• Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Wieża wodna

śledź

Znany użytkownik
Donator forum
Reakcje
1.977 62 10
Hej ha, mój problem dotyczy ustawienia wieży wodnej.Zastanawiam się gdzie ją umieścić.Powinna stać przy parowozowni czy może być postawiona trochę dalej? i to właśnie ta wersja bardziej przemawia do mnie.
Jak dobrze się domyślam to oby dwie wersje są poprawne, a ustawienie to tylko kwestia gustu.

Załączniki

Terebesz

Znany użytkownik
Reakcje
203 4 0
W najstarszych parowozowniach (powiedzmy do lat 70. XIX w. i powiedzmy, ze piszę o zaborze pruskim, ktorego budownictwo znam najlepiej) wieża wodna bywała umieszczona bardzo blisko hali, a czasami wręcz do niej przylegała. W późniejszych latach zaczęto stawiać dodatkowe żurawie wodne przy torach trakcyjnych stacji, aby umożliwić wodowanie parowozów - zwłaszcza pasażerskich - bez konieczności zjazdu do "szopy", wieże zatem przestały być integralnym elementem parowozowni, choć zwykle budowano je gdzieś w pobliżu.
Twoja jednotorowa szopa i maleńka, dość nietypowa wieża wodna kojarzą mi się z kleinbahnem, czyli (niepaństwową) koleją lokalną lub koleją przemysłową, gdzie o dodatkowych żurawiach wodnych w obrębie stacji raczej nie ma mowy, więc wieża przyległa do szopy jak na pierwszej focie jest jak najbardziej ok. W drugiej wersji wieża też stoi w obrębie parowozowni, ideologicznie poprawnie, a na moje oko po prostu lepiej wygląda i gdyby to była moja makieta to tak bym ją zostawił.
Jak planujesz rozwiązać nawęglanie?

OP
OP
śledź

śledź

Znany użytkownik
Donator forum
Reakcje
1.977 62 10
Wspaniale mi to wszystko wytłumaczyłeś.Dzięki bardzo.Układ z drugiego zdjęcia bardziej do mnie przemawia i tak to zostanie.Zresztą od początku był taki plan.Natomiast nawęglanie, no cóż miejsca jest nie wiele i dlatego muszę je umieścić za kranem w stronę kozła oporowego, a jak nie to będę zmuszony jakoś inaczej rozwiązać ten problem.