• Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

witam wszystkich i pytam

henryk47

Nowy użytkownik
Reakcje
0 0 0
Witam wszystkich uczestników forum. Jestem Henryk z Tomaszowa Mazowieckiego. Nareszcie mam trochę więcej czasu na swoje zainteresowania i chciałbym zrealizować swoje marzenia z bardzo już dawnych lat. Śledzę od jakiegoś czasu kilka for "kolejkowo-kolejowych", ponieważ chcę zbudować domową makietę. I tu mam taką zagwozdkę, chciałoby się dużo, a jest mało. Największą powierzchnią, którą mogę dysponować to 2,6 m2, jak na zał. obrazku, a ponieważ tory i resztki taboru, które mam, stanowią wyłącznie wartość sentymentalną (poddaję tabor generalnemu czyszczeniu i odnowie), muszę zacząć od początku. Dlatego mam pytanie:
czy na takiej powierzchni można zbudować sensowny tort w H0, czy lepiej w TT?
oraz czy na tej długości można zbudować podjazd, aby mieć dwa poziomy.
Pozdrawiam

Załączniki

Andrzej Harassek

Moderator For Prawdziwa Kolej Koleje Innych Krajów
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
13.584 558 30
Najbardziej sensowny tort będzie w N (że nie wsppomnę o Z). Generalnie przy takiej wielkości miejsca, im mniejsza skala, tym ciekawszy układ torowy da się zbudować.

Kris

Znany użytkownik
Reakcje
3.223 66 5
Zwolennicy każdej skali powiedzą swoje. Każdy, kto zaczyna ma ten sam problem.
I odpowiedź jest ta sama dla wszystkich początkujących.
Raptem wczoraj, lub przedwczoraj pisałem, na jakie pytania początkujący powinien sobie odpowiedzieć.
Tu pytania są nieznacznie inne:
1. Miejsce masz średnie do budowy czegoś większego, słabe do budowy torta, ale makieta w kształcie litery U, czy układ zamknięty (O) wzdłuż ścian jest w tym przypadku jedynym kompromisem, na jaki możesz sobie pozwolić. W skali H0. W TT, N czy Z możesz szaleć ;)
2. Co chcesz mieć na tej makiecie. Tzn. czy chcesz mieć dużo bocznic, czy głównie szlak z 2 stacjami i max 2 przystankami, czy szlak z jedną stacją, czy krajobraz industrialny (przemysłowy)?
Od tego też zależy kształt przyszłej makiety.
3. Rozumiem, że będzie to raczej makieta do zabawy, a nie konkurs na realizm, choć jeśli masz dużo czasu i w to możesz się pobawić. Tylko budowa dłużej potrwa.
Ale to sama przyjemność :D
4. Czy preferujesz jakieś konkretne koleje z konkretnego kraju, czy obojętne?
Od kraju zależy, jakie budownictwo można usadowić na makiecie, żeby się zgadzało.
5. Jeśli lubisz parowozy, to życzę powodzenia z usadowieniem obrotnicy i dużej parowozowni. Przy tak niewielkim metrażu może to być kłopot. Ale nie jest to niemożliwe. Kwestia logistyki wykorzystania przestrzeni :)

Powodzenia :)

Czekamy na wstępny plan układu torowego. No i odpowiedzi na powyższe pytania.
Wtedy będą następne ;)