• Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

WM15A

Maxeus

Znany użytkownik
Reakcje
254 4 0
PULMAN napisał(a):
Witam.

Zdecydowałem, że zbuduję sobie Wm15A.
Mam pytanko czy z któregos modelu nie dalo by się zaadaptować napędu???
A to ma poganiać pod DCC, czy analogu :?:
Pytam, bo mam jeden pomysł, tylko wtedy model będzie za szybki w analogu, a tylko pod DCC będzie można sobie wysterować prędkość max modelu.
Moja propozycja, to wykorzystać silniczke od modelu RC a konkretnie z ogona śmigłowca lub niekoniecznie ogona w przypadku innego modelu , są malutkie silniczki dostępne w sklepach sprzedajacych modele RC, tylko są wysokoobrotowe, jednak gabaryt jak najbardziej właściwy do montażu w drezynie w skali H0.

Maxeus

Znany użytkownik
Reakcje
254 4 0
Adam Kożuch napisał(a):
Wydaje mi sie że wirnik ogonowy w modelach helikopterów nie mają osobnego silnika są napędzane z tego samego silnika co główny wirnik przykłady znalazłem dwa te akurat na pasku w kiedyś oglądałem instrukcje montażu takiego helikoptera i był na wale i na końcu zębatki http://www.zabawki-modele.pl/catalog/pr ... 8b591bfaa8 http://www.zabawki-modele.pl/catalog/pr ... 67d71019ed
To popatrz dobrze, bo nie wszystkie mają ogon na przekładni (nie jest to zasadą), tylko mają montowany osobny silniczek i pisze to jako posiadacz trzech różnych modeli i każdy na ogonie miał drugi silniczek, niezależny od głównego wirnika.
Przykład silniczka na ogonie jest w aukcji, do której linka podałem w/w napisanym poście.
Koszt takiego silniczka w sklepie wacha się między 20-30 zł lub tak jak pisał Twardy, wykorzystać z modelu wykonanego w N-ce.

krzychu12231

Znany użytkownik
Reakcje
49 0 0
Ja ostatnio wydłubałem ręcznie ostoję parowozu Ol49 i zbudowałem podwozie tendra z naędem. Użyłem co prawda paru części od ROCO (przekładnie), ale reszta to już ręczna robota. Wszystko śmiga cacy :grin:

tomek 05

Aktywny użytkownik
Reakcje
2 0 0
krzychu12231 napisał(a):
Ja ostatnio wydłubałem ręcznie ostoję parowozu Ol49 i zbudowałem podwozie tendra z naędem. Użyłem co prawda paru części od ROCO (przekładnie), ale reszta to już ręczna robota. Wszystko śmiga cacy :grin:
To może jakieś foteczki?? :D

SD

Znany użytkownik
FREMO Polska
KKMK
Reakcje
1.630 4 0
krzychu12231 napisał(a):
A może by tak nowy wątek i jakiś raporcik od czasu do czasu? Mało tu osób robiących parowozy od podstaw, a do odważnych świat należy...