• Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Wajchy EW6 od Tilliga, tak na luzie ;)

WM-MODEL

Znany użytkownik
FREMO Polska
Reakcje
1.744 15 0
Pierwsze prace z lajtowym tunnigiem wajch EW6 ;)
Założenie aby wykonać to możliwie bezinwazyjnie, maksymalny efekt jak najniższym kosztem :LOL:
Na początek krzyżownica:
-spróbowałem dodać bliźniaka na połączeniu krzyżownicy i szyn łączących, to pierwsza przymiarka więc wyszło ciut niedokładnie, najwyżej zrobi się kleksa albo coś innego wymyśli :D
-wymieniłem szyny skrzydłowe na bardziej swojskie, i tak musiałem je przedłużyć o kilka milimetrów, obok leży oryginalna,
-skróciłem kierownice.
Tak to na na razie wygląda...

Załączniki

t_domagalski

Znany użytkownik
Reakcje
1.663 19 9
Skoro wstawiłeś "bliźniaka" przed krzyżownicą, to taki sam powinien znajdować się również za krzyżownicą.
Rozumiem, że będzie to tematem następnego odcinka relacji? ;)

OP
OP
WM-MODEL

WM-MODEL

Znany użytkownik
FREMO Polska
Reakcje
1.744 15 0
Ofkors, że tak! Będzie bliźniak za krzyżownicą, za i przed zwrotnicą też będą ;)

<edit>
Eeee... za krzyżownicą wystarczy za czwartym podkładem wyciąć te plastykowe cusie ;) Przedtem trzeba tylko oderwać metalowe takie kołeczki od szyn, umieszczone na ostatnim podkładzie, pewnie montowane, żeby szyny się nie rozjeżdżały w tej wajsze. Luzu na złączkach jest tyle, że bez problemu można zsunąć razem te podkłady.

Teoria:

Za zwrotnicą też bez problemu, trzeba od początku wajchy odliczyć podkłady do 22 zaczynając od 3 :D (można też inaczej -policzyć do 4 złączki na iglicach) , wyciąć za nim uchwyty i złożyć. Jakby się nie chciały zsunąć, trzeba poszukać tych kołeczków na szynach ;)

Zaś dawka teorii:

W sumie 5 minut roboty :D

Załączniki

OP
OP
WM-MODEL

WM-MODEL

Znany użytkownik
FREMO Polska
Reakcje
1.744 15 0
Z "Albumu rozjazdów zwyczajnych i skrzyżowań normalnotorowych typu S49" Cz. 1, WKŁ Warszawa, 1977 ;)

Hoart

Znany użytkownik
Reakcje
2.112 6 0
-w prawdziwych podkładach drewnianych trafiają się przypadki popękania , porysowania -ale zawsze jest to relief wgłębny, nigdy nie jest to relief wypukły ,- w skali 1:1 nie ma czegoś takiego (słoje?)na powierzchni jak na tych podkładach zabawkach tej firmy
- na tych podkładach zabawkach jest efekt który powstać mógłby (w rzeczywistości) po .. mega piaskowaniu lub bardzo długiej morskiej wędrówce.. po takich zabiegach czy przygodach takie drewno ( w rzeczywistości )mogło by posłużyć już tylko jako materiał ozdobny albo jako paliwo a nie jako materiał pracujący
-myslę ,że dla polepszenia realizmu na luzie warto powierzchnię podkładów zwłaszcza rozjazdu uczęszczanego " przejechać" choćby żyletką ;)
w skali H0 na żywo oko ludzkie nie wyłapie tego szczegółu, ale foto oko makro jest bezlitosne, co widać wyżej

OP
OP
WM-MODEL

WM-MODEL

Znany użytkownik
FREMO Polska
Reakcje
1.744 15 0
WM-MODEL napisał(a):
Założenie aby wykonać to możliwie bezinwazyjnie, maksymalny efekt jak najniższym kosztem
:p :D ;) 8) :LOL:

Poza tym, są to jedyne fabryczne wajchy, tj. EW6, które nadają się do zamontowania na modułach ;) I nawet wykonane dość dokładnie w skali, choć "surowa" wajcha udaje Rz-190 1:9 ...ssd (szynowo-sprężysta na podrozdjazdnicach drewnianych, kropeczki to "l" lub "p") , ale w odmianie spawanej, to takie nowsze klimaty by mogły być ;) Nawet ilość podkładów się zgadza.
Są też stosunkowo niedrogie, w CZ płaciłem 110 zł za sztukę :D

Uparłem się, żeby zrobić z nich takie... zwyczajne wajchy, z szynami łączonymi łubkami, stąd temacik :D