• Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Wolna jazda modelu SM42

Reakcje
0 0 0
Witam,

Nabyłem używaną SM42, która ma chyba firmowy dekoder PIKO. Mam pytanie odnośnie jazdy lokomotywy. Jeździ dużo wolniej od EU07, którą mam. "Stonka" też bardzo szybko przyspiesza. Można powiedzieć, że wygląda to tak jakby cały czas była włączona jazda manewrowa. Czy taka sytuacja jest normalna?

michu88

Aktywny użytkownik
Reakcje
714 30 5
Próbowałeś przeczyścić koła jakimś denaturatem/spirytusem? W "Stonkach" od PIKO tak jest, że koła bardzo szybko się potrafią zabrudzić, a potem ciężko jeżdżą.

Reakcje
38 2 0
To proponuję szczegółowo przeczytać instrukcję, wtedy wszystko będzie jasne. W tym systemie sterowania jest możliwość odczytu wartości poszczególnych CV-łek.

Reakcje
38 2 0
Jeżeli nie ogarniesz instrukcji będzie ciężko. Wartości poszczególnych CV regulują to jak zachowuje się lokomotywa.

- CV1 - adres lokomotywy
- CV2 - prędkość minimalna
- CV3 - przyspieszenie
- CV4 - czas hamowania
- CV5 - prędkość maksymalna

To tak naprawdę w wielkim skrócie. Bez znajomości swojego sterowania możesz mieć ciężko.

Zaqu

Znany użytkownik
Producent
Reakcje
10 1 0
Jeszcze byłoby dobrze dowiedzieć się jakie producenta dekoder jest zamontowany, bo różne dekodery różnie się zachowują.

mafo

Moderator Forum Samochodowego
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
25.577 387 20
Tak łopatologicznie, to CV są zmiennymi, które decydują o wszystkich zachowaniach lokomotywy. Jest ich 254 i każdy CV odpowiada za inną funkcję lokomotywy. Często te funkcje są powiązane ze sobą. Warto poczytać sobie instrukcję konkretnego dekodera, bo bez tego, zmieniając wartości CV, można tak namieszać, że lokomotywa praktycznie nie będzie jeździła, także ściągnij sobie instrukcję tego dekodera, który masz w lokomotywie i czytaj, czytaj, czytaj, a dopiero po tym zacznij zmieniać wartości CV. Oczywiście nie zapomnij przed zmianą zapisać sobie oryginalnych wartości, żeby można było wrócić do aktualnego stanu dekodera lokomotywy. Nie każdy system sterowania pozwala na odczytanie aktualnie ustawionych wartości CV, także zanim zaczniesz zmieniać cokolwiek w wartościach CV to zaopatrz się w taki system sterowania, który umożliwi Ci odczyt aktualnie ustawionych wartości CV. :)

Reakcje
38 2 0
Kolega ma nowość od PIKO, które daje możliwość odczytu i programowania. Jeśli nie poczyta instrukcji to nic nie zrobi. Może ktoś z forumowiczów ma to sterowanie i pomoże koledze?

OP
OP
P
Reakcje
0 0 0
Dzięki Panowie. Po Waszych postach raczej nie będę się brać za to. Nie mam instrukcji po polsku, więc ciężko. Dekoder też nie wiem jaki jest, ale na opakowaniu był taki znaczek, jakby fabrycznie zamontowany przez PIKO.