• Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Pytanie? Wagony osobowe Piko na krótkich sprzęgach

DBAG

Użytkownik
Reakcje
52 1 0
Witajcie! Mam takie być może banalne pytanie. Gdzieś na forum przeczytałem, że wagony osobowe od Piko, gdy je połączyć na krótkich sprzęgach, mają - niestety - niewielki prześwit. Czy tak rzeczywiście jest i czy bardzo rzuca się w oczy? Czy ktoś mógłby wstawić tutaj zdjęcie dwóch spiętych wagonów np. 111A? Nie mam żadnego jeszcze wagonu tej firmy, a chciałbym mieć... Z góry dziękuję! Pozdrawiam

Andrzej Harassek

Moderator For Prawdziwa Kolej Koleje Innych Krajów
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
13.415 551 30
Wszystkie modele Piko mają nieco dalej wysunięte gniazdo sprzęgu, niż większość modeli innych producentów, dlatego odstęp między wagonami jest większy. Przy połączeniu wagonu Piko z Roco odstęp jest trochę mniejszy, ale wagony dalej nie stykają się zderzakami (czy wałkami przejść).

Andrzej Harassek

Moderator For Prawdziwa Kolej Koleje Innych Krajów
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
13.415 551 30
No to Piko - Robo

IMG_9518a.JPG

I Robo - Roco:

IMG_9519a.JPG

I w ramach premii, Robo - Robo:

IMG_9520a.JPG

Na koniec z mojej gabloty, ale już bez wyjmowania modeli, więc światło takie sobie. Od góry:
1) Roco - Roco (wagony FS TEE, lokomotywa z prawej nie jest połączona z wagonem)
2) Roco - Roco (wagony SNCF typu Y, "Le Capitole")
3) LS Models - LS Models (wagony SNCF Gran Confort, TEE)
4) LS Models - LS Models (wagony SNCF typ Mistral '56, TEE)
5) Jouef - Jouef (wagony SNCF typ Mistral '69, TEE).
Wagony, których dachy widać na dole, stoją bez sprzęgów, więc ich bliskie siebie ustawienie nie jest miarodajne.

IMG_9524a.JPG

I na drugiej fotce od góry:
1) Lima - Lima (wagony DB "Rheingold")
2) jak wyżej
3) ADE - ADE (wagony DB Rheingold), wagony połączone firmowymi sprzęgami krótkimi ADE. Poza wagonami ADE wszystkie inne są połączone sprzęgami Roco tzw. "śledziami".

IMG_9526a.JPG

OP
OP
DBAG

DBAG

Użytkownik
Reakcje
52 1 0
No to Piko - Robo

Zobacz załącznik 889157

I Robo - Roco:

Zobacz załącznik 889158

I w ramach premii, Robo - Robo:

Zobacz załącznik 889175

Na koniec z mojej gabloty, ale już bez wyjmowania modeli, więc światło takie sobie. Od góry:
1) Roco - Roco (wagony FS TEE, lokomotywa z prawej nie jest połączona z wagonem)
2) Roco - Roco (wagony SNCF typu Y, "Le Capitole")
3) LS Models - LS Models (wagony SNCF Gran Confort, TEE)
4) LS Models - LS Models (wagony SNCF typ Mistral '56, TEE)
5) Jouef - Jouef (wagony SNCF typ Mistral '69, TEE).
Wagony, których dachy widać na dole, stoją bez sprzęgów, więc ich bliskie siebie ustawienie nie jest miarodajne.

Zobacz załącznik 889176

I na drugiej fotce od góry:
1) Lima - Lima (wagony DB "Rheingold")
2) jak wyżej
3) ADE - ADE (wagony DB Rheingold), wagony połączone firmowymi sprzęgami krótkimi ADE. Poza wagonami ADE wszystkie inne są połączone sprzęgami Roco tzw. "śledziami".

Zobacz załącznik 889177
Swoją drogą, piękne wagony... szczególnie te ostatnie DB :)