• Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Wagony RTG na PKP

Młodzikowski

Znany użytkownik
H0e
Reakcje
3.922 8 0
Szukam jakich kol wiek fotek tych wagonów .Bo nigdy nie widziałem ich na żywo ,tylko wiem o tych wagonach z opowiada mojego taty .
Jakie Cię interesują - kolorowe czy czarno/białe ? (chociaż, to też kolory ...) ;)
Fotek zespołów rentgenowskich, jest jak na lekarstwo. Na szczęście - coś tam się zachowało ...

Mam nadzieję, że już wkrótce będę mógł założyć na forum kilka wątków/tematów dotyczących również "nietypowych" wagonów zbudowanych w Polsce. Wątek będzie obejmował opis oryginału jak i jego modelu (zespół RTG też się tam znajdzie ...)

Załączniki

BoGneR

Znany użytkownik
Reakcje
3.233 29 2
Po 2000 roku zachowany był jeszcze jeden taki wagon, niestety nie pamiętam gdzie. Może jak ufo pisze w Mińsku. W okresie działalności w TOZK otrzymałem mailowo zdjęcie takowego, z zewnątrz wyglądał bardzo fajnie, ciekawe jak w wewnątrz.

A

AJ

Gość
Ponieważ PAP strasznie oszczędny w wielkości zdjęć, to pozwolę sobie dodać to samo (choć z drugiego boku) z innego źródła (ale czy oni faktycznie mieli RTG?)

Photographer Tony Linck.jpg

Jarząbek

Znany użytkownik
Reakcje
1.590 73 0
Strona ta sama, pora roku ta sama...
..... i miejsce to samo - Otwock. I głównie z powodu miejsca wykonania tych zdjęć przypuszczam, że w wagonie jest aparat rentgenowski. Początkowo, gdy miałem tylko niewyraźne zdjęcie z PAP-u przypuszczałem, że jest to wagon rentgenowski - okres powojenny i duża ilość sanatorium przeciwgruźliczych w Otwocku. Dopiero po obejrzeniu zdjęć z Life zobaczyłem, że jest to wagon dentystyczny.

Jarząbek

Znany użytkownik
Reakcje
1.590 73 0
Wie.... ale także wie, że na tym Forum jest co najmniej dwóch mieszkańców tego miasta .... może potwierdzą. ;)
Chcesz sprawdzić? Ile stawiasz?;)

Groch

Znany użytkownik
Reakcje
688 1 0
Zamykając temat "białego pullmana", parę słów o tym skąd się wziął.
W latach 1941-1945 Międzynarodowy Czerwony Krzyż organizował opiekę stomatologiczną w obozach jenieckich. W 1944 roku Szwajcarski oddział CK zakupił od CIWL widoczny na powyższych zdjęciach wagon i przekształcił go w ambulans będący w dyspozycji Służby Stomatologicznej armii szwajcarskiej. W tym czasie tj. od 14 grudnia 1944 roku (inauguracja pracy ambulansu) do 28 lutego 1945 ten ruchomy gabinet "obsłużył" 940 internowanych Jugosłowian, Polaków i Greków.
Wobec rosnącej liczby potrzebujących - repatriantów, deportowanych i chęci objęcia specjalistyczną opieką również ludność "cywilną" poszkodowaną w wyniku działań wojennych, w lutym 1945 roku utworzono niezależną od CK organizację Secours Dentaire International.
W którym momencie przejęli wagon i na jakich terenach on działał - nie znalazłem informacji. W każdym bądź razie PAP-owska (tutaj akurat via Europhoto) fotorelacja z Polski jest datowana na 14 luty 1946 r.

dent-1.jpg dent-2.jpg dent-3.jpg dent-4.jpg dent-5.jpg

Czy w wagonie była aparatura rentgenowska - nie wiem, choć takie urządzenia w tym czasie istniały to wydają się być zbyt niebezpieczne i drogie. Tutaj dość zwięzła historia tej technologii PDF

Chcesz sprawdzić? Ile stawiasz?
No żartujesz czy co... Takie kwietniki to tylko tam...:)