• Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Wagony WWyah

Reakcje
0 0 0
Dziś doszła paczka z Rocoskim WWyah. I ku mojemu zdziwieniu, tylko proszę się nie śmiać, rocowski wagon jest dłuższy od kleinowych. Stąd moje pytanie: jakiego typu wagony robił klein a jaki typ wypuściło roco? Z analizy oznaczeń na wagonach wyszło mi że masy dopuszczalne mają takie same. Klein ma ładowność 75m3 a roco 90m3.

P.S. A czy w końcu się wyjaśniło, kto przeją formy kleina? (była plotka że roco)

A

Adam-H0

Gość
oficjalnie nikt nie potwierdzi i bedzie to plotka - jezeli popatrzec na nowosci jakie roco ma na grudzien to po co to pytanie :LOL:

M.Smoczkiewicz

Użytkownik
KKMK
Reakcje
0 0 0
Przepraszam, ale o jakich zapowiedziach Panowie mówicie - to jest już znana oferta Roco na grudzień???
Wracając do roco-wskiego WWyah - to wagon do przewozu koksu ;) Pozdrawiam

A

Adam-H0

Gość
nie wie czy mi z tym linkiem wyjdzie
http--roco.cc-fileadmin-downloads-PDFs-Vorankuendigung_NH_Dez_08.pdf.webloc

moze bedzie dzialal :LOL:

M.Smoczkiewicz

Użytkownik
KKMK
Reakcje
0 0 0
Cytuję: "...że masy dopuszczalne mają takie same. Klein ma ładowność 75m3 a roco 90m3." Skoro Roco (90m3) do koksu, to Klein (75m3) do węgla koksujacego - Zakłady Koksownicze!
Jedne w wachadle z koksem - w Polskę, drugie w wachadle z kopalni do Zakładów z surowcem :D Myślę, że miałeś możliwość porównania różnicy objętości tony węgla i tony koksu. Pozdrowienia - Marek

OP
OP
X
Reakcje
0 0 0
No niestety w necie nie znalazłem objętości tony węgla i koksu. a że ja wychowany na cieple z MPCU to takich niuansów nie znam ;) co prawda chodziło mi coś podobnego po głowie ( surowiec i wyrób gotowy,kombinowałem że może różne gatunki węgla różnią się objętością, kombinowałem też, że kleiny służyły do wywozu skały płonnej a roco surowca) ale na obu są informacje że zwrot terminowy czy coś podobnego. czyli i roco i kleiny w polsze jeździły stąd moje pytanie.
Dalej nie wiem jakie to typy wagonów. Czy nasza konstrukcja/wyrób, czy odziedziczona po DRG.
Też pozdrawiam ;)
Damian

rocketman

Aktywny użytkownik
Reakcje
0 0 0
Ja jestem wychowany na piecu CO nominalnie opalanym koksem ale na rozpałkę (rozruch) daje się węgiel. Mają zupełnie różne własciwości energetyczne, zanieczyszczenia a ponadto koks jest znacznie lżejszy tak więc można napakować go dużo więcej objetościowo.
Koks robi się z węgla (gdyby ktoś nie wiedział) w koksowniach.

Załączniki

404W

Znany użytkownik
Reakcje
519 21 0
Niemieckie wagony samowyładowcze, które po DRG przejęło PKP powstawały w kilku typach od lat dwudziestych. Dodatkowo miały jeszcze różne przeznaczenie pierwotne do rudy, węgla i koksu.
Jak było ze specjalizacją na PKP, trudno powiedzieć. Na wagonach nie ma zastrzeżeń "do węgla", "do koksu" więc chyba się tym tak nie przejmowano.

404W

Znany użytkownik
Reakcje
519 21 0
Dokładnie na skanie to nasz powojenny typ 24V.
Inna sprawa, że inne koleje poza niemieckimi, nie stosowały raczej specjalizacji na wagony do węgla i koksu.
Specjalizacja taka występowała co najwyżej w przypadku wagonów do przewozu rudy. Dawna Huta Lenina zamówiła sobie kiedyś nieco zmodyfikowany podtyp 24V.

Autor wątku Podobne wątki Forum Odpowiedzi Data
Tabor 7
Tabor 1
Tabor 2
Tabor 14
Tabor 4