• Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Warszawa 40 lat temu...

mafo

Moderator Forum Samochodowego
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
26.836 387 20
Samochody ciekawe, ale najbardziej rzuca się w oczy brak samochodów na ulicach. Dziś nie do pomyślenia. :)

Terebesz

Znany użytkownik
Reakcje
203 4 0
Bardzo cenny link. Można obejrzeć ówczesne samochody, czyli ich brak :D. Widać, że stolica (mam na myśli rok '69) mimo żelaznej kurtyny była bliżej świata niż reszta kraju - zauważyłem VW Garbusy, Simki, Renault, a nawet BMW!
U nas na końcu świata (mieszkałem wówczas w Olsztynie, w inkryminowanym roku byłem jeszcze oseskiem, ale parę lat późnie doprowadzałem już taksówkarzy do białej gorączki rozpoznawaniem marek) monotonię Warszaw i Syrenek, póżniej pachnących nowością Fiatów 125p burzyły tylko przedwojenne niedobitki: na moim podwórku istniały - nie parkowały, samochód parkujący musi co jakiś czas jeździć, a to były nieruchomości - Citoen 11CV oraz Wanderer. Opodal parkował - i jeździł czasami - samochód przypominający Opla Kadetta, ale równie dobrze mógł to być Moskwicz. Skoda 1000MB uchodziła za luksus. Aha, gdzieś tak w '72-'73 sąsiad, który był Warmiakiem (wówczas mówiło się: autochtonem) lansował się po Olsztynie Merolem S-klasy. Fajnie miał. Zrobię skany zdjęć z rodzinnego albumu, to zobaczycie, że nie kłamię...:p

Autor wątku Podobne wątki Forum Odpowiedzi Data
Archiwum 14
Archiwum 0