• Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Warsztat Rafała (raf_oct)

OP
OP
raf_oct

raf_oct

Znany użytkownik
Reakcje
434 4 0
Model Fiata 125p w barwach straży pożarnej z pakietem dedykowanych elementów fototrawionych. Model jak na tę firmę ma dobrą jakość powierzchni, ale nie posiada w nadwoziu podziałów przedniej i tylnej klapy.
111.jpg
112.jpg
113.jpg
114.jpg
115.jpg

OP
OP
raf_oct

raf_oct

Znany użytkownik
Reakcje
434 4 0
Już wiem jaki jest mój pierwszy model samochodowy, wykonany z zestawu;) Traktowałem go głównie jako poligon doświadczalny, chociaż podejrzewałem że modele opracowane w tej technologii mają duży potencjał. Model kartonowy GPM Stara 21 z zabudową typu betonomieszarka z dodaniem kilku istotnych detali we własnym zakresie. Zestawy tego typu nie należą do najłatwiejszych, bo mamy tylko bardzo skromne schematy bez instrukcji składania, a niektóre detale po prostu nie wiedziałem jak złożyć i wolałem od razu zastosować trwalsze materiały. Cena 40 zł sprawia, że praktycznie każdy może przynajmniej raz spróbować taki model wykonać i spróbować swoich sił do czego oczywiście zachęcam:giggle:
Bez nazwyxax.jpg
Bez nazwyxsx.jpg
dec.jpg
Bez nazwy.jpg

OP
OP
raf_oct

raf_oct

Znany użytkownik
Reakcje
434 4 0
Zabudowa z powodu braku odpowiedniej ilości zdjęć została wykonana w sposób uproszczony, czyli tak jak proponuje producent. Elementy modelu mają ponacinane miejsca zgięć i trzeba je zaklejać, bo zostają szczeliny. Główną wadą tego modelu jest uproszczona kabina z wgłębnymi ryflami i brak zaokrągleń tylnych narożników. Jeżeli mamy element o skomplikowanym kształcie, to trzeba go podklejać cienkim papierem żeby w ogóle dało się to złożyć. Dach jest na tyle skomplikowany że poszycie zostało naklejone na odpowiednio przygotowaną kształtkę.

Z elementów dodanych są oprawy z kloszami reflektorów (nawiercona wypraska plastikowa, malowana na srebrno wypełniona distalem transparentnym), klamki z drutu ogrodowego, fototrawione lusterka, wycieraczki i klaczy na stopniach, same stopnie, zawiasy okien i drzwi, uchwyty w słupkach, kierowca i Trybuna Ludu na siedzeniu pasażera.

Model był malowany lakierami akrylowymi w sprayu z Action, które są jak na obecne warunki bardzo tanie i bardzo dobre jakościowo. W została zapuszczona rozcieńczona farba akrylowa w kolorze czarnym. W związku z tym że pojazd budowlany ma do czynienia z ciężkimi warunkami, zostały naniesione obicia farby farbą akrylową Vallejo. Tą samą rozcieńczoną farbą zostały zrobione zacieki i nałożyłem ją też w okolicach obić. Dodatkowo naniosłem na mokro startą suchą pomarańczową pastelę. Miejscami są przetarcia kolorem srebrnym. Następny ,,pigment'' w kolorze jasnopiaskowym to malarska szpachla gipsowa. Zostały nią zwaloryzowane koła. Dolna część modelu została przykurzona mocno rozcieńczoną farbą piaskową (Humbrol 103) nałożoną aerografem.

Bez nazwyrhffjhj.jpg
Bez nazwyhf.jpg
Bez nazwygff.jpg
Bez nazwygf.jpg
Bez nazwy.jpg
gdfgd.jpg

Autor wątku Podobne wątki Forum Odpowiedzi Data
W robocie 262
W robocie 2
W robocie 7
W robocie 14
W robocie 33