spełnienia swego marzenia i jechałem tą trasą w składzie za Ol49-69 - nie miało to nic wspólnego z "zarzynaniem maszyny". A jest niepodważalnym walorem turystycznym Wielkopolski, choć prześwietnych zabytków i pamiątek walki o Polskość tych ziem tam nie brakuje, co stwierdziłem spacerując ulicami Poznania (zachwycony jestem szacunkiem Poznaniaków do naszej, Polskiej historii !!)

Ariel Ciechańsk

Znany użytkownik
Reakcje
281 3 0
M.Smoczkiewicz napisał(a):
Trudno się z Panem zgodzić - maszyna nie będąca w eksploatacji winna być zakonserwowana, opróżniona z węgla i wody (kocioł też). Przywrócenie takiej maszyny do eksploatacji (z okazji jednorazowego przejazdu na odległość 40-60 km) to ogromna praca - to byłoby ogromne marnotrawstwo.
A kto mówi o trwałym wyłączaniu z eksploatacji - chodzi o jej ograniczenie do ruchu turystycznego.

Jechał Pan kiedys trasą z Poznania do Wolsztyna? Miałem ostatnio przyjemność spełnienia swego marzenia i jechałem tą trasą w składzie za Ol49-69 - nie miało to nic wspólnego z "zarzynaniem maszyny".
Widocznie angielski "turysta" akurat był dobrze przygotowany do jazdy. Natomiast zastanawiam się, o czym w takim razie świadczą nierówne wydechy, parowanie czym się da czy "klekotanie" parowozów.

M.Smoczkiewicz

Użytkownik
KKMK
Reakcje
0 0 0
Pan Ariel Ciechańsk napisał:
"Natomiast zastanawiam się, o czym w takim razie świadczą nierówne wydechy, parowanie czym się da czy "klekotanie" parowozów."

Wiekiem, niestety, wiekiem...!!

Taki mały tendrzaczek, dwakroć starszy, który przybył do Polski z Anglii na dwuletnie " wakacje " ( a może "hufce pracy" - moje pokolenie wie co to znaczy) - został tam przez dobrze sytuowaną grupę zapaleńców odbudowany ogromnym nakładem sił i środków - ale ich na to stać!!
Eksploatacja kotłów (nawet tych w parowozach) to wyścig ekonomii z korozją, urządzenie do generowania pieniędzy (poprzez przewozy towarów i ludzi) powinno stale pracować, szczególnie jeśli są to "turystyczne żniwa". I w odpowiednim czasie remontować!
Ale zarządzanie tym przedsiebiorstwem leży w innych rękach....

Ariel Ciechańsk

Znany użytkownik
Reakcje
281 3 0
Wiekiem, niestety, wiekiem...!!
I tu jest chyba sedno sprawy. Drugim jest to, jakie środki ma do dyspozycji właściciel parowozu. Dlatego ja osobiście uważam, że trzeba skończyć z mitem "jedynej czynnej parowozowni w Europie" i przekształcić Wolsztyn w muzeum z prawdziwego zdarzenia, gdzie np. w weekendy będzie można w sezonie przejechać się epokowym składem turystycznym, a nie planowym pociągiem z udręczonymi ciągłym widokiem parowozu "tutersami".

Ty2-911

Użytkownik
Reakcje
11 0 0

JAKIE WSZYSTKIE FORA ?!?!?!?!?!?!?!?!? Na pisałem to tylko na tym forum i na "Parowozy z Wolsztyna" ! A to przecież nie są wszystkie fora !

I nie jestem anty-pekapowski. Ale nie lubię ekonomistów z PKP, bo oni by to wszystko zezłomowali !!! Gdyby np. parowozy z Chabówki nie zostały wpisane na listę zabytków w odpowiednim czasie, to już by nie istniały. I ja tego nie wymyśliłem, powiedział mi to znajomy kolejarz.

Piszesz coś, że parowozy powinny jeździć tylko z pociągami turystycznymi... To dlaczego zamykają linię do Poznania dla parowozów w sezonie turystycznym ????

Ariel Ciechańsk

Znany użytkownik
Reakcje
281 3 0
Ty2-911 napisał(a):
Piszesz coś, że parowozy powinny jeździć tylko z pociągami turystycznymi... To dlaczego zamykają linię do Poznania dla parowozów w sezonie turystycznym ????
Polecam umiejętność czytania ze zrozumieniem.
www.parowozy.com.pl napisał(a):
Parowozy będą jednak kursować na trasie do Leszna i z pociągami specjalnymi.
I gdzie to zwieszenie pociągów turystycznych?? Ja widzę tylko informację o zmianie obsługi pociągów rozkładów wynikających ze służby publicznej...

Ty2-911

Użytkownik
Reakcje
11 0 0
www.parowozy.com.pl napisał(a):
Parowozy będą jednak kursować na trasie do Leszna i z pociągami specjalnymi.
I gdzie to zwieszenie pociągów turystycznych?? Ja widzę tylko informację o zmianie obsługi pociągów rozkładów wynikających ze służby publicznej...
Jak tak dalej pójdzie to na Leszno też przyjdzie czas. Teraz przerzucili parowozy na Leszno, bo dostali zakaz jazdy do Poznania.
PKP PR twierdzi, że to z powodu zagrożenia pożarowego. Ale jakoś Leszno zostawili (jeszcze). Natomiast jeśli ktoś wynajmie i zapłaci za pociąg z parowozem do Poznania, to wpuszczą ten parowóz mimo wspomnianego zakazu. Przecież tu jak po byku widać, że chodzi o KASĘ, KASĘ i jeszcze raz KASĘ !!!
Te przerwy są coraz dłuższe, jeśli jeszcze nie zauważyłeś.
A miejsce wolsztyńskich parowozów nie jest jeszcze w muzeum. W muzeum to powinni raczej umieścić kasę fiskalną, którą wcisnęli od sierpnia 2007 w pociągach retro jeżdzących w Krakowie i okolicach Chabówki (teraz bilet przypomina raczej paragon ze sklepu niż bilet)

Zbyszek

Znany użytkownik
Reakcje
857 77 5
Ty2-911 napisał(a):
W muzeum to powinni raczej umieścić kasę fiskalną, którą wcisnęli od sierpnia 2007 w pociągach retro jeżdzących w Krakowie i okolicach Chabówki (teraz bilet przypomina raczej paragon ze sklepu niż bilet)
Troszkę offf...
Nie potrafią wykorzystać potencjału, bilety pamiątkowe typu kartoniki, inne gadżety, etc.
Na zachodzie i u Naszych południowych sąsiadów jest wręcz czasem przesyt. Niektóre pamiątki troszkę trącące tandetą, inne bardzo fajne.
O takich pamiątkach jak to co na zdjęciu to tylko pomarzyć. Zbyt wiele ustaw do przeskoczenia. :twisted:

Załączniki

Zbyszek

Znany użytkownik
Reakcje
857 77 5
Można ;)
Od lewej buteleczka z Z.O.J.E. z H.S.B. w górach Harzu, z największego ceglanego wiadukciku świata Goltzschthalbrucke , rum ze stulecia J.H.M.D. Jinrdrichov Hradcu, kupiłem sobie też koszulki, dalej znowu Harz i Z.O.J.E. Roczniki przednie, 2005 i 2006 :twisted: