• Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

WM15

slavko1111

Aktywny użytkownik
Reakcje
60 1 0
Witam , czy ktoś prócz EFC( WM-10) produkuje WM-15 , nie chodzi o masową produkcję ,tylko może ktoś z forum robi takie cacko .Natomiast z innej beczki ,czy ktoś sklejał model tej drezyny z kartonu produkcji GPM,LINK NIŻEJ
http://www.gpm.pl/index.php?akcja=produkt&edycja=5726
Czy ten kartonowy model ,oczywiście po usztywnieniu całości dałoby się tak przerobić by jeździł po makiecie np.podczepiony pod SM/SP.Czy realne jest takie przerobienie wózka ,ewentualnie jaki byłby najlepszy do tego modelu .Widziałem tu na forum kilka pięknych maszyn z kartonu z ruchomymi wózkami , może któryś z panów ma w tym doświadczenie i podzieli się uwagami?

Reakcje
0 0 0
Ja kleiłem. Według mnie to nawet jesli tylko ma stać to trzeba go usztywnić. Jeżeli chodzi o to, by tylko się toczył, to jak mu założę bez przeróbek metalowe kółka to idzie mu całkiem nieźle, ale żeby tak ładnie się toczył i na łukach nie wypadał, to trzeba by trochę pokombinować. Ogólnie całkiem fajnie się go klei, aczkolwiek trzeba bardzo dokładnie analizować instrukcję, bo jest tylko rysunkowa i łatwo o błąd.

OP
OP
slavko1111

slavko1111

Aktywny użytkownik
Reakcje
60 1 0
mi głównie chodzi by się toczył po torach i bez problemu przejeżdzał zakręty ,nie chcę by był tylko modelem stacjonarnym
Jakie przeróbki masz na myśli jeśli można wiedzieć ?

Reakcje
0 0 0
w miejscach, gdzie oś się zaczepia (nie wiem jak to się fachowo nazywa) otwory są dość szerokie i są luzy. Według mnie trzeba by tam dać coś solidniejszego od kartonu, np. kawałek jakieś blaszki z dziurką, w którą ta oś mogłaby wejść i gładko się obracać. Z tym, że to miejsce jest dość cienkie i oczywiście wymaga usztywnienia. Co do ruchomych wózków nie mam pojęcia. Jak coś to ja jestem początkujący i mogę się mylić. Niech się bardziej doświadczeni w tej sprawie jeszcze wypowiedzą ;)

piotr66

Znany użytkownik
Producent
Reakcje
1.930 32 2
Widziałem tu na forum kilka pięknych maszyn z kartonu z ruchomymi wózkami , może któryś z panów ma w tym doświadczenie i podzieli się uwagami?
Pojazd jest dwuosiowy więc żadnych ruchomych wózków tu nie potrzeba, chyba że chodzi ci o ruchome koła, żeby się obracały. Wystarczy zrobić w miarę sztywną i dokładna ramę, aby wszystkie koła stały na szynach oraz dociążyć modelik i nie powinno być problemu z poruszaniem się, oczywiście jako model doczepny, bo ze zrobieniem napędu to już gorsza sprawa.

OP
OP
slavko1111

slavko1111

Aktywny użytkownik
Reakcje
60 1 0
ale model WM-10 EFC ,jest tylko dostępny do złożenia ,gotowy mimo że widnieje na stronie jest niedostępny ,co do złożenia podejrzewam że miałbym z tym dosyć trudności a nie chciałbym tego spie.....

Ostbahn

Znany użytkownik
Reakcje
33 0 0

Maxeus

Znany użytkownik
Reakcje
251 4 0
W tym powyższym poście trzeba było kliknąć w tekst, żeby dotrzeć do tematu Krzysia o WM-15, ale pewnie nie każdy sie zorientował, więc profilaktycznie piszę ten post, gdyby się ktoś nie połapał.

Mnie też podobają się drezynki, niestety moje WM-10 EFC i WM-15 od Krzysia leżą i czekają na swoją kolej w moim warsztacie.
Cieszy mnie fakt, że chociaż Wasze można pooglądać w pełnym rynsztunku (y)

Autor wątku Podobne wątki Forum Odpowiedzi Data
Tabor 0
Tabor 7
Tabor 20