• Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Walthers Transfer Table (933-2968) - usterka przesuwnicy

Cobrix

Aktywny użytkownik
NAMR
Reakcje
108 1 0
Nie wiem czy watek w dobrym miejscu - jezeli nie to przepraszam i prosze Admina o przesuniecie.

Przestala mi dzialac przesuwnica :ostrozny:. Po raz kolejny zadzialala regula ewolucji - "czlonki nieuzywane zanikaja" ;)
Szczerze mowiac to ze 2-3 lata nie byla uzywana. Skupilem sie na budowie innej czesci makiety i rzadko ja uruchamialem.
Teraz wlaczylem i niestety zonk. Elektrycznie wydaje sie ok - kontroler dziala. Moge sterowac oswietleniem na pomoscie i w budce sterujacej. Problem wg mnie jest mechaniczny - gdy wydaje polecenie przesuwu to slychac buczenie (najprawdopodobniej silniczka) ale pomost nie przesuwa sie. Podobnie jest z kalibracja, ktora powinno sie wykonac po wyjeciu pomostu i polozeniu z powrotem na szynach. Pomost powinien dojechac wtedy do krawedzi (jest sensor optyczny wbudowany przy krawedzi) a potem ustawic sie na pierwszej zaindeksowanej pozycji. Reszta pozycji steruje dekoder pewnie jakos liczona jest ilosc obrotow silnika. Gdy probuje kalibrowac ponownie slychac buczenie ale pomost stoi w miejscu.
Nie wiem jak sie do tego zabrac. Grzebiac na biurku nie wiem jak zasilic pomost. Nie moge wyjac niecki bez zniszczenia makiety - szyny zachodza na krawedzie niecki.
Pomost jest zasilany przez 5 szyn na jej dnie. Pod pomostem sa blaszki jako odbieraki, ktore przesuwaja sie po tych szynach. Kontroler jest do niecki podlaczony skretka i wtykiem RJ45. Schematow oczywiscie nie ma.
Pewnie mala szansa, ze ktos wogole mial kontakt z tym urzadzeniem. Od kilku lat nie jest dostepne ale moze europejskie przesuwnice to podobne rozwiazania? Producentem jest Heljan - Walthers tylko sprzedawal pod swoja marka.
Moze ktos z fachowcow na forum cos podpowie albo ma jakas wiedze i moglby naprawic?

Nie wiem czy moja teoria ma sens wogole? Poniewaz elektrycznie i logicznie wszystko dziala czy mozliwe ze po kilku latach tryby/przekladnie sie jakos zastaly ("skleily") ze silnik nie moze pokonac oporow? A moze cos w samym silniczku? Brzeczy, dostaje prad ale nie moze krecic?

transfertable.jpg

robertmuszka

Znany użytkownik
FREMO Polska
H0e
Reakcje
4.377 173 19
A nie próbowałeś ruszyć pomostem podczas buczenia. Myślę, że poprostu zastał się napęd.

OP
OP
C

Cobrix

Aktywny użytkownik
NAMR
Reakcje
108 1 0
A nie próbowałeś ruszyć pomostem podczas buczenia. Myślę, że poprostu zastał się napęd.
Tak. Próbowałem pomoc palcami. Dosyć mocno nawet. Nie wiem czy to możliwe zeby plastikowe tryby się tak zakleszczyly. Widzę od dołu pomostu, że jest jakaś przekładnia ślimakowa. A może to jednak sam silnik - czy to wogole mozliwe zeby wirnik gdzies utknal "przykleil" się do stojana?
Rozbiorę ten pomost ale wiem jak zasilić na biurku zeby sprawdzic zeby czegoś nie spalić.

Lyntog

Znany użytkownik
Reakcje
1.054 6 2
A kable zasilające silnik Ci nie zaśniedziały? Może jest tam aktualnie taki spadek napięcia przez to, że silnik nie ma mocy, żeby ruszyć z miejsca.

OP
OP
C

Cobrix

Aktywny użytkownik
NAMR
Reakcje
108 1 0
Znalazlem przyczyne. Pekniete kolo zebate w przekladni slimakowej. Obraca sie luzno na precie zamiast napedzac pomost.
Mozna gdzies dostac takie elementy? Klejenie to chyba kiepsko? Zebatka 5.7mm, 10 zebow.

bridge.jpg motor_bridge.jpg motor.jpg gear.jpg

Zbigniew Gałczyński

Moderator Działu Tabor
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
4.369 30 1
Nie wiem jak z średnicą tej zębatki - ale TUTAJ w zestawie są tryby z 10 zębami.
Co prawda na chwilę obecną ich nie ma ale jest informacja ,że będą dostępne. Cena też nie duża więc można zaryzykować zakup.

OP
OP
C

Cobrix

Aktywny użytkownik
NAMR
Reakcje
108 1 0
Chcialem serdecznie podziekowac koledze Miskowi! Dzieki jego pomocy przesuwnica dziala wzorowo. Pomost dojezdza dokladnie do kazdej z zaprogramowanych kilka lat temu pozycji.

Bardzo dziekuje!