• Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Waskotorówka H0e leśna makieta wojskowa.

Alek

Aktywny użytkownik
Reakcje
287 20 0
Witam. Mam zamiar wybudowac makietę obszaru wojskowego mniej wiecej takiego jak na Helu. Chce zrobic 2 bunkry i pełno sosen, teren okopów i lejach po bombach, zarosnietych. Myslę na skala H0e:
Mój sklad bedzie mniej wiecej taki:
1. Lokomotywka http://makieta.pl/h0e-lokomotywy/2356-33206-lok-spalinowa-h0e.html
2. 4 wagoniki http://makieta.pl/h0e-wagony-towarowe/2364-34600-dwa-wagony-h0e.html

Drodzy modelarze, mam kilka pytan do Was, specow, ja znam sie na modelach rc, na kolejkach jednak niezbyt.
1. jak zaplanowac makiete, moze dośc glupie ale kompletnie nie mam pomyslu jak to wykonac, ani podejżec, bo nikt jeszcze takiego czegos nie sklecił. Czy sa programy do pomocy w tworzeniu makiet?
2. makieta musi byc dosc sztywna i wytrzymala, poniewaz bede musial ja wieszac na scianie, czy jest to wykonalne zeby drzewka itp, nie poodpadaly po pol roku?
3. czy mozna jakos samemu wykonac drzewka? szczegolnie sosny? moge zlecic wykonanie tego, jakiemus magikowi.
4. zalezy mi na tym zeby przykryc trawka przestrzen miedzy torami, zeby tylko bylo widac szyny z ziemi, czy stosuje sie takie rozwiazania? czy sa jakies minusy tegoz rozwiazania?
5. czy da rade jakos 'ubrudzic' wagoniki i lokomotywe? zeby wygladało to na sprzet lekko zniszczony i pracujacy?
6. sa tory flex, jaki bedzie pi razy drzwi najmniejszy promien zakretu? chodzi o to ile miejsca potrzeba zeby zawrocic o 180 st.

Dziekuje serdecznie.

corwin

Administrator
Zespół forum
Reakcje
339 2 3
Drodzy modelarze, mam kilka pytan do Was, specow, ja znam sie na modelach rc, na kolejkach jednak niezbyt.
1. jak zaplanowac makiete, moze dośc glupie ale kompletnie nie mam pomyslu jak to wykonac, ani podejżec, bo nikt jeszcze takiego czegos nie sklecił. Czy sa programy do pomocy w tworzeniu makiet?
Są darmowe i komercyjne. Z tych drugich polecam Wintrack ale 3rd PlanIt też da radę. Plusem jest wizualizacja 3D - naprawdę się przydaje.
2. makieta musi byc dosc sztywna i wytrzymala, poniewaz bede musial ja wieszac na scianie, czy jest to wykonalne zeby drzewka itp, nie poodpadaly po pol roku?
Wieszane makiety na ścianie to chyba nie najlepszy pomysł. Ale kiedyś przez dłuższy czas makieta kolegi Archico stała na sztorc i chyba nie miał z tym jakichś problemów.
3. czy mozna jakos samemu wykonac drzewka? szczegolnie sosny? moge zlecic wykonanie tego, jakiemus magikowi.
Można wykonać można też kupić. Cena to chyba ponad 20 zł sztuka.
4. zalezy mi na tym zeby przykryc trawka przestrzen miedzy torami, zeby tylko bylo widac szyny z ziemi, czy stosuje sie takie rozwiazania? czy sa jakies minusy tegoz rozwiazania?
Da się, obejrzyj np. makiety Zbyszka albo Daniela Loko
5. czy da rade jakos 'ubrudzic' wagoniki i lokomotywe? zeby wygladało to na sprzet lekko zniszczony i pracujacy?
Oczywiście. Daj w wyszukiwarce hasło patyna, patynowanie, waloryzacja
6. sa tory flex, jaki bedzie pi razy drzwi najmniejszy promien zakretu? chodzi o to ile miejsca potrzeba zeby zawrocic o 180 st.
Taki jaki zrobisz, ale pytanie czy Twój tabor tam pojedzie. Generalnie wąskotorówka ma mniejsze wymagania niż kolej normalnotorowa.

Andrzej Harassek

Moderator For Prawdziwa Kolej Koleje Innych Krajów
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
12.672 520 30
Nie jestem specem od techniki militarnej, więc spytam: czy potocznie używana nazwa "bunkier" jest nieprawidłowa? Żeby nie było, jak z torowiskiem.:)

Zbyszek

Znany użytkownik
Reakcje
885 79 5
Nie jestem specem od techniki militarnej, więc spytam: czy potocznie używana nazwa "bunkier" jest neprawidłowa? Żeby nie było, jak z torowiskiem.:)
To jakaś głębsza filozofia jest, bo w tym srodowisku jest określenie bunkrołazów, ale ''łażą'' po schronach.
Tak, czy siak/owak w literaturze fachowej używa się określenia schron.;)

Fisz

Aktywny użytkownik
H0e
GGM
Reakcje
62 0 0
Co do minimalnego promienia łuku w H0e - to małe cudeńko, które masz w planie kupić, powinno bez najmniejszego problemu śmigać po rocowskich łukach z zestawu startowego - bodaj 262mm. Inna sprawa, że kolejka leśna na Helu to 600mm - skala H0f :)

Autor wątku Podobne wątki Forum Odpowiedzi Data
Planuję 7